JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, October 13, 2015

Zeti : Tindakan terhadap 1MDB penting bagi integriti Bank Negara

  Bank pusat Malaysia perlu mengambil tindakan terhadap syarikat pelaburan negara dibebani hutang untuk melindungi integriti sistem kewangan, menurut Gabenor Zeti Akhtar Aziz, yang berkata peningkatan dalam keadaan politik negara akan membantu ringgit .

 Pejabat peguam negara pada awal bulan ini menolak permintaan kedua bank pusat bagi prosiding jenayah terhadap 1Malaysia Development Bhd kerana melanggar Akta Kawalan Pertukaran Wang. Bank Negara Malaysia membatalkan tiga kebenaran yang diberikan kepada 1MDB untuk pelaburan luar negara berjumlah US $ 1.83 bilion (RM7.6 bilion), dan mengarahkan ia untuk menghantar balik jumlah tersebut.

 "Dia mempunyai hak untuk membuat penilaian," kata Zeti, merujuk kepada Peguam Negara. "Tetapi bagi bank pusat kami percaya ia adalah sangat, sangat penting untuk mematuhi peraturan dan peraturan kami yang bertempat. Ini penting, ia adalah penting untuk fungsi sistem kewangan" dan kewibawaannya, kata beliau.

 Walaupun pertumbuhan dapat meringankan kepada serendah 4.8 peratus tahun ini dan risiko kelembapan kerana ekonomi global adalah lebih besar daripada ancaman inflasi, Malaysia mempunyai "tinggi tahap daya tahan," kata Zeti, 68, dalam satu temu bual di Lima, Peru pada hari Ahad.

 Bank pusat tidak melihat risiko inflasi lebih cepat selepas suku pertama 2016 dan kadar faedah pada paras semasa yang menyokong pertumbuhan, kata Zeti. Malaysia meramalkan pertumbuhan 4.5 peratus kepada 5.5 peratus tahun ini.

 Perjuangan keyakinan.

 Pembuat dasar Malaysia telah berjuang untuk meningkatkan keyakinan dalam ekonomi dan kewangannya sejak harga minyak mula merosot pada akhir tahun lalu dan sebagai dakwaan penyelewengan kewangan pada 1MDB menyakiti sentimen. Ketegangan di negara Asia Tenggara juga telah meningkat sebagai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berjuang tuduhan yang kurang senonoh ke atas sumbangan politik yang akhirnya dalam akaun peribadinya.

 "Orang ramai terganggu sekarang" kerana negara ini jarang mempunyai perkembangan politik seperti ini, kata Zeti. "Semua orang mahu isu-isu domestik yang perlu diselesaikan dengan cepat, kerana apabila tiba diselesaikan, kami menjangkakan mata wang untuk mendapatkan kembali lebih jauh lagi," selepas keuntungan dalam beberapa hari kebelakangan ini.

 Perbalahan 1MDB telah menyumbang kepada persembahan  ringgit paling teruk di kalangan mata wang utama Asia tahun ini, manakala pelabur asing telah menarik lebih daripada AS $ 4 bilion daripada saham-saham Malaysia pada tahun 2015. Bank dijangkakan aliran keluar pusat akan berlaku apabila rakan-rakan Barat diterbalikkan pelonggaran kuantitatif, Zeti berkata.

 Pembiayaan politik

 The Wall Street Journal melaporkan pada Julai bahawa kira-kira AS $ 700 juta mungkin telah bergerak melalui agensi-agensi kerajaan dan syarikat-syarikat yang berkaitan dengan 1MDB sebelum dimasukan ke dalam akaun yang tertera nama Najib menjelang pilihan raya pada tahun 2013. Suruhanjaya anti-rasuah berkata, wang itu adalah daripada penderma dalam Timur Tengah, tidak 1MDB. Najib telah menafikan sebarang salah laku.

 Menghadapi krisis terbesar dalam enam tahun berkuasa, Najib pada Julai mengeluarkan timbalannya Muhyiddin Yassin yang menggesa jawapan mengenai kemelut 1MDB termasuk keputusan pelaburannya. Kerajaan juga menyatakan menggantikan Peguam Negara Abdul Gani Patail atas sebab-sebab kesihatan, dengan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Mohamed Apandi Ali mengambil peranan.

 Apungan terurus.

 Wanita Malaysia pertama yang menjadi gabenor bank pusat, Zeti adalah Pemangku Gabenor pada tahun 1998 apabila Malaysia menetapkan had ke atas urus niaga pertukaran asing dan menetapkan ringgit pada 3.8 kepada dolar. Beliau memansuhkan tambatan mata wang pada 21 Julai 2005, dan kini di luar negara rejim apungan terurus fleksibel yang melihat penurunan ringgit 16 peratus berbanding dolar AS tahun ini.

 "Dasar proses membuat keputusan berterusan tanpa mengira ketegangan politik ini ," kata Zeti. Malaysia menang dalam pertarungan sebelum kegawatan politik yang bertepatan dengan krisis kewangan Asia pada akhir 1990-an dan "kami akan terus hidup sekali lagi kerana akan ada satu proses untuk menanganinya," katanya.

 Bank pusat meninggalkan kadar tidak berubah untuk mesyuarat ketujuh bulan lepas mempercepatkan inflasi dan mata wang yang lemah mengurangkan skop untuk menambah rangsangan. Harga pengguna meningkat 3.1 peratus pada bulan Ogos daripada setahun yang lalu, selepas merekodkan kadar terpantas dalam hampir setahun pada bulan Julai. Inflasi dijangka berada dalam julat 2 peratus kepada 3 peratus pada 2015. - Bloomberg.~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...