JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, January 06, 2016

Amanah Selangor jangan seronok sangat dapat hanya lapan kerusi majlis di Selangor ?

KUALA LUMPUR: Pertikaian ke atas kerusi majlis tempatan di Selangor akan berakhir dengan PKR, DAP dan PAS semua bersetuju untuk memperuntukkan lapan kerusi untuk Parti Amanah Negara (Amanah).

 Exco kerajaan negeri yang bertanggungjawab bagi kerajaan tempatan, pembangunan kampung baru dan pelesenan kilang-kilang, Ean Yong Hian Wah hari ini berkata, ketiga-tiga pihak telah bersetuju mengenai kuota semasa mesyuarat exco kerajaan negeri pagi ini. Mesyuarat tersebut telah dipengerusikan oleh Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

 Walau bagaimanapun, Ean Yong enggan mendedahkan jumlah kerusi setiap pihak akan memberikan untuk Amanah.

 "Saya tidak fikir ia adalah penting yang memberikan tempat duduk mereka kerana kerusi diperuntukkan oleh kerajaan negeri," katanya.

 Lapan kerusi akan diperuntukkan kepada Amanah untuk tempoh dua tahun yang bermula pada 15 Jan 2016 dan berakhir pada 31 Disember 2017.

 Daripada 12 majlis tempatan di Selangor, Amanah akan mendapat wakil-wakil mereka di majlis perbandaran dan daerah Sepang, Kuala Langat, Sabak Bernam, Kuala Selangor dan Hulu Selangor.

 Amanah pada mulanya meminta untuk sekurang-kurangnya dua kerusi bagi setiap majlis di kesemua 12 majlis-majlis di negeri ini, dan telah mengemukakan 34 nama. 

 Pada masa ini terdapat 288 kerusi majlis tempatan dalam tempoh 12 majlis tempatan di Selangor. Di bawah kuota tahun lepas, 103 kerusi itu diberikan kepada PKR, 98 DAP, 78 kepada PAS, dan sembilan bagi Orang Besar Daerah. 

Ahli majlis berakhir pada 31 Dis, 2015 dan sekarang Amanah telah menjadi sebuah parti politik baru dalam blok pembangkang persekutuan. Oleh itu, pihak yang terdiri daripada bekas anggota PAS mahu perwakilan dalam majlis-majlis tempatan, satu langkah yang pada mulanya dibantah oleh PAS.

 Pesuruhjaya PAS Selangor Iskandar Abdul Samad sebelum ini berkata bahawa memberi kerusi majlis tempatan untuk Amanah akan mewujudkan suasana tidak harmoni di kalangan akar umbi PAS.

 Iskandar tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen selepas negeri exco mesyuarat hari ini.

 Amanah, PKR dan DAP adalah rakan kongsi dalam pakatan politik baru yang dikenali sebagai Pakatan Harapan, di mana PAS tidak terlibat. PKR bagaimanapun terus mengekalkan hubungan dengan PAS.

 Amanah, yang hanya ditubuhkan pada September tahun lepas, mempunyai dua orang wakil di Dewan Undangan Negeri Selangor perundangan dalam bentuk ADUN Hulu Kelang, Saari Sungib dan Adun Morib, Hasnul Baharuddin, kedua-duanya memenangi kerusi mereka di bawah panji-panji PAS dalam pilihan raya umum ke-13 ~ sumber

Komen al-Husseyn :

 Amanah telah mengemukakan 34 nama bagi menduduki kerusi majlis tempatan di Selangor yang jumlahnya 288. Apakah Azmin cukup baik bila memberikan Amanah cuma 8 kerusi? 

Saya tidak tahu nak menilainya, samada pemberian 8 kerusi itu sebagai suatu penghormatan atau penghinaan kepada AMANAH?? 

Adalah di percayai 8 kerusi tersebut pun adalah ambilan dari kerusi PKR dan DAP sebab PAS berkeras tidak mahu beri kerusinya! Lokek sungguh! 

Kalau AMANAH merasakan ianya satu penghormatan, maka terimalah...

 Tapi AMANAH akan dilihat lebih dihormati kalau menolaknya kerana 8 kerusi itu tidak setimpal dengan permintaan asalnya.

Azmin jangan lupa jasa dan pengorbanan dua ADUN AMANAH, Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin yang telah menyelamatkan kerajaan Selangor yang ada hari ini.Mereka berdua ini, saya merasakan amat wajar dilantik sebagai exco kerajaan negeri memandangkan jasa dan pengorbanan mereka yang terpaksa mereka lalui cemuhan dan penghinaan 'Broker' dan 'Barua' dari bekas presiden mereka sendiri lantaran memberi sokongan kepada WAWI.

Walaupun Azmin tidak dapat melantik mereka sebagai exco, maka apalah kiranya Azmin memenuhi hajat 34 kerusi AMANAH itu sebagai gantinya?

Tentu tidak luak kerusi-kerusi yang ada pada PKR, DAP dan PAS kalau setiap mereka  sanggup melepaskan 10 kerusi masing-masing kepada AMANAH.

Kerajaan Selangor jangan pandang kecil segala pengorbanan yang telah mereka berdua lakukan. Harap AMANAH Selangor jangan nak rasa seronok sangat dengan hanya 8 kerusi itu!!
Comments
3 Comments

3 comments :

dol said...

berbaik dgn umnu dn perkasa dn najib ada byk alsan lunak dpd pas.

tp bermusuh dgn dap dan amanah tk ubah seperti dendam syiah pd islam

buruk sungguh akhlak pas. islam hnya pada nama parti

klu dulu hasan ali kt srlagi anwar dn tgna ada maka tkde harapan nk bersatu pas dn umnu

maka sekarang kita kt selagi hadi masih presiden selagi itu pas akan hancur dn dibenci rakyat

kerjasama pas umnu bkn lambang perpaduan tp telah memecah belahkn melayu islam lbh teruk lg.

klu hadi fikir blh ambil kesempatan atas kelemahan najib... hadi silap kerana kelemahan najib masih blh membaham pas kerana klu umnu lemah.. pas juga lemah tkde bezanya

kelebihan umnu sebb ada kuasa wang dn jentera. pas hnya blh jadi balaci umnu... tk lebih dpd itu

sampah said...

dol mana nim...sudah2 lah .

Husmad Ahmad said...

Amanah jangan terima tak berbaloi langsung.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...