JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, November 09, 2015

Bila Husam cakap perkara yang betul mengenai Hj Hadi, ada pula yang marah...

 Tindakan siapa yang lebih wajar? Haji Hadi yang menawarkan Azmin jawatan MB Selangor atau pendedahan Husam mengenainya setelah sekian lama perkara tersebut berlalu begitu sahaja tanpa PAS melakukan siasatan mengenainya dan seterusnya mengambil tindakan keatas Hj Hadi.

  PAS sekadar mahu menafikan adanya episod tersebut dan mahu ianya berlalu dan dilupakan begitu sahaja. Inilah sikap buruk sejak dulu yang ada pada PAS - menyapu sampah ke bawah tikar dengan menggunakan alasan 'sila gunakan saluran yang betul' untuk menyuarakan pandangan. 

    Dan itulah ayatnya yang telah digunakan oleh Naib Presiden PAS, Mohd Amar Nik Abdullah terhadap pendedahan Husam.

"Tidak kena mengkritik atau menyerang parti dan presiden secara terbuka. Kita selalu sebut kita ada saluran.(sumber)

Untuk menguatkan lagi hujahnya, Mohd Amar cuba mengungkap kata-kata almarhum TGNA ... Kah!Kah! Kah!

 Apakah Mohd Amar lupa, almarhum TGNA inilah orangnya yang berani mengkritik Hj Hadi secara terbuka. 

 Almarhum merupakan batu penghalang kepada idea Hj Hadi untuk membentuk kerajaan perpaduan. Ini diakui sendiri oleh Dr Hasan Ali dan Nasarudin Mat Isa.

 Dan Mohd Amar, tolong jangan lupa bahawa almarhum juga menyifatkan Hj Hadi sebagai 'Boneka Umno'.

 Almarhum TGNA secara sinis telah menempelak Hj Hadi mengenai gagasan kerajaan perpaduan yang diusahakannya itu bahawa ianya tidak pernah dibincangkan oleh parti atau mendapat persetujuan parti.

Almarhum mengingatkan kita semua bahawa 'presiden' adalah ketua bagi pertubuhan, maka setiap keputusan mesti melalui parti. Tanpa melalui keputusan parti, maka itu adalah kenyataan peribadi.

Almarhum juga pernah mencadangkan PAS mengadakan muktamar khas bagi membincangkan isu "dua tiga kerat pemimpin bermasalah", termasuk presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang. 

Ada yg tanya: Siapa yang bayar kos
perubatannya sewaktu di Turki dulu?
Almarhum secara terbuka meluahkan kemarahannya mengenai isu-isu di sekitar dua orang anak Pak Ali - Dr Hassan dan Mustafa yang tak habis-habis dengan nak bekerjasama PAS dengan Umno ke arah kerajaan perpaduan atau UG (unity government).

 "Tenggelam-tenggelam, timbul, kemudian dihidupkan. Kemudian dimatikan pula bila nampak orang marah. Apa ini?" tulis menteri besar Kelantan dalam blognya malam tadi. Baca ceritanya di sini.

  Muktamar Khas tersebut gagal diadakan.PAS berjaya buat sekian kalinya menutup kurap dan panaunya ...

Setelah tiadanya almarhum, kurap dan panau semakin menular menjadi kudis yang bernanah dan membusuk. Sudah tidak ada lagi yang berani menyanggah Hj Hadi dan gagasan UGnya.

 Malah Majlis Syura Ulama pada minggu pertama September 2014 telah membuat keputusan bahawa Presiden PAS mempunyai kuasa pemutus dalam apa jua perkara melibatkan kepentingan parti.

  Begitulah pemikiran ulama yang ada dalam PAS! Mereka cuba memberi justification kepada kerjabuat Hj Hadi yang jelas bertentangan dengan perlembagaan parti sendiri.

   Jangan hanya bijak mengeluarkan kata-kata yang lunak kononnya rakyat diminta bercakap benar. Kalau pemimpin tak betul, beritahu tak betul....Tapi bila Husam cakap perkara yang betul mengenai Hj Hadi, ada pula yang marah... Kah! Kah! Kah!
Comments
4 Comments

4 comments :

tanya sama itu hud hud said...

Hadi adalah broker dan barua kjaan perpaduang..

Anonymous said...

PAS dah betul2 gant. UMNO

Anonymous said...

bukan marah tapi panas jubur bila kebenaran diungkap--tanya pulak hassan ali and the gang

Ritchie Blackmore said...

Dgn menjalinkan kerjasama dgn umno maka jatuh kapir lah hadi awang dgn walaun2 nya termasuk wan rosli kerana terikat dgn amanat hj hadi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...