JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, January 07, 2016

AMANAH bukan melukut di tepian gantang!

Amanah mahukan sekurang-kurangnya dua kerusi disetiap 12 
PBT jika berkurang pihaknya akan menolak tawaran berkenaan.
SHAH ALAM – Parti Amanah Negara (Amanah) Selangor tidak berpuas hati dengan bilangan diberikan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada parti itu untuk mengisi jawatan ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT).

 Pengerusinya, Izham Hashim masih menyimpan harapan untuk meneruskan rundingan dengan pimpinan Pakatan Harapan dan berharap berlaku pertambahan kerusi kepada ahli majlis Amanah.

 "Kita akan teruskan lagi rundingan, saya anggap angka itu (lapan) belum muktamad.

 "Amanah Selangor akan meneruskan rundingan dengan pimpinan kerajaan Pakatan Harapan bagi memastikan keputusan yang dibuat adalah tepat dan bersesuaian bagi memastikan Pakatan Harapan terus kukuh di Selangor," katanya kepada Sinar Harian.

 Terdahulu, hasil perbincangan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) yang dipengerusikan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali hari ini mengumumkan lapan kerusi ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) dibahagikan kepada wakil Amanah hasil persetujuan antara PKR, Pas dan DAP.

 Bagaimanapun, tambah Izham lagi, Amanah Selangor menyambut baik dan berterima kasih atas kesediaan kerajaan negeri memberi ruang peranan kepada parti mereka dalam PBT.

 Sebelum ini, Izham menegaskan tetap dengan keputusan meletakkan kuota antara 24 hingga 34 ahlinya di 12 kerusi ahli majlis PBT.

 Menurutnya, setiap satu PBT, pihaknya mahukan sekurang-kurangnya dua kerusi diisi oleh Amanah dan jika berkurang pihaknya akan menolak tawaran berkenaan. ~ sumber

Komen al-Husseyn :

Sokong pendirian Izham Hashim, AMANAH tidak wajar diberikan hanya 8 kerusi sahaja daripada 288 kerusi keseluruhan yang ada.

Saya telah menyatakan alasan saya di sini. Jangan ada sesiapa pun yang menganggap AMANAH sebagai parti yang melukut di tepi gantang sahaja. 

Ada juga yang berkata bahawa AMANAH adalah parti baru dan tidak terlibat dengan PRU13 lalu. Tetapi jangan dilupakan bahawa tokoh-tokoh yang berada dalam AMANAH ini merupakan tokoh-tokoh yang terlibat aktif dalam memenangkan Pakatan Rakyat dalam PRU13 yang lalu.

Amanah bukan budak-budak dengan hanya diberikan gula-gula dua kupang dan disuruh main jauh-jauh...
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

bersyukurlah...

Anonymous said...

bersyukur, anggap ini satu titik pemula utk meneruskan momentum kalian. syabas amanah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...