JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, November 13, 2015

Jamil Khir yang lantik malaun yang songlap duit amal jariah tu...

Ngo Pusat Pemantauan Negara & Pemberi Maklumat (NOW) mendakwa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Baharom bertanggungjawab secara langsung dalam perlantikan dua individu kepada lembaga pemegang amanah YaPEIM yang kini di bawah penelitian kewangan. 

 Pengarah NOW, Akmal Nasir memetik surat daripada Jamil Khir yang ditujukan kepada penaung yayasan itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, memohon kelulusan untuk melantik dua individu, bersama-sama dengan 10 orang lain, kepada lembaga untuk tempoh Jan 1, 2014, untuk 31 Dis, 2016. 

Akmal juga telah mendapat surat di mana Jamil Khir melantik seorang individu sebagai pengerusi merangkap Presiden yayasan itu.

Individu yang kedua disebut oleh Akmal (foto) di hari ini mendedahkan juga Timbalan Pengerusi merangkap Timbalan Presiden yayasan itu. Kedua-dua mereka, bersama-sama dengan anak timbalan pengerusi dan suami, didakwa mendapatkan hampir RM2 juta setahun daripada pelbagai jawatan yang mereka pegang dalam asas dan anak-anak syarikatnya. 

Yayasan yang sepatutnya untuk meningkatkan ekonomi orang-orang Islam dan melaksanakan program-program kebajikan, menerima pembiayaan daripada sumbangan orang ramai, dan juga geran kerajaan dan pinjaman. 

"Adakah Jamil Khir bersedia untuk mengaku bahawa terdapat pecah amanah, ketirisan dan salah guna kuasa dalam Yayasan kerana beliau merupakan menteri yang bertanggungjawab dan semua orang dalam lembaga pemegang amanah dilantik atas nasihatnya?"

 Akmal bertanya dalam satu kenyataan hari ini:  Adakah Jamil Khir meminta pemecatan mereka? 

Beliau juga bertanya sama ada Jamil Khir akan meminta Najib untuk memecat pengerusi dan timbalan pengerusi. 

Sementara itu, The Malaysian Insider melaporkan bahawa walaupun pada Yayasan itu adalah di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir tidak mempunyai kuasa ke atasnya. 

 "Yayasan ini adalah bebas. Ia mempunyai lembaga sendiri. Menteri (Jamil Khir) tidak mempunyai kuasa ke atas lembaga tersebut," 

Portal itu memetik Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Asyraf Wajdi Dusuki sebagai berkata. 

Malaysiakini telah menghubungi Jamil Khir dan sedang menunggu jawapan. 

Pada hari Isnin, Akmal mendakwa Timbalan Pengerusi, yang merupakan ahli Wanita Umno Kelantan, telah didakwa menerima RM223,000 dari asas untuk aktiviti masyarakat yang bertepatan dengan Rompin pilihan raya kecil. 

Walau bagaimanapun dilaporkan tiada rekod mana-mana aktiviti yang berlaku. 

Ia sebelum ini dilaporkan bahawa seorang ahli Umno Kelantan dan Yayasan itu sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia kerana menyalahgunakan dana bantuan mangsa banjir. 

Pilihan raya kecil Rompin pada 5 Mei berakhir dengan memihak kepada BN, dengan Ahli Parlimen baru, Hasan Arifin, kini berkhidmat sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira yang baru. 

Malaysiakini masih merahsiakan identiti individu  dan Yayasan yang terlibat, sementara menunggu jawapan mereka kepada pertanyaan kami. 

Sementara itu, dua ahli parlimen DAP telah melahirkan rasa terkejut mereka ke atas pendedahan Akmal. 

Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari berkata yayasan itu telah mencemarkan nama baik Islam. 

"Ia jelas bahawa nama Islam di negara ini tercemar oleh institusi dan agensi agama yang bukan sahaja menipu dana dan tidak menjaga kebajikan orang Islam, tetapi lebih berminat untuk menjadi polis moral dan menganjurkan acara-acara 'agama'," kata Zairil dalam satu kenyataan. 

Beliau menggesa kerajaan supaya merombak pengurusan yayasan itu untuk menyingkirkan orang-orang yang telah menyalahgunakan dana, dan jadikan Yayasan lebih profesional.

 Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng dalam kenyataannya menggesa mereka yang didakwa menyalahgunakan Yayasan untuk keuntungan peribadi mereka supaya bertaubat. 

"Saya rasa bertanggungjawab untuk meamal orang Islam supaya bertaubat dan membersihkan pendapatan mereka yang telah diterima melalui cara yang meragukan," kata Lim. - malaysiakini 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...