JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, December 15, 2015

Amanah Perak akan mohon bantuan Sultan untuk menentang Rang Undang-Undang MSN

OLEH ISTA KYRA SHARMUGAM 
Parti Amanah Negara (Amanah) Perak akan mendapatkan bantuan daripada Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah Muizzuddin untuk meyakinkan raja-raja Melayu untuk menentang Rang Undang-Undang Majlis Keselamatan Negara (MKN).

 Timbalan Pengerusi Negeri Amanah Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, surat memperincikan bagaimana bil MSN melanggar Perlembagaan akan dihantar kepada Sultan, diikuti dengan himpunan tandatangan daripada mereka yang menentang rang undang-undang.

 "Kami akan memulakan kempen kutipan tandatangan terhadap Rang Undang-Undang MSN hari ini pada siri jelajah di Perak.

 "Ini adalah inisiatif Amanah Perak dan kami berharap ia juga akan diikuti oleh negeri-negeri lain," katanya kepada pemberita di Ipoh hari ini.

Beliau berkata kenyataan raja-raja Melayu sebelum ini mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menunjukkan bahawa mereka juga mengambil berat tentang keadaan urusan pentadbiran negara.

 "Ia jarang berlaku bahawa Raja-Raja Melayu bersuara mengenai isu-isu yang memberi kesan kepada negara dan tindakan mereka itu mencerminkan kebimbangan mereka," kata Nizar.

 Pada bulan Oktober, raja-raja Melayu telah menyeru supaya tindakan yang sesuai dan tegas diambil terhadap mereka yang terbabit dalam siasatan 1MDB.

 Kenyataan itu dikeluarkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad, selepas mesyuarat pra-majlis Majlis Raja-Raja di Istana Negara yang diadakan sebelum mesyuarat ke-239 Persidangan Raja-Raja.

 Parti-parti pembangkang, aktivis, Badan Peguam Malaysia dan juga kumpulan antarabangsa, Human Rights Watch (HRW), telah menyatakan kritikan mereka terhadap Rang Undang-Undang MSN tersebut. 

Rang undang-undang itu membolehkan sebuah majlis yang diketuai perdana menteri mengisytiharkan suatu kawasan keselamatan dan arahan penangkapan, carian dan rampasan hartanah di kawasan itu tanpa waran. Pengkritik berkata, ia memberi perdana menteri "kuasa seperti ketika darurat" ketika kuasa sebegitu hanya terletak pada Yang di-Pertuan Agong seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. 

 Tidak seperti peruntukan Perlembagaan Persekutuan yang memerlukan perisytiharan darurat yang diluluskan oleh Yang di-Pertuan Agong, Rang Undang-undang MSN tidak memerlukan persetujuannya untuk kawasan yang diisytiharkan sebagai kawasan keselamatan.

 Hak dan kumpulan masyarakat sivil, termasuk Amnesty International Malaysia, Lawyers for Liberty, Suara Rakyat Malaysia dan Persatuan Kebangsaan Hak Asasi Manusia, juga telah bersatu untuk memulakan kempen #TakNakDiktator terhadap rang undang-undang tersebut.

 Rang undang-undang itu dibentangkan di Dewan Rakyat pada 1 Disember dan lulus hanya dua hari kemudian dengan undi suara, selepas lebih kurang enam jam perbahasan.

 Pakar undang-undang perlembagaan  Dr Abdul Aziz Bari berkata rang undang-undang MSN perlu  melepasi sekurang-kurangnya tiga sekatan sebelum menjadi undang-undang. 

 Pertama ialah Dewan Negara, diikuti oleh Agong yang boleh menolak untuk memberikan persetujuan kepada rang undang-undang, katanya. Lebih daripada 21,500 penyokong telah menandatangani petisyen di laman web change.org menggesa Dewan Negara untuk veto rang undang-undang MSN.

 Aziz berkata sekiranya Agong enggan untuk menandatangani rang undang-undang tersebut, sekali gus mencetuskan krisis perlembagaan, perkara itu boleh dibawa ke Mahkamah Persekutuan.  ~ sumber 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...