JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, January 18, 2016

Najib sedang berunding untuk keluar bersama songlapan??

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah menyiapkan siasatan dalam hal ehwal kewangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan meluluskan 37 caj kepada Peguam Negara untuk pendakwaan, menurut laporan menggemparkan oleh Sarawak Report yang berpangkalan di London. Penyelidik utama Suruhanjaya dalam kes itu telah dibunuh.

 Laporan itu turut mendedahkan bahawa Najib sedang cuba untuk berunding berlepas melepaskan jawatannya dengan imuniti penuh dan sebanyak RM4 bilion (AS $ 907.300.000) hasil songlapan.

Benarkah ahli politik veteran UMNO Tengku Razaleigh Hamzah turut terlibat sebagai broker rundingan kerana Najib percayakan beliau?? 

 Konon ada rundingan di Tokyo dan Dubai. Najib cuba untuk berunding keluar bersama jaminan semua wang yang dicuri! 

 Masalahnya ialah bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad mahu Najib dan isterinya dipenjara. 

Masalah yang lain : tiga kes pembunuhan berkisar kes melibatkan Najib. Yang pertama adalah pembunuhan itu oleh dua pengawal peribadi beliau daripada Mongolia dan parti Perempuan Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006. Altantuya berada di tengah-tengah skandal 137 milion Euro berkaitan dengan pembelian kapal selam Perancis ketika Najib menjadi menteri pertahanan. 

Kedua pula melibatkan pembunuhan 2013, Hussain Ahmad Najadi, pengasas AMBank, rumah akaun Najib, yang menurut anak Najadi telah mengadu tentang salah-urus kewangan di pihak Najib dan UMNO. 

Yang ketiga adalah pembunuhan yang mengerikan Anthony Kevin Morais, pendakwa utama untuk kes Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia terhadap Najib. Orang ramai akan sangat marah jika Najib dan Rosmah dibenarkan untuk pergi tanpa hukuman.

  Sama ada Peguam Negara Mohamed Apandi Ali bertindak ke atas caj adalah masih belum dapat dilihat. Beliau adalah seorang penyokong setia UMNO yang dilantik ke jawatan selepas Najib menyingkirkan yang terdahulu, Abdul Gani Patail, tahun lepas yang mengemukakan tuduhan berdasarkan kecurian jutaan daripada dana pencen Malaysia Kumpulan Wang Persaraan atau KWAP ke dalam akaun peribadi Najib.

 "Apandi sedar bahawa bukti ini kini telah diedarkan secara meluas dan diketahui oleh semua pegawai tinggi dalam UMNO, membuat cover-up berlarutan amat sukar untuk dilakukan," Rewcastle Brown menulis.

 Peranan pendakwa

 Caj dikatakan telah disediakan oleh Morais, yang mayatnya dimasukkan ke dalam tong drum minyak bersimen itu pada bulan November dan dibuang ke dalam sungai selepas  dia diculik. 

Pegawai Peguam Negara pejabat menafikan Morais mempunyai sebarang peranan dalam siasatan. Walau bagaimanapun, Morais, secara meluas dipercayai pembocor maklumat asal kepada Sarawak Report dan penerbitan lain, meletakkan banyak maklumat pada pemacu USB dan dihantar kepada saudaranya di Atlanta, Georgia dan maklumat lain yang dipercayai.

 Apandi dan Cawangan Khas, unit perisikan polis - yang timbalan ketuanya dipecat tahun lalu pada masa yang sama Ghani Patail telah singkirkan - telah cuba untuk mendapatkan dokumen-dokumen itu semula, mengikut cerita.

 Morais, dalam e-mel kepada Sarawak Report, berkata "Polis terus menjadi lebih agresif dalam usaha untuk mendedahkan sumber-sumber kebocoran. Dan tidak benar-benar cuba untuk menangkap orang gila di atas piramid, mentadbir negara ini ke musnahan ... dan saya tidak pasti jika kita akan dapat menghentikan kerja gila ini. "

 Maklumat ini dikatakan termasuk salinan penyata bank yang menunjukkan bagaimana RM42 juta yang diluluskan ke dalam salah satu akaun peribadi Najib Razak dari 1MDB, di bawah naungan "Tanggungjawab Korporat dan Sosial" pembayaran, sebenarnya dibelanjakan oleh Perdana Menteri.

 Laporan Sarawak dan Wall Street Journal menerbitkan butiran daripada penyiasatan 1MDB yang menunjukkan laluan yang tepat wang:

 Yang RM4 bilion asal telah dipinjam dari KWAP dana pencen awam oleh anak syarikat 1MDB bernama SRC International Sdn Bhd Antara Disember 2014 dan Februari 2015 sejumlah RM42 juta telah disalurkan keluar JPP melalui dua syarikat-syarikat perantara dikawal oleh 1MDB eksekutif Nik Faisal Ariff Kamil (Gandingan Mentari Sdn Bhd) dan Datuk Shamsul Anwar Sulaiman (Ihsan Perdana Sdn Bhd).

 Shamsul telah ditangkap dan ditemuramah oleh penyiasat. Nik Kamil telah melarikan diri ke Jakarta.

 Membeli belah?

 Najib telah berkata bahawa tiada wang rakyat ini telah dibelanjakan kepada perkara-perkara peribadi. Walau bagaimanapun, mereka yang telah melihat penyata bank berkenaan memberitahu Sarawak Report bahawa terdapat beberapa barangan membeli-belah mahal direkodkan, banyak yang dibeli di perjalanan luar negara.

 "Sebenarnya, perbelanjaan ... agak biasa," Morais berkata dalam e-mel kepada Rewcastle Brown, "bil kad kredit, membeli-belah, pembekal dengan pilihan raya lalu yang tidak  dapat dibayar kerana BNM telah membekukan akaun syarikat proksi yang lain dan seumpamanya. " ~ sumber

Catatan : Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menafikan laporan portal Sarawak Report yang kertas siasatannya mengenai SRC International dan "derma" RM2.6 bilion memasukkan 37 syor dakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.  Baca selanjutnya di sini.
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Jeng jengg jenggg

Anonymous said...

Haha. Mari kita tengok sapa yg kena. Najib nk kena dah. Tp sikit masalah. Peguam negara dia yg lantik

Mama Adeeb said...

Hmmm.....mohon pada Allah. Sesiapa yg patut dihukup, dihukum dgn setimpal.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...