JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, November 16, 2015

Kenapa Hj Hadi tidak Saman Husam Musa yang tuduh Hj Hadi khianat pada parti?

Susulan dakwaan mengejut terdapat usaha penyatuan PAS dengan Umno melalui Datuk Seri Abdul Hadi Awang, bekas naib presiden Datuk Husam Musa menegaskan sanggup bersumpah talak isteri bagi membuktikan kenyataannya itu, lapor akhbar Sinar Harian.

 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor itu berkata demikian ketika menjawab soalan di majlis “Demo Tanya, Ambo Jawab” di Kota Baru, Kelantan, malam kelmarin.

 Menurut Husam, usaha membentuk kerajaan di antara PAS dan Umno sudah berlaku sejak sekian lama.

 Bekas exco kerajaan Kelantan itu berkata, setiap kali pilihan raya akan terdapat ramai pemimpin dan kenamaan berkunjung ke rumah bekas Mursyidul Am PAS Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memujuknya supaya berbaik dengan Umno.

 Katanya, usaha itu diteruskan selepas Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) pada 2008 apabila presiden PAS dan bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi mengadakan pertemuan di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

 Bagaimanapun menurut Husam, usaha itu gagal kerana kerusi yang diperoleh PAS pada ketika itu tidak mencukupi untuk menubuhkan kerajaan dengan Umno.

 Menurut Sinar Harian, Husam menceritakan, ketika perundingan itu berlangsung selama 15 minit, beliau menghantar mesej pesanan ringkas (SMS) kepada bekas setiausaha agung Datuk Mustafa Ali dan bekas timbalan presiden Nasharuddin Mat Isa untuk bertanyakan tentang pertemuan itu.

 Katanya, beliau menerima maklumat mengenai perundingan itu daripada pekerja hotel yang tidak mahu kedua-dua parti itu bergabung.

 “Saya sebut nama Datuk Mustafa supaya dia boleh jadi saksi, mungkin selepas ini dia nafi, saya tanya mereka perundingan apa yang dibuat?

 “Tetapi adakah PAS dan Umno tidak boleh berbaik? Boleh, dengan dasar terbuka (tetapi), bukan kerana fulus (duit), tapi saya peringatkan dari situ sehingga mesyuarat PAS Pusat dalam isu menteri besar Selangor.

 “Saksi saya adalah AJK PAS ketika itu termasuk presiden dan timbalan (ketika itu Mohamad Sabu), mungkin Mat Sabu tidak boleh jadi saksi sebab sudah keluar parti tetapi saya masih ahli PAS. Selain itu, bekas ketua Muslimat PAS Siti Zailah. Soalnya berani atau tidak sahaja.

 “Ulama kena cari formula kalau suruh saya sumpah talak isteri, saya sanggup,” katanya seperti dilaporkan Sinar Harian. ~ sumber 

Komen al-Husseyn : 

Bagi sesetengah pihak, mereka tetap menganggap segala kenyataan Husam mengenai komplot UG ini sebagai perkara yang mengarut; hanya semata-mata kerana ianya tidak pernah diakui sendiri oleh Hj Hadi yang sering berdolak dalih dengan penafian.

 Waima bukti-bukti telah menunjukkan kepada kita bahawa penafian Hj Hadi selama ini merupakan seperti  orang yang berak dijalanan , mana dia akan berani untuk mengaku bila ditanya orang!

Hinggakan Ketua Penerangan PAS ketika itu, Mahfuz Omar yang cukup mempercayainya telah berkata, "Tentunya PAS tidak sama sekali terfikir untuk mengkhianati mandat dan menghakiskan kepercayaan yang telah diberikan oleh rakyat,"

Tetapi malang bagi Hj Hadi, dia telah terkantoi dengan penafiannya, apabila mantan PM Abdullah Ahmad Badawi dengan tidak semena-mena telah mengakui adanya pertemuan sebanyak tiga kali untuk berUG.

 Ternyata telahan Mahfuz Omar itu meleset jauh. Hj Hadi telah membawa PAS mengkhianati dan menghakis kepercayaan yang diberikan oleh rakyat.

Bukti apa lagi, bila bekas naib presiden Nasarudin Mat Isa sendiri telah mengakuinya?

 Menurut Nasarudin, ianya bermula daripada pilihanraya 2008, atas keputusan Majlis Syura Ulama PAS Pusat yang bermesyuarat pada 28b April 2008. Sila baca di sini 

Ust. Ahmad Awang ketika ucapan penggulungan Muktamar PAS ke-55 pada 2009 di Shah Alam pernah mendedahkan bahawa ada pimpinan parti tertinggi yang telah memintanya untuk bersama Umno menubuhkan kerajaan di Perak.

Penafian demi penafian oleh Hj Hadi dan kuncu-kuncunya disetiap kali isu ini ditimbulkan tanpa kesudahan.

Terkini, Husam telah mencabar Hj Hadi supaya sanggup bersumpah talak isteri bagi membuktikan siapa yang bercakap benar, sebagaimana dilapor akhbar Sinar Harian.

Nampaknya Hj Hadi seorang yang penakut. Dia hanya menafikan dan menafikan. Itulah sahaja yang mampu dia buat. Dia takut nak bersumpah....tetapi kenapa dia berani saman Husam yang tuduh dia buat kelaku khianat begitu?

Kerjabuat penyatuan PAS dengan Umno adalah kerja khianat kerana ianya tidak pernah diputuskan daklam mana-mana muktamar. Sejak dulu lagi lawan kita adalah Umno! 

Husam ada beberapa orang saksi untuk menyokong kenyataannya itu kerana kenyataan  Hj Hadi itu berlaku dihadapan ramai ketika mesyuarat JKPP bersidang.

Sekali lagi saya tanyakan Hj Hadi : Kenapa tak saman Husam Musa?
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

ingat amanat hj.hadi asal kat pr misti keluar dan timbul kecoh . pernah tak ahli2 PAS fikir dan amik masa belek2 dari mana asal usul hj.hadi belajar berpolitik.........dan siapa guru2 politik asal beliau...........yang nampak la ni adalah wajah sebenar apa yang dipelajari............ligality guru dan pegangan yang pernah dipelajari dulu2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...