JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, October 09, 2015

WAKAF TERNAK YDH

Seminggu dua lalu, saya dikunjungi seorang lelaki bersama adiknya untuk membeli biri-biri dari ladang kecil saya.

 Se ekor biri-biri penjantan berharga RM 1,000 menjadi idaman beliau.

 Dari perbualan spontan kami, saya dapat mengesan minatnya yang mendalam terhadap ternakan. Malangnya, beliau hanya bekerja sebagai tukang kebun persendirian berpendapatan kecil.

 Pengembangan ternakannya terhad kerana ketidakmampuan kewangannya.

 Dari pendapatannya yang sedikit, beliau berdikit-dikit mengumpul wang membesarkan usaha ternakannya. Beliau hanya akan mengambil biri-biri jantan yang diminatinya pada hari yang lain sementara wangnya mencukupi.

 Raut wajahnya, beliau seorang abid yang soleh. Se orang miskin yang cekal dan merendah diri. Beliau menyewa sebidang tanah di Bachok untuk tanaman rumput ternakannya. Luas 3 ekar, sewaan RM 50 sebulan.

 Beliau mendapat se ekor lembu pawah dari Kerajaan Negeri melalui YB Rohani, wakil rakyat Dun Tanjong Mas.

 Saya tertarik dengan kesungguhan dan minat beliau.

 Saya kurangkan harga biri-biri saya kepada RM 800 sahaja. Beberapa hari kemudian, beliau datang dengan wang RM 800 yang beliau berjaya kumpulkan.

 Saya berjanji pada beliau untuk membelikannya biri-biri Garut betina (Domba atau biri-biri baka besar dan istimewa dari Garut, Bandung, Indonesi) bila keadaan ekonomi saya mengizinkan pada satu masa, untuk membantu beliau membesarkan ternakannya.

Sepulang beliau, saya merenung panjang.

 Idea ternakan kambing (jamnapari hanya satu branding untuk popularkan) atau biri-biri atau apa sahaja jenis ternakan komersial yang lain - kembali menerjah fikiran saya.

 Idea ini saya kutip dari satu hadis Nabi s.a.w yang dimuat oleh Ibn Abi Dunya dalam kitabnya Islah al-Maal (Pembaikan Harta Benda)

 Satu keluarga yang diberikan kambing/biri-biri betina, Allah hapuskan kefakiran darinya.

 Kelantan dijoloki negeri berpenduduk miskin. Lalu saya cadangkan Kerajaan Negeri memberikan lima ekor kambing/ biri-biri bunting kepada keluarga miskin untuk membantu mereka bersama kandang pasang siap.

Rumputan tumbuh liar secara semulajadi boleh diberikan nilai ekonomi atau mereka boleh menabur benih rumputan lebih berkhasiat untuk tumbuh di tanah terbiar dan mengutipnya untuk ternakan mereka. Ini yang diajar oleh ekonomi Nabi Yusuf a.s iaitu semua perkara nampak terbuang diberikan nilai ekonomi.

Ia sebuah agenda yang baik.

Data rasmi menunjukkan, bekalan daging mentah dalaman negara kita sememangnya tidak memadai untuk memenuhi keperluan pasaran. Kita terpaksa bergantung 85% bekalan dari daging impot luar negara.

 Inilah juga asas justifikasi pihak kerajaan menyokong dan menyalurkan dana untuk projek National Feedlot Corporation (NFC), bertujuan menampung kekurangan bekalan ini.

 Inilah juga asas bagaimana projek ternakan kambing sebegini secara tidak langsung membantu mengurangkan masalah defisit bajet negara akibat terlalu bergantung kepada quota daging impot. Dan yang lebih utama ialah usaha untuk memperkasa industri ternakan mikro.

Bagaimanapun, atas apa jua sebab politik, idea ini diserang sekalipun pelbagai kesan positif telah menjelma dalam industri ternakan dan cita rasa masyarakat terhadap kambing/biri-biri, khususnya di Kelantan.

 Akhirnya ia terbantut.

 Bagi peserta yang dedikasi mereka kini telah menghasilkan puluhan ekor kambing dari induk yang diberikan.

 Ia adalah serangan ke atas idea yang saya sifatkan “sunnah”.

 Kehadiran tukang kebun miskin dengan cita-cita menggunung mengubah kehidupannya melalui bidang ternakan, telah menyedarkan saya, di luar sana masyarakat miskin tetapi gigih sangat memerlukan “sunnah ternak” ini.

 Apa salahnya saya memulakan inisiatif paling kecil dengan menggerakkan “wakaf ternak” menerusi Yayasan Darul Hijrah (YDH) ini? Sumbangan wakaf dari anda boleh kita mulakan dengan membeli tiga ibu domba Garut untuk peserta pertama kita ini.

 Jika sumbangan wakaf meningkat boleh kita bersama kembangkan kepada peserta yang lain.

 Sumbangan wakaf anda boleh dihulurkan atas inisiatif # WAKAF TERNAK melalui Yayasan Darul Hijrah (YDH) di Akaun Maybank bernombor 5660 1060 9934  dan maklumkan setiap sumbangan wakaf ke talian 018-359 0403.

Husam Musa
8 Oktober 2015/ 24 Zulhijjah 1436
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...