JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, November 27, 2015

Inilah sebab mengapa Gani Patail telah dibuang sebagai Peguam Negara!

 Pada pagi 28 Julai itu, pertuduhan terhadap Najib akan dibuat berkaitan dengan wang yang diambil daripada syarikat-syarikat berkaitan 1MDB. Lantaran itu PM Najib bertindak nekad untuk menyelamatkan dirinya. Berikut apa yang Sarawak Report laporkan :

Jika kertas pertuduhan tidak tulen mengapa Najib melancarkan rampasan kuasa terhadap mereka yang digambarkan 'konspirasi' terhadapnya?

Adalah diketahui umum bahawa pada 28 Julai Najib Razak telah mengambil tindakan bersepadu untuk menggagalkan apa yang telah digambarkan sebagai 'konspirasi' terhadapnya. 


Disingkir tanpa mengikut perlembagaan -
bekas boss Kevin Morais ini Peguam 
Negara Gani Patail.
 
Sarawak Report telah mendengar daripada beberapa sumber bahawa pada pagi itu pertuduhan terhadap Najib akan dibuat berkaitan dengan wang yang diambil daripada syarikat-syarikat berkaitan1MDB

 Khususnya, anggota Cawangan Khas menunggu Peguam Negara di pejabatnya. Pihak keselamatan bersenjata menghalang pegawai tertinggi undang-undang di negara ini daripada memasuki atau membersihkan mejanya sendiri sebelum memaksanya pulang ke rumah dengan diiringi pasukan keselamatan.

 Perdana Menteri kemudiannya mengumumkan bahawa Gani Patail telah bersara dengan 'alasan kesihatan' - satu perbuatan yang melanggar perlembagaan.

 Dalam rampasan kuasa yang sama pada 28 Julai Najib telah mengeluarkan beberapa ahli politik kanan yang lain, pegawai undang-undang dan penjawat awam yang menyatakan keresahan ke atas wang yang dikeluarkan daripada 1MDB dan dana pencen awam KWAP.

 Serbuan juga dijalankan untuk mengeluarkan kertas dari pejabat dan berkaitan siasatan Peguam Negara:

Kakitangan yang berkenaan telah ditangkap, ditakut-takutkan dan kemudian dipecat. Pembersihan terhadap semua dokumen - malahan berlaku kebakaran di unit jenayah kolar putih ibu pejabat  Polis Bukit Aman pada hari berikutnya, yang ia diandaikan menyaksikan kehilangan bahan yang berkaitan dengan siasatan ke atas 1MDB.

 Tetapi usaha yang jelas untuk menghapuskan bukti telah gagal. Pada hari berikutnya Sarawak Report menerima e-mel, yang berkata "Ini adalah sebab mengapa Gani Patail telah dibuang sebagai Peguam Negara". Dilampirkan adalah kertas pertuduhan. 

Berdasarkan siasatan untuk menentukan kesahihan dokumen-dokumen, Sarawak Report kemudian menerbitkan mereka.


Sarawak Report mengesahkan draf adalah tulen
 Penerimaan lembaran caj draf dimusnahkan sebagai satu percubaan untuk menutup episod ini dan ia adalah jelas bahawa terdapat bukti selanjutnya bahawa mungkin juga datang kepada cahaya.

 Reaksi marah terhadap Sarawak Report, termasuk mengharamkan laman web ini, mengeluarkan suatu waran bagi penangkapan Editor dan (tidak berjaya) meminta Interpol untuk mengeluarkan satu Notis Merah, menunjukkan betapa sensitifnya perkara itu.

 Pada mulanya garis rasmi lelaki Perdana Menteri adalah bahawa kertas pertuduhan itu adalah "palsu" atau "pemalsuan". Walau bagaimanapun, kemudian ada menteri mengakui bahawa Perdana Menteri memang telah mengambil "tindakan drastik" untuk "mengeluarkan" orang yang terlibat dalam "plot untuk menjadikan Perdana Menteri seorang penjebayah" di mana kertas pertuduhan itu adalah sebahagian dari plot.

 Sesungguhnya jika kertas pertuduhan itu tidak tulen maka apa yang merupakan "plot"?
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...