JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, November 11, 2015

Idris Ahmad perkenalkan ahli mesyuarat yang tidak berguna dan mendatangkan masalah kepada jemaah

Idris Ahmad menyatakan ada 2 ciri mengenai ahli mesyuarat yg tidak berguna sekali dan yang akan mendatangkan masalah kepada jemaah. 


Menurutnya, perkara-perkara itu ialah :

1) Bahawa mesyuarat merupakan medan mengeluarkan pandangan. Oleh itu apa-apa perbincangan yg belum menjadi keputusan , jangan dibawa keluar.

2) Tidak mahu mendengar pandangan orang lain. Hanya datang memberikan pandangannya dan selepas itu dia keluar. 

 Saya setuju dengan kenyataannya itu. Tetapi siapakah jenis manusia yang tidak berguna dan mendatangkan masalah kepada jemaah sebagaimana yang dinyatakannya itu?

 Tidak mungkin Idris maksudkan presiden partinya sendiri, Hj Hadi.

Tapi dua ciri itulah yang ada pada diri orang yang bergelar Tuang Presideng Hj Hadi. Malah lebih teruk lagi dari apa yang Idris nyatakan itu!

#Hj Hadi kuat ponteng


Hj Hadi telah gagal untuk menggunakan mesyuarat sebagai medan untuk menyalurkan pandangan kerana dia kerap ponteng mesyuarat . Malah semua orang tahu dia ponteng persidangan parlimen kerana pergi keluar negara....

Dia antar wakil ke mesyuarat, tapi apabila sesuatu keputusan telah diputuskan di dalam mesyuarat.. timbul pula rasa tidak puas hati dan dia cuba mengagalkan keputusan mesyuarat yang telah diputuskan.

Itulah ciri terpenting yang ada pada Hj Hadi : Ahli mesyuarat yang suka ponteng mesyuarat. Itulah dia Tuang Presideng! 

Semua orang tahu, bahawa itulah juga punca masalah kepada jemaah dan bekas rakan tahaluf siyasi bersama Pakatan Rakyat dulu.

# Hj Hadi mahukan Khalid Ibrahim dikekalkan sebagai MB Selangor.

Dalam kemelut penyingkiran Khalid Ibrahim sebagai MB Selangor, Hj Hadi telah membuat keputusan untuk mengekalkan Khalid sebagai MB Selangor sebelum perkara tersebut diperbincangkan. 

(Gambar sebelah ini yang mulanya disifatkan hanya sebagai perjumpaan biasa, kini terbukti amat luar biasa….

Pertemuan Khalid Ibrahim, Haji Hadi, Raja Idris dan Mustafa Ali di kediaman resmi MB Selangor berlaku di tengah-tengah malam.)

 Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang bermesyuarat pada 23 Julai 2014 telah menerima (MENERIMA BUKAN BERERTI BERSETUJU TETAPI MENERIMA CADANGAN UNTUK DIBAWA BINCANG KE PARTI MASING-MASING) cadangan daripada KEADILAN untuk membuat pertukaran Menteri Besar di Selangor seterusnya mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. 

 PAS pada mulanya telah menetapkan 10 Ogos untuk bermesyuarat, tetapi Haji Hadi telah membuat keputusan terlebih dahulu bersama pihak media di kediamannya Rusila, Marang selepas kuliah pagi Jumaat 25/7/2014. 

 PAS juga sengaja menangguhkan mesyuarat JKPPnya banyak kali tanpa alasan yang jelas - dari 10 Ogos ke 14 Ogos dan akhirnya ke 17 Ogos.
 
 Mesyuarat pada 17 Ogos itu, Hj Hadi sendiri telah mencadangkan WAWI sebagai calon pertama Azmin Ali sebgai calon kedua. (cadangan tersebut sama seperti mana yang dicadangkan oleh PKR sendiri) telah mengejutkan orang ramai kerana sebelum itu Hj Hadi begitu bersungguh mempertahankan Khalid!


Pada mesyuarat majlis presiden Pakatan yg diadakan pada sebelang petangnya, Azmin Ali telah menarik diri dan menjadikan Wawi sebagai calon MB Selango yang tunggal.

 Namun begitu, Hj Hadi cuba menterbalikan keputusan tersebut dengan mengadakan semula mesyuarat pada 25 Ogos, namun dia gagal untuk mengubah keputusan mesyuarat 17 ogos itu.

#Hj Hadi sendiri yang mahukan usul Dewan Ulama untuk memutuskan hubungan dengan DAP diluluskan tanpa bahas.


Mahfuz Omar mendedahkan : 

"Asalnya usul yang dibawa Dewan Ulama itu memang untuk dibahas. Tetapi pada hari kedua muktamar, presiden dan mursyidul am, timbalan presiden yang baharu, timbalan presiden yang lama dan setiausaha agung panggil saya dan meminta usul itu dijadikan usul tanpa bahas. - sila baca lagi di sini           

Tidakkah tindakan menolak perbahasan ini merupakan penolakan kepada perbincangan dan amat jelas sebagai sikap untuk tidak mahu mendengar pandangan orang lain?

#RUU persendirian Hj Hadi  itu tidak pernah dibincangkan bersama PAS Pusat. 

  Kenapa Hj Hadi begitu berahsia mengenai pindaan Akta 355 yang dihebohkan sebagai 'Hudud'? 

  Hinggakan Hanipa Maidin dan ahli Parlimen PAS lain termasuk Ketua Whip Datuk Mahfuz Omar tidak pernah berpeluang melihat RUU itu sebelum dihantar untuk dibentangkan. 

 Hanipa mendedahkan di sini adanya beberapa kelemahan berkaitan RUU Hj Hadi itu, tapi beliau pula diboo dan dipersalahkan.  

  Sebelum itu, MP Shah Alam Khalid Samad berkata tindakan Hadi itu bukan sahaja menimbulkan salah faham di kalangan pemimpin pembangkang malah dalam PAS sehingga mengakibatkan DAP menghentikan kerjasama dengan Hadi. Baca di sini .

   Sekarang anda  dah tahu gerangan siapa ahli mesyuarat yang tidak berguna dan mendatangkan masalah kepada jemaah .... ubahlah atau berubah!
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Dah Budak Bahalol buat apa di tongkat tongkat lagi

Sejarah dulu dulu cukup sah si Budak Bahalol tuk pencen saja

Rakyat tak perlu emosi ikut amanat bahalol nya

Semua lakonan tuk kawan SAPUMAN

Bilyon Bilyon ada kan....

Anonymous said...

Seni jaga menantu. Biar parti rosak, yg penting menantu dapat laba.

Ritchie Blackmore said...

Macam taik...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...