JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, November 05, 2015

Kecuh di Parlimen bila pembangkang menuntut penjelasan penyingkiran bekas Peguam Negara

KUALA LUMPUR, 4 Nov - Kekecuhan meletus di Dewan Rakyat hari ini selepas wakil rakyat pembangkang menuntut menteri persekutuan menjelaskan penyingkiran kontroversi bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, kononnya atas sebab-sebab kesihatan.

 Ahli Parlimen Puchong Gobind Singh meminta menteri undang-undang Nancy Shukri menjelaskan sebab penyingkiran Abdul Gani pada bulan Julai.

 "Mengenai Gani Patail, beliau telah dipecat daripada jawatan atas alasan bahawa dia sakit, tetapi dia mendakwa bahawa beliau tidak mengetahui tentang hal itu," kata Nancy dalam balasan.

 "Kedua, rakyat Malaysia semua menyaksikan bagaimana beliau menghadiri satu forum di Majlis Peguam di mana beliau berkata beliau sehat.

 Gobind membalas bahawa ia kelihatan seperti ada gangguan dan penyalahgunaan kuasa; apakah Perdana Menteri yang membuat keputusan untuk mengeluarkan AG.

 Dalam jawapannya, Nancy berkata Abdul Gani sememangnya sakit apabila beliau dipecat daripada jawatan kerana beliau perlu menjalani rawatan dialisis dengan kerap.

 "Sekarang dia adalah baik tetapi pada masa itu dia pergi untuk dialisis sehingga tiga kali dalam seminggu ... apa yang penting ialah pemindahan orang itu telah dilakukan mengikut undang-undang," kata Nancy.

 Jawapannya mendorong Ahli Parlimen pembangkang lain untuk berdiri dan meminta lebih banyak penjelasan mengenai penyingkiran Abdul Gani serta isu-isu yang melibatkan pemindahan pegawai lain.

 Gobind menyerbu keluar dari Dewan Rakyat selepas Nancy mengabaikan soalan-soalan.

 Kemudian pada sidang media di lobi Parlimen, Gobind melahirkan rasa kecewa dengan balasan Nancy dengan berkata isu berhubung penyingkiran Abdul Gani adalah kebimbangan awam.

 Malam tadi, forum awam Majlis Peguam pada Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA), Abdul Gani mengesahkan bahawa beliau masih menikmati kesihatan yang baik walaupun perlu menjalani dialisis.

 Ia adalah penampilan awam pertama sejak penyingkiran mendadak sebagai Peguam Negara pada bulan Julai, menjelang persaraan wajibnya itu hanya kerana pada hari lahir ke-60 pada 6 Oktober.

 Selain daripada memberitahu pada 28 Julai bahawa dia tidak tahu mengenai sebab pemecaannya dari jawatan yang pernah disandangnya selama 13 tahun, Gani tidak bercakap secara terbuka.

 Penyingkiran Gani yang ketika itu mengetuai siasatan pelbagai agensi mengenai dakwaan rasuah yang melibatkan   1MDB , yang berlaku pada hari yang sama apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak merombakan Kabinet yang menyaksikan pengkritik 1MDB - Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal - telah digugurkan.

 Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Mohamed Apandi Ali, berusia 65 tahun, yang mempunyai lebih 42 tahun pengalaman undang-undang, telah dilantik untuk menggantikan Gani sebagai Peguam Negara.~ SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...