JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, January 28, 2016

SPRM rujuk keputusan Peguam Negara kepada Panel Penilaian Operasi

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan merