JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, January 27, 2016

Ambiga: Penjelasan Peguam Negara tidak masuk akal, beritahu kami lebih lanjut

KUALA LUMPUR, Jan 26 - Peguam Negara perlu mendedahkan butiran lanjut mengenai mengapa beliau mengambil keputusan untuk menutup kes RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana penjelasannya tidak mencukupi, kata Datuk Ambiga Sreenevasan hari ini.

 Ambiga, seorang peguam dan bekas Presiden Majlis Peguam, berkata orang ramai berhak mengetahui lebih lanjut mengenai kes itu kerana ia merupakan perkara yang mempunyai kepentingan awam.

 "Ia tidak mencukupi, sejauh yang saya lihat, penjelasan yang diberikan tidak mencukupi. Apa-apa penjelasan mesti masuk akal dan ini tidak masuk akal," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Kompleks Mahkamah di sini.

 Ambiga berkata kedua-dua pendakwa raya dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu berkongsi maklumat lanjut mengenai penyiasatan itu untuk membantu orang ramai memahami dengan lebih baik keputusan Peguam Negara untuk menutup kes itu.

 Menekankan bahawa terdapat anggapan rasuah apabila ada sumbangan, Ambiga mempersoalkan bagaimana anggapan tersebut hilang dalam hal Perdana Menteri.

 Beliau berkata sumbangan besar itu tidak akan dibuat "tanpa balasan sesuatu" kerana ia bukan sifat manusia untuk memberi sejumlah wang begitu tanpa meminta sesuatu sebagai balasan.

 "Dalam pengetahuan saya tentang hal ehwal manusia dan sifat manusia, ia adalah mustahil.

 "Jadi mesti ada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa sebenarnya ia adalah pemberian tanpa mengharapkan balasan sesuatu dan sehingga orang ramai diyakinkan dengannya, mereka tidak akan berpuas hati. Dan anda tidak boleh mengatakan bahawa kita tidak berhak untuk mengetahui, ini melibatkan Perdana Menteri, sama ada atas sifat peribadinya atau tidak, ini melibatkan skandal berterusan dan ini melibatkan wang rakyat," katanya.

 Ambiga turut mempersoalkan mengapa Peguam Negara mendedahkan hari ini mengenai pemulangan sumbangan kepada penderma Najib yang sebelum ini tidak pernah disebut.

 Beliau berkata pihak berkuasa tidak boleh memetik sifat sulit maklumat kes untuk mengelakkan berkongsinya, mempercayai bahawa mereka masih boleh mendedahkan sejumlah maklumat yang munasabah  untuk menjelaskan keputusan untuk tidak mendakwa.

 Apabila ditanya sama ada dia merasakan terdapat keperluan untuk Peguam Negara untuk mengkaji semula keputusannya untuk menutup kes itu kepada RM2.6 bilion, Ambiga berkata maklumat lanjut perlu disediakan terlebih dahulu sebelum ini boleh dipertimbangkan.

 "Saya rasa pertama beliau perlu menjelaskan lebih [sic] mengapa dia menutup kes itu dan dari situ kita boleh tahu sama ada keputusannya itu adalah munasabah. Saya fikir kami berhak untuk berbuat demikian," katanya.

 Awal hari ini, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengumumkan bahawa beliau akan mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menutup dua kes yang berkaitan dengan SRC International Sdn Bhd dan melaporkan jumlah RM2.6 bilion dalam akaun Najib.

 Memetik fakta dan bukti yang dikemukakan kepadanya oleh SPRM di tiga kertas siasatan, Apandi mengisytiharkan bahawa beliau berpuas hati bahawa Perdana Menteri tidak melakukan apa-apa kesalahan jenayah.

 Apabila secara khusus menangani deposit tunai ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Apandi berkata sejumlah wang berjumlah AS $ 681,000,000 (RM2.08 bilion) daripada keluarga diraja Saudi telah dipindahkan antara 22 Mac dan 10 April 2013 kepada Najib sebagai "sumbangan peribadi" tanpa pertimbangan.

 Tambahnya, siasatan menunjukkan sejumlah US $ 620,000,000 (RM2.03 bilion) telah dikembalikan oleh Najib pada bulan Ogos tahun yang sama kerana "jumlah wang yang tidak digunakan". 

"Berdasarkan keterangan daripada saksi-saksi dan dokumen-dokumen sokongan yang dikemukakan, saya berpuas hati bahawa tiada kesalahan jenayah telah dilakukan berhubung dengan sumbangan itu berkata RM2.08 bilion," katanya.~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...