JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, November 19, 2015

Debat Husam - Mustafa di larang...

Muka-muka yg bersalah nampak monyok...
Walaupun Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Mustafa Ali dan ADUN Salor Datuk Husam Musa bersedia untuk berdebat, namun hasrat mereka untuk berbuat demikian tidak kesampaian.

 Ini kerana, Setiausaha Agung Datuk Takiyuddin Hassan berkata PAS melarang sebarang debat atau dialog yang dibuat di luar parti.

 "Kita tak mahu sebarang debat dan dialog di luar parti. Kita tidak akan benarkan mana-mana pihak menganjurkan debat antara mereka.

 "Ini adalah arahan gag order yang dikenakan kepada semua melibatkan pimpinan termasuk Husam, Mustafa Ali dan penganjur," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.Baca lagi di sini

Komen alHusseyn :

 Memang saya dah agak, PAS tak ada teloq untuk berdebat mengenai isu tersebut. Cumanya tidaklah saya jangka begitu cepat 'gag order' itu keluar!

Kelmarin Husam muatnaik status difesbuknya :

Cabaran Debat Dato Mustafa Ali 

Saya bersetuju untuk debat terbuka dengan siapa saja, termasuk Cik Gu Pa.Sedikit sebanyak, adalah juga pengalaman saya berdebat lebih kurang.

Berpeluang berdebat dengan guru politik sehebat beliau tentunya satu penghormatan pada saya. Beliau boleh menentukan tarikh dan tajuk debat terbuka itu. 

Seumpama : Saya Tanya Anda Jawab.

 Merujuk cadangan beliau tujuan debat itu juga antara lain menentukan duduk cerita perjumpaan Pas - Umno di Selangor dua hari selepas Pru 2008.

 Rasanya bila matahari sudah keluar, petunjuk bintang tidak lagi mustahak. 

Maksud saya, dengan kenyataan, qarinah atau bukti dan perkembangan terbaru, bukti lama sungguh pun kekal berguna, ditelan oleh bukti baru yang lebih besar. (Rujuk kenyataan terbaru Mursyidul Am tentang kerjasama Pas-Umno).

 Bintang digunakan untuk menentukan kedudukan timur barat di gelap malam. Munculnya matahari, petunjuk bintang tidak lagi berguna kerana demikian cerahnya sinar matahari hinggakan bintang seakan sirna. 

Pertemuan Pas-Umno 2008 itu akan kekal dalam sejarah - terpulang kepada pengundi Selangor menilaikannya. 

Arah perbincangan dalam perjumpaan 2008 itu berubah kerana perundingnya telah berjaya diubah. 

Tetapi fakta adanya perundingan di saat tidak munasabah seperti itu akan kekal sampai bila-bila. 

Cadangan Cik Gu Pa untuk turut memanggil YB Khalid Samad dengan sendirinya membenarkan dakwaan saya adanya pertemuan itu, bukan menafikannya.

 Ada pun pertanyaan beliau sama ada saya menjadi alat Dap, saya pertanyakan kembali kepada Cik Gu: Adakah Cik Gu kini sedang menjadi alat Umno sekali lagi?

Ada apa-apa ke Cik Gu telah dapat ? 

Sanggupkah Cik Gu menanggung akibat tidak berterus terang dengan ahli selama ini? 

Alat siapa Cik Gu?

3. Kenyataan Terbaru Mursyidul Am Mengenai Kerjasama Pas-Umno

Saya merujuk kepada laporan media seperti keratan di bawah.

 Sekalipun kenyataan ini belum lagi bertaraf seterang matahari, tetapi ia lebih mudah difahami. Paling tidak, seterang bulan purnama. Mengikut Islam, sekecil hilal ( bulan sabit) pun sudah boleh dijadikan dalil untuk memulakan ibadat sebesar puasa, ini kan pula bulan purnama.

 Sudah cukup bagi yang prihatin, untuk mengambil pedoman. Kenyataan itu menunjukkan, perundingan kerjasama antara Pas-Umno MEMANG WUJUD.

Jadi atau tidak, belum pasti, pertama. Kedua, bentuknya belum muktamad.9

Sebagai ahli Pas, saya lebih menghargai ketelusan sebegini.9

 Ia lebih mulia dari usaha belakang tabir yang boleh menimbulkan kekeliruan ahli parti. Ketiadaan info kepada setengah ahli menimbulkan perbalahan yang berlarutan.9

 Mereka berpencak silat dengan mata tertutup kerana maklumatnya disembunyikan, tapi bunyi dan desirnya telah wujud sejak 2008. Itu mungkin sebabnya Islam melarang memperdaya pengikut. Memperdaya bermakna pengikut tidak diberi tahu arah sebenar mereka dibawa sehingga sampai satu waktu, mereka tidak lagi boleh berpatah balik.

 Apa yang diperlukan Pas kini ialah ketelusan. Samaada bila kerjasama itu akan dimuktamadkan dan bentuknya, tentu bergantung kepada banyak faktor, seperti kata Mursyidul Am, termasuk faktor strategi masa dan keadaan.

 Niatnya ada. Usahanya ada. Penafian dulu kini sudah meningkat menjadi pengakuan, sedikit demi sedikit seperti menyuntik ubat bius oleh doktor pakar.

 Kini, terpulang kepada ahli Pas dan masyarakat awam menilai, membaca dan bertindak balas.9 Pas tidak boleh menghalang orang ramai membuat tafsiran sendiri, membuat bacaan politik dan bertindak balas sewajarnya.

 Alhamdulillah, usaha kecil saya untuk Allah bukakan rahsia pergerakan belakang tabir selama ini dengan menyebut namaNya 'Al Khabir' sedikit sebanyak berhasil.

 Allah Maha Mengetahui rahsia tersembunyi dan tindakan terang semua hambaNya.

 Saya berterima kasih kerana Mursyidul Am memberikan pencerahan yang sudah lama dinantikan. ~ Baca lagi di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...