JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, December 06, 2015

Lebih mungkin, PAS jurucakap BN, kata DAP

OLEH MELATI A. JALIL 
Menafikan dakwaan bahawa Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu adalah jurucakap DAP, Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng berkata, PAS lebih cenderung untuk menjadi wakil kepada Barisan Nasional (BN) memandangkan bekas timbalan presiden PAS telah dilantik untuk memimpin Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global (GMM).

 Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, Mohamad Sabu, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, tidak dibayar oleh kerajaan selepas beliau meletak jawatan dari semua jawatan di negeri ini walaupun telah membantu pentadbiran dalam beberapa isu seperti industri halal.

 "Ini tidak seperti Nasharudin Mat Isa, yang telah dilantik oleh Perdana Menteri sebagai ketua pegawai eksekutif GMM.

 "Saya fikir ia adalah lebih cenderung bahawa PAS merupakan jurucakap Umno, MCA, MIC, Gerakan kerana Nasharudin telah dilantik oleh BN," kata Lim selepas merasmikan konvensyen negeri Wilayah Persekutuan DAP 'di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur hari ini.

 "GMM adalah di bawah kerajaan pusat," katanya.

 Semalam, Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, kenyataan Mat Sabu yang mengaitkan parti Islam itu dengan kumpulan militan di Syria, Negara Islam Iraq dan Syria (Isis), mengesahkan bahawa dia adalah seorang jurucakap DAP.

 Lim berkata adalah tidak benar Amanah adalah jurucakap bagi DAP, seperti yang didakwa oleh PAS.

 "Ini tidak benar. Saya Setiausaha Agung DAP, saya tidak boleh menjadi jurucakap Amanah. Mat Sabu bukan Setiausaha Agung DAP, ia tidak dapat menjadi jurucakap DAP. Dia hanya boleh menjadi jurucakap Amanah.

 "Apabila dia (Mat Sabu) dalam PAS, dia mendapat elaun tetapi apabila dia meninggalkan PAS, meletak jawatan jawatan dan membantu secara sukarela, dia tidak mendapat apa-apa dari negeri ini manakala Nasharudin semakin dibayar oleh kerajaan BN.

 "Saya tidak membuat apa-apa serangan," kata Lim, sambil menambah bahawa dengan pelantikan Nasharudin, MCA, MIC dan Gerakan bersekongkol dengan PAS dan begitu juga sebaliknya.

 Mat Sabu telah melepaskan semua jawatan dalam kerajaan pimpinan DAP Pulau Pinang, berikutan keputusan PAS untuk memutuskan hubungan dengan DAP awal tahun ini.

 Beliau pernah menjadi ahli lembaga pengarah Perbadanan Air Pulau Pinang dan juga pengarah Hab Halal Antarabangsa Pulau Pinang.

 Mustafa juga berkata semalam bahawa ia juga merupakan strategi DAP untuk terus menjatuhkan PAS.

 Untuk ini, Lim berkata DAP hanya akan mengkritik mereka yang mesra dengan BN kerana PAS kini seolah-olah menjadi lebih mesra dengan parti pemerintah.

 "Daripada pemerhatian kita, mereka mengkritik parti pembangkang lebih daripada (mereka mengkritik) BN," katanya. - 6 Dis 2015 ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

bagi pas --dap sekarang musuh utamanya bukan bn

hari ini kena selagu--kadang kadang diam lebih baik jika bercakap nampak bodoh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...