JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, January 31, 2016

KENANGAN DI MASA MASA YANG LALU

 Hari ini memori ambo mengamit kenangan 2 thn lalu iaitu bila pada 1 feb 2014 ambo ditamatkan perkhidmatan oleh KIAS melalui sekeping surat yang ditandatangi oleh seorang pembesar "Kerajaan Islam Kelantan", Mohd Amar bin Abdullah. 

Memori ini mengusik kembali bukan kerana pada tarikh tersebut ambo kehilangan kerja, tetapi lebih memilukan kerana ianya berlaku dlm satu pengurusan yg sering melaung melalui copong sebagai penegak perjuangan Islam, lebih2 lagi KIAS yg menjadi lubuk mencari makan ramai ahli2 dan pemegang jawatan dlm Dewan Ulama Pas Kelantan.

 Kenangan ini lebih mengharukan lagi bila akhir2 ini ramai sangat " pejuang2 Islam" yg hilang jawatan bukannya kerana mereka lari dari perjuangan Islam, tetapi kerana kesetiaan mereka kpd pemimpin tertentu diragui. 

Terkini semua penghulu dalam Dun Salor masih tidak dilantik semula semata2 kerana kesetiaan mereka yg tinggi kpd YB Dato Husam yg berkali2 menegaskan kalu boleh nak mati dlm Pas selain mereka yg sblmnya telah tidak disambung perkhidmatan atas alasan mereka telah tamat tempoh wpun ianya bukan amalan biasa 23 thn Pas merintah Kelantan. 

Sekali lagi ambo tegaskan, ambo kecewa bukan kerana ambo kehilangan pekerjaaan atau jawatan, tetapi cara bertindak sebuah kerajaan yg mendakwa memerintah secara a Islam amat mendukacitakan dan memilukan sehingga ianya tidak mungkin terpadam kpd beberapa jenerasi keturunan ambo.

 Alasan pemecatan ambo hanya diketahui melalui Ikatan Dokumen yg dikemukakan kpd mahkamah, sedang ambo sendiri samada sebelum dan selepas pemecatan tidak pernah dimaklumkan alasan pemecatan yg dibuat, apalagi peluang untuk membela diri...ajaran Islamkah ini??? 

Alasan-alasan yg dikemukakan kpd mahkamah sbg asas pemecatan ambo ialah:

 1. Tidak melaksanakan tugas yg diberi atas alasan "bukan level saya", 

 2. Tidak dpt menerima jadual pembahagian tugas, tidak komplimentatif dgn subordinat menyebabkan beberapa urusan menjadi tergendala, 

 3. Tidak patuh kpd arahan Ketua Eksekutif spt tidak pernah menghadiri Majlis Tazkirah yg diadakan semenjak thn 2004. 

4. Sentiasa mempunyai pandangan yg keras dan antogonistik terhadap pensyarah, 

 5. Menghasut pelajar supaya mempercayai keputusan mbatalkan MOU oleh Uni Al Azhar adalah kerana kecuaian KIAS. 

 6. Membuat surat layang yg menganggu penghantaran pelajar ke Mesir. 7. Menghebah/memburukkan KIAS kpd pihak luar. 

 8. Tidak memberi kerjasama dlm semua aktiviti yg dianjurkan oleh KIAS. 

 9. Mempengaruhi "mood" dan etika kerja sebilangan staf KIAS yg memberi kesan negatif terhadap pengurusan KIAS dlm membina imej dan reputasi KIAS.

 Jika KIAS mempunyai alasan yg cukup kukuh untuk memecat ambo, mengapa ambo tidak pernah diberikan Surat Tunjuk Sebab atau dipanggil membela diri di hadapan Lembaga Tatatertib???

 Adakah ini cara bekerja sebuah negeri yg melaung2kan untuk menegakkan hukum Islam dan hudud????

 Ambo akan membawa kenangan ini hingga ke akhir hayat dan menunggu penyelesaiannya di hadapan Allah Rabbil Jalil wpun penghakiman dunia telah dibuat oleh banyak pihak terutama dari walauta walauta Pas Kawasan Ketereh dan Machang dan sedikit drp Kawasan Tumpat.  sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...