JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, December 25, 2015

#ShutdownJalanDuta akan diteruskan tanpa surat polis

PETALING JAYA: Protes Shutdown Jalan Duta pada malam Tahun Baru akan diteruskan tanpa cubaan untuk menyerahkan surat memberitahu polis mengenai perhimpunan itu, pengerusi jawatankuasa itu, Shazni Munir Ithnin berkata.

"Kami telah cuba yang terbaik untuk menemui polis dan kita tidak akan hantar (surat pemberitahuan maklumat protes) lagi," katanya ketika dihubungi FMT. 

Kumpulan itu sebelum ini telah cuba mengemukakan surat itu ke Balai Polis Brickfields pada pukul 6.30 petang Selasa lalu, tetapi ditolak kerana surat itu dikemukakan selepas waktu bekerja. 

"Ini tidak boleh diterima! Akta Perhimpunan Aman tidak menyebut bahawa surat itu perlu diserahkan semasa waktu bekerja, "katanya. 

Shazni berkata kumpulan itu akan mensasarkan seberapa ramai orang yang mungkin, dan menambah bahawa mereka sudah mempunyai 17,000 hadirin disahkan.

"Kami mempunyai 17,000 orang yang menandatangani petisyen dalam talian dan ini adalah orang-orang yang akan datang," katanya. 

Shazni, juga Parti Amanah Negara (Amanah) Naib Ketua Pemuda, menegaskan bahawa bantahan mereka halal mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012, yang menyatakan bahawa perhimpunan tidak memerlukan permit, hanya bahawa mereka perlu memaklumkan kepada polis sebelum demonstrasi.

 Beliau menjelaskan bahawa kumpulan itu akan memaklumkan kepada polis secara lisan. Beliau juga menjelaskan bahawa usaha untuk memohon permit akan menjadi sia-sia pula, kerana pihak polis boleh menyalahgunakan kuasa mereka untuk menghentikan bantahan itu daripada berlaku. 

"Polis akan mengakui permohonan kami dari tarikh penyerahan, dan yang memberikan mereka masa untuk datang dengan alasan untuk menghalang kita," katanya. 

Kumpulan #ShutdownJalanDuta yang terdiri daripada aktivis dan pelajar merancang untuk menyambut Tahun Baru di sekitar kawasan Tol Jalan Duta untuk membantah kos sara hidup yang meningkat tinggi. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...