JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, November 30, 2015

Diplomat Malaysia Muhammad Rizalman mengaku salah kepada serangan tidak senonoh

• Mangsa diserang oleh Rizalman di Wellington flatnya
• Diplomat itu berhujah mental beliau  kurang sihat pada masa itu.
• Beliau telah menanggalkan seluar dan seluar dalamnya sebelum memasuki rumah.

 Bekas atase pertahanan Malaysia yang pulang ke New Zealand untuk menghadapi tuduhan jenayah pagi ini mengaku tidak sopan ketika menyerang seorang wanita Wellington.

 Muhammad Rizalman bin Ismail, 39, menghadapi perbicaraan di Mahkamah Tinggi di Wellington mengakui tuduhan tidak sopan menyerang Tania Billingsley.

 Pendakwa Crown Grant Burston tidak memberikan bukti atas tuduhan serangan dengan niat seksual keatas Ms Billingsley, manakala tuduhan pecah rumah telah ditolak.

 Rizalman berdiri di kandang tertuduh, jurubahasa Melayu membantunya.9 Ringkasan Mahkota mengenai pertuduhan salah dibacakan kepada mahkamah, walaupun Rizalman mempertikaikan aspek itu.

 Ringkasan itu berkata bahawa pada 6.30 petang Jumaat 9 Mei, 2014, Cik Billingsley berada di rumah pangsa Wellington di Brooklyn.

 "Dia berseorangan di rumah pada masa itu dan menonton filem di komputer riba beliau di bilik tidurnya," ringkasan itu berkata.

 "Sebelum memasuki alamat tersebut, defendan, Rizalman, menanggalkan seluar dan seluar dalamnya."

 Beliau memasuki melalui pintu tertutup tetapi tidak berkunci.

 Di dapur, dia telah menanggalkan jaket beliau.

 Rizalman kemudian mengetuk pintu bilik tidur Ms Billingsley itu dan menolak terbuka.

 "Dia bercakap kepada mangsa itu dengan berkata, 'Bolehkah saya masuk?' Mangsa melihat ke arahnya dari katil dan memerhatikan defendan berdiri di pintu masuk ke bilik tidur, hanya memakai baju dan telanjang dari pinggang ke bawah," Ringkasan itu berkata.

 Ms Billingsley bangun dan mula menjerit dan melolong meminta Rizalman untuk keluar.

 Dia mendekati beliau, lalu mencengkam bahunya dan pasangan itu bergelut.

Ms Billingsley berjaya menolak Rizalman keluar dari biliknya. Selepas mengeluarkannya,dia mengunci pintu dan berlari ke bilik mandi untuk menelefon polis.

 Seorang jiran yg mendengar jeritan itu memanggil rakan fletnya, manakala teman lelaki rakan fletnya ini yang tinggal berdekatan datang menolong.

 Beliau tiba dan mendapati Rizalman berdiri di pintu depan.

 "Pada masa ini beliau telah memakai seluarnya semula," Ringkasan itu berkata.

 "Defendan  akhirnya mula berjalan jauh dari alamat tersebut dan berlalu pergi."

 Ms Billingsley mengalami lebam di lengannya dan "trauma emosi yang besar".

 Rizalman memberitahu polis pasangan itu pernah ke panggung wayang bersama-sama. Beliau mendakwa dia mengundang beliau ke rumahnya tetapi menjadi marah apabila dia makan makanan beliau.

 Peguam bela Donald Stevens, QC, berkata terdapat "tiada pertikaian sebenar" tentang apa yang berlaku di dalam rumah, selain daripada cadangan oleh Cik Billingsley yang Rizalman meraih tekaknya.

 Dr Stevens berkata tangan Rizalman mungkin telah datang ke dalam kenalan dengan tekaknya, semasa perjuangan.

 Beliau berkata beliau memahami Crown akan mempertikaikan Rizalman adalah mental tidak sihat pada masa itu, sebagai pembelaan berhujah.

 "Encik Rizalman telah menerima terdapat serangan tidak senonoh kerana dia masuk ke dalam rumah tanpa seluar dan seluar dalam di atas, yang menjadikan ia tidak sopan."

 Serangan itu sendiri adalah Rizalman meraih bahu dan lengan Ms Billingsley ini.9 Dr Stevens juga meminta Hakim David Collins tidak memasuki suatu sabitan hari ini, untuk mana hakim yang dipersetujui.

 Pendakwa Crown Grant Burston berkata Crown tidak menerima Ms Billingsley menyentuh Rizalman pertama.

