JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, December 07, 2015

Amanah tolak idea 2 pakatan pembangkang

Parti Amanah Negara (Amanah) menolak idea 2 gabungan pembangkang bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), kata pengarah komunikasinya, Khalid Samad.

 Katanya, idea itu yang pernah digunakan pada tahun 90-an dahulu tidak perlu lagi digunakan pada masa kini.

 "Buat apa lagi kita hendak ada 2 gabungan pembangkang kalau kita sudah ada Pakatan Harapan?

 "Ia ibarat kita sudah ada ijazah universiti tetapi kita kembali ke sekolah untuk belajar lagi," kata Khalid pada sidang media hari ini.

 Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ahli Parlimen Batu, Chua Tian Chang, yang dilaporkan The Malay Mail Online mencadangkan 2 gabungan pembangkang seperti Angkatan Perpaduan Ummah (APU) dan Gagasan Rakyat (GR) pada tahun 1990.

 "Satu-satunya cara adalah dengan PAS berada bersama kami (Pakatan Harapan) atau kita adakan perjanjian pilihan raya dengan PAS," kata ahli Parlimen Shah Alam itu. Baca seterusnua di sini

Komen al-Husseyn :

Satu cara yang dapat memastikan supaya hanya ada satu gabungan pembangkang sahaja untuk berdepan BN dalam PRU14 akan datang ialah mendaftarkan secara rasmi Pakatan Harapan. Maka dengan ini, calon pembangkang hanya akan menggunakan satu simbol yang unggul dan rakyat tidak akan keliru dengan adanya pelbagai lambang.

Perkara tersebut merupakan salah satu saranan PasMa melalui resolusinya yang menyatakan sokongannya terhadap Pakatan Harapan ketika berlangsungnya konvensyen ke-2 di Kepala Batas pagi kelmarin.

Ini juga akan dapat mengelakan pertembungan sesama ahli gabungan kerana terpaksa menggunakan simbol sendiri jika mahu juga bertanding tanpa persetujuan bersama. 

PAS tiada pilihan lain jika benar mahu menumbangkan Umno/BN dia kena bersama Pakatan Harapan.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...