JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, January 27, 2016

Peguam fail saman terhadap Hadi

Diterbitkan pada: Rabu 27 Januari, 2016  

Kota Kinabalu:
Seorang peguam Katolik telah memfailkan saman terhadap Presiden PAS atas kenyataan beliau terhadap agama Kristian di sebuah portal berita.

 Marcel Jude Joseph, 54, menamakan Dato 'Seri Haji Abdul Hadi Awang, yang kini ADUN Rhu Rendang dan Ahli Parlimen Marang, kedua-dua di Terengganu, sebagai defendan.

 Marcel, yang merupakan ahli Majlis Peguam Sabah dan ahli Sabah Catholic Lawyers Apostolate, memfailkan saman itu di pejabat Pendaftar Mahkamah Sesyen melalui e-filing pada Selasa.

 Dalam pernyataan tuntutannya, Marcel berkata pada 18 Jan tahun ini akhbar dalam talian Free Malaysia Today atau FMT menerbitkan satu artikel yang berasal daripada defendan bertajuk "Christianity Rejected By The Educated, says Hadi"  

Marcel mendakwa defendan membuat kenyataan fitnah kepada perenggan pertama, kedua, ketiga, keempat, kelima dan keenam artikel tersebut.

 Beliau mendakwa sebagai akibat langsung dan proksimat penerbitan fitnah dan menghujat yang diterangkan di atas, beliau telah mengalami kerugian terhadap reputasi dan telah mengalami kerosakan dalam jumlah yang akan ditentukan pada perbicaraan. Baca seterusnya di sini.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...