JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, December 21, 2015

Tiada Maaf Bagi Mu selagi kesalahan lampau dan yang sedang berlaku tidak dibetulkan!

Bebaskan Anwar dari penjara Sungai Buloh; Gugurkan semua tuduhan bermotifkan politik terhadap Zunar, Azmi, Maria Chin dan lain-lain; tarik semula Rang Undang-Undang MSN; Gantung GST dan akaun sepenuhnya skandal kembar mega Najib sebelum sesiapa pun bercakap tentang " Jom lupakanlah yang lepas-lepas ..."
 Sewaktu berucap di ceramah Parti Amanah Negara di Banting Kuala Langat pada malam tadi, Lim Kit Siang berikrar akan cuba untuk menjelajah lebih daripada 150 kawasan Parlimen di negara ini dalam tempoh 180 hari selama enam bulan penggantungannya dari Parlimen.

Menurutnya, tuntutan rakyat semakin meningkat untuk penjelasan Najib mengenai skandal kembar mega beliau "Mana RM2.6 bilion?" dan juga kepada satu lagi skandal mega Najib - skandal 1MDB RM55 bilion. 

Seterusnya dalam tulisan diblognya pagi ini beliau menyatakan:

Krismas adalah lima hari lagi, dan sudah ada banyak cakap-cakap tentang bermaafan dan melupakan masa lalu.

 Saya menyokong falsafah yang bersedia untuk memaafkan dan melupakan kesalahan-kesalahan lalu untuk menggalakkan persahabatan, persefahaman dan toleransi di kalangan individu dan perkumpulan , bukan hanya kerana ia adalah satu ajaran oleh semua agama yang hebat tetapi falsafah hidup yang baik.

 Walau bagaimanapun, ia memang ganjil untuk bercakap tentang kemaafan dan melupakan kesalahan-kesalahan masa lalu bagi parti politik apabila pihak yang satu lagi tidak pernah mengaku atau menginsafi mana-mana pelanggaran atau kezaliman yang lalu .

 Ia adalah sangat baik untuk mengamalkan ajaran agama atau falsafah dari " Jom lupakanlah yang lepas-lepas ..." untuk membina hubungan baru dan untuk membina masa depan yang baru, untuk melupakan semua dosa-dosa dan kesalahan-kesalahan yang telah lalu.

 Walau bagaimanapun, kesediaan ini untuk memaafkan dan melupakan semua dosa-dosa dan kesalahan-kesalahan yang telah lalu hendaklah disertakan dengan kesediaan dan resolusi membetulkan semua kesalahan semasa, ketidakadilan dan pelanggaran atau ia hanyalah terlalu awal bagi ungkapan " Jom lupakanlah yang lepas-lepas ..."

 Sebelum ada cakap-cakap " Jom lupakanlah yang lepas-lepas ..." dalam arena politik Malaysia untuk memaafkan dan melupakan "dosa-dosa masa lalu" yang dilakukan oleh pihak kerajaan, mesti ada kesediaan yang sama dan resolusi untuk pembetulan segera semua kesalahan semasa , ketidakadilan dan pelanggaran.

 Adakah terdapat apa-apa kesediaan dan resolusi membetulkan kesalahan yang berterusan, ketidakadilan dan pelanggaran?

 Jika ada, sila perbetulkan segera kesalahan-kesalahan, ketidakadilan dan pelanggaran berikut tanpa tunggu :

• Pembebasan segera Datuk Seri Anwar Ibrahim dari penjara Sungai Buloh; 

• Gugurkan dakwaan yang bermotifkan politik terhadap semua tertuduh termasuk kartunis Zulkiflee Anwar (Zunar), blogger Khalid Ismath, akademik Azmi Sharom, penentang politik Khairuddin Abu Hassan dan Matthias Chang dan aktivis hak asasi manusia Lena Hendry dan Maria Chin Abdullah - seperti yang terkandung dalam resolusi Parlimen Eropah Khamis lalu yang mengutuk pencabulan hak asasi manusia di Malaysia.

• Penarikan semula Rang Undang-undang Majlis Keselamatan Negara yang ganas dan jahat yang akan merampas kuasa perlembagaan Yang di Pertuan Agong, Kabinet dan 13 kerajaan negeri;

• Penggantungan serta-merta GST kerana menyebabkan kesusahan yang besar kepada rakyat Malaysia berpendapatan rendah, diapit pula di antara kejatuh an pendapatan dan kenaikan kos sara hidup; dan

• Segera laksanakan akauntabiliti penuh dan memuaskan keatas skandal kembar mega oleh Perdana Menteri - "derma" RM2.6 bilion dalam akaun perbankan peribadi sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 dan RM55 bilion skandal 1MDB.

Jadikan lima isu ini diselesaikan sebelum orang bercakap tentang  " Jom lupakanlah yang lepas-lepas ...", kerana jika tidak, ia hanyalah semata-mata penglibatan, membantu dan bersubahat dalam pelakuan salah, ketidakadilan dan pelanggaran yang berterusan di negara kita. Mereka yang berfikiran saksama dan cintakan keadilan tidak boleh atau harus bersetuju. 

Baca seterusnya di sini  
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Itu kecik punya hal laa mr.lim. nanti humno sudah join sama pas, semua dosa2 humno akan gugur, semua rakyat happy happy punya. Humno akan jadi suci murni, semua masuk sorga maa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...