JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, January 05, 2016

Peguam Negara yang diragukan.

Betulkah Peguam Negara tidak akan bawa kes PM Najib ke mahkamah walaupun SPRM sudah menghantar laporan yang siap kepadanya? Kini, rakyat mahu tahu apakah peguam negara baharu ini berani mendakwa Najib? 

Dan apakah "Tidak Cukup Bukti " akan menjadi alasan Apandi Ali nanti? Lazimnya, apabila SPRM menghantar laporan kepada Peguam Negara, maka maknanya laporan itu ada kes untuk didakwa.....

Ada yang sangat meragukan dengan pendirian Peguam Negara, Apandi Ali memandangkan kepada tindakannya yang menolak laporan Bank Negara sebelum ini. 

Apakah perkara yang sama akan berulang? Berikut merupakan  ramalan dua tokoh negarawan tanah air kita.

 Dr Mahathir berkata, beliau tidak menolak kemungkinan perkara sama juga akan berlaku mengenai laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu SRC International dan kontroversi wang derma RM2.6 bilion ringgit. 

“Saya percaya dulu Bank Negara Malaysia (BNM) juga hantar laporan. BNM ini bukanlah satu badan yang tiada peraturan. Mereka buat penyelidikan secara terperinci dan mempunyai bukti-bukti yang mana kes ini perlu dibawa ke Mahkamah. Tetapi peguam negara tolak (ketepikan kes) bulat-bulat.

 “Jadi, saya tidak akan berasa pelik kalau peguam negara tidak tolak. Saya ingat dia (Peguam Negara) akan menolak (laporan SPRM mengenai siasatan SRC International dan juga RM2.6 bilion),” katanya .

 “Ini ramalan saya sahajalah. Saya fikir dia tidak akan bawa ke mahkamah kerana sebab-sebab tertentu,” ujarnya di sini

Sebelum ini Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad berkata, Parti Amanah Negara (Amanah) hari ini menjangkakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bakal terlepas daripada sebarang tindakan walaupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah menghantar laporan yang siap kepada peguam negara.

Kemungkinan ini amat  besar  sekali memandangkan peguam negara juga sebelum ini menolak laporan yang dibuat Bank Negara Malaysia (BNM) dan kemungkinan situasi sama akan berulang.

 “Berdasarkan latar belakang yang kabur dalam mengendalikan kemelut 1MDB (1Malaysia Development Berhad), saya membuat ramalan awal keputusan sama akan dibuat.

 “Negara ini sudah pun dikenali di seluruh dunia sebagai negara ‘jenayah tanpa penjenayah’,” katanya dalam satu kenyataan di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...