JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, October 26, 2015

Salahudin : Azmin timbalan presiden sahaja, bukan presiden PKR......

Pada Khamis lalu, Azmin berkata bahawa pentadbiran Pakatan Harapan tidak diperlukan di Selangor. Selangor dan Pulau Pinang itu berbeza.

Mengulas kenyataan Azmin tersebut, Timbalan Presiden Parti Amanah Negara Salahuddin Ayub berkata, adalah terlalu awal kerana beliau bukan presiden PKR.

  "Azmin adalah Timbalan Presiden sahaja walaupun dia adalah Menteri Besar Selangor. Oleh kerana PKR adalah sebahagian daripada Pakatan Harapan, dia tidak boleh hanya menyebut, mungkin pendapat peribadi beliau, "kata Salahuddin

Sementara itu, Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad berkata, kenyataan Azmin sudah dijangka dan tidak menghairankan memandangkan komposisi semasa Dewan Undangan Negeri Selangor.

Beliau bersetuju dengan bacaan Azmin perbezaan antara Selangor dan Pulau Pinang, menunjukkan bahawa terdapat ramai wakil rakyat PAS di Selangor berbanding dengan Pulau Pinang.

 "Kita boleh lihat ada perbezaan yang besar. Kami memahami dilema, jadi sejauh yang kami tahu, ia bukanlah satu masalah besar, apa yang penting ialah memperkukuhkan Amanah dan Pakatan Harapan," kata Khalid.

 PAS hanya memegang satu kerusi negeri di Pulau Pinang yang didominasi DAP, manakala PAS mempunyai 13 Dewan Undangan Negeri Selangor berbanding DAP 15, PKR 13, Barisan Nasional 12, Amanah dua kerusi dan satu wakil rakyat Bebas.

 "Saya fikir penyelesaian terbaik adalah gabungan antara PAS dan Pakatan Harapan bagi kerajaan Selangor," kata Khalid, yang mengesahkan bahawa cadangan beliau telah disebut dan diterima dalam mesyuarat Amanah tetapi masih belum dibincangkan secara serius.

 Cadangan ini akan memastikan kerajaan yang stabil di Selangor kerana ia akan mengakui PAS dan kedudukan Pakatan Harapan dalam pentadbiran negeri ini, katanya.

 "Kalau boleh pemimpin-pemimpin negeri perlu turun ke merasmikan Pakatan Harapan di Selangor dan untuk merasmikan hubungan antara Pakatan Harapan dan PAS sebagai kerajaan campuran," kata Ahli Parlimen Shah Alam.~ Baca lagi di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...