 Perkara yang paling penting adalah "ketakutan, slash, keganasan" dia akan berasa apabila Rizalman memasuki rumahnya.

 The Crown tidak bersetuju dengan faktor-faktor yang disebut oleh pihak pembelaan mengurangkan, kata Encik Burston.

 "Ia tidak diterima oleh Crown bahawa defendan yang sejajar mangsa ke rumahnya kerana dia fikir mangsa mahu dia mengikuti beliau," katanya.

 "Ia tidak diterima oleh Crown bahawa hakikat defendan dikeluarkan seluar dan seluar dalam sebelum pergi ke dalam bilik tidur mangsa tidak bermotivasi secara seksual.

 "Ketiga, ia tidak diterima oleh Crown bahawa defendan telah menghidap penyakit mental yang ketara pada masa yang bersalah." Pembelaan akan perlu memanggil keterangan tentang itu, kata Encik Burston.

 Beliau berkata keterangan seorang pakar mencadangkan tingkah laku Rizalman pada hari yang berkenaan itu adalah konsisten dengan penggunaan ganja dan dengan kebimbangan.

 Keadilan Collins diselamatkan Rizalman sehingga Jumaat, untuk perbicaraan mengenai fakta yang dipertikaikan.

 Ahli Parlimen Bertindak balas Jurucakap hal ehwal wanita Parti Hijau Jan Logie berkata beliau percaya pengakuan bersalah Rizalman akan menjadi "bantuan" bagi Ms Billingsley.

 Beliau berkata mahkamah adalah "masih tidak tempat-tempat yang baik untuk [serangan seksual] terselamat". "Terdapat banyak kerja yang perlu dilakukan untuk menjadikan mereka sebagai adil dan tahap seberapa selesa tempat bagi umat untuk dapat mencari keadilan," katanya.

 Ahli Parlimen Green telah didatangi oleh Cik Billingsley tahun lepas. Mangsa mengkritik kerajaan kerana membiarkan penyerang meninggalkan negara ini dan berkata Perdana Menteri John Key muncul prihatin dengan kesnya.

 Ms Logie memuji keberanian Cik Billingsley dalam mengecualikan nama penindasan yang bercakap mengenai kesnya. 

 "Ini adalah salah satu situasi di mana kerana dia yang berani pergi orang awam dapat melihat bilangan besar kelemahan dalam proses itu," katanya. 

 Parti Hijau kini menyeru Mr Key memohon maaf secara peribadi kepada Cik Billingsley bagi pihak Kerajaan. Mr Key berkata beliau tidak akan memohon maaf kerana bekas Kementerian Luar Negeri Ketua John Allen telah pun berbuat demikian. 

 Ms Logie berkata satu laporan kepada Kementerian Luar Negeri pengendalian 'kes itu juga perlu dibebaskan.

 Laporan oleh John Whitehead siap tahun yang lalu tetapi tidak akan didedahkan kepada umum sehingga perbicaraan Rizalman selesai.9 Menteri Luar Negeri Murray McCully berkata pada masa itu bahawa penemuan dalam laporan itu adalah "mengecewakan".

 Jurucakap hal ehwal luar Buruh, David Shearer berkata pengakuan Rizalman akan membuat proses mahkamah lebih mudah untuk Ms Billingsley.

 "Jelas sekali, dia mempunyai satu perjanjian yang sangat menakutkan, sekarang kita mengetahui fakta-fakta kes itu," katanya.

 Mr Shearer berkata butiran penuh pengendalian MFAT mengenai perkara itu perlu dikeluarkan secepat mungkin.

 "Persoalan besar masih kekal mengapa hal ehwal luar negeri mendapat ini jadi salah," katanya. "Dan setakat ini mereka telah bersembunyi di sebalik laporan John Whitehead."

 Pemangku Menteri Luar Negeri Todd McClay tidak mempunyai sebarang komen buat semasa kes ini masih di mahkamah.

 Jurucakap berkata laporan Whitehead itu tidak akan dikeluarkan sehingga proses mahkamah - termasuk apa-apa rayuan yang berpotensi - telah dimuktamadkan. - NZ Herald
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Pening kepala aku membaca artikel yang nahunya lintang pukang nih. Dah macam persiapan haru biru PAU yang akan diadakan tak lama lagi, juga serupa seperti tindakan Hadi and the gang yang mengatakan Pakatan Rakyat masih wujud di Selangor tu padahal PR dah mampus.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...