JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, January 19, 2016

Pembunuhan Hussain Najadi ke Pertubuhan Bangsa Bersatu.

Encik Pascal Najadi satu-satunya anak Hussain Najadi dibunuh pada 29 julai 2013 di Kuala Lumpur, Malaysia, pergi ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

 "Pakar undang-undang kami di Kuala Lumpur, Malaysia Ahli Parlimen Gobind Singh Deo, telah menasihati kita bahawa ia akan menjadi sia-sia untuk terus menolak melalui mahkamah Malaysia Jabatan Peguam Negara untuk tindakan yang betul ke dalam Pembunuhan Hussain Najadi.

 "Oleh itu, kami telah membuat keputusan bersama-sama dengan peguam jenayah antarabangsa  Encik Nick Kaufman untuk membawa kes ini kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva, Switzerland." Kata Pascal Najadi melalui telefon dari Geneva, Switzerland.

 Nick Kaufman merupakan peguam jenayah antarabangsa dan bekas seorang pendakwa  di Tribunal Jenayah Antarabangsa bagi bekas Yugoslavia di Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague.

 Langkah itu diambil selepas berbulan-bulan usaha cuba untuk mendedahkan kes pembunuhan yang paling menonjol  dalam sejarah Malaysia. "Semua ptanda yang kami terima setakat ini memberikan alasan yang kukuh untuk mempercayai bahawa terdapat usaha  untuk melindunginya .

Peguam Negara dan Polis mempunyai spontan dibasuh putih selepas dua tahun dalang yang dikatakan itu dan Interpol Notis Merah mahu Encik Lim Yuen Soo tanpa berkongsi maklumat mengenai penahanan dan soal siasat dengan Encik Gobind Singh peguam Malaysia yang mewakili keluarga Najadi itu. "

  Ahli Parlimen Malaysia Gobind Singh membantah dan merekodkan pada 2 November 2015 di Dewan Rakyat: 
"Apa yang berlaku? Suspek utama telah ditangkap dan dibebaskan, tanpa sebarang tindakan diambil. 
Biar saya tanya Jabatan Perdana Menteri, bagaimana kita memberi jaminan kepada rakyat negara ini bahawa keadilan akan terserlah apabila mereka menangkap suspek utama dalam kes-kes dan hanya melepaskan (mereka) seperti itu, tiada tindakan? "
 Pascal berkata: 
"Kami jelas tidak boleh bergantung kepada sistem keadilan Malaysia. Proses ini nampaknya tidak boleh dipercayai sama sekali. Ia seolah-olah kita jelas bahawa terdapat sejumlah kekurangan kesungguhan politik untuk mendedahkan kebenaran tentang pembunuhan Allahyarham bapa saya. 
Tambahan pula jika anda membaca... Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan Malaysia anda akan tersandung apabila frasa ... dijalankan menurut budi bicaranya (Peguam Negara) .. (untuk membasmi jenayah di Malaysia) .. yang pada hakikatnya bermakna bahawa keseluruhan artikel 145 boleh digunakan sebagai alat sesuka hati Peguam Negara untuk tidak menyiasat Jenayah di Malaysia. 
Artikel ini, jika disalahgunakan, boleh berpotensi menyebabkan Hakim de jure dan de facto tidak berfungsi lagi. Di bawah rejim korup artikel 145 Perlembagaan Persekutuan Malaysia adalah catastrophically tidak berguna untuk memerangi jenayah dan rasuah di Malaysia pada pendapat kami. 
Apakah jenis negara  jika Peguam Negara tidak menjadi kewajipan 100% terikat dengan perlembagaan itu sendiri untuk menegakkan Keadilan? Malaysia tidak selamat. " katanya lagi.
 "Kami akan dedahkan kebenaran tentang pembunuhan Allahyarham bapa saya di Malaysia! Kita akan sampai ke bahagian bawah pembunuhan ini. Ini adalah tugas mulia kami." Pascal Najadi menegaskan. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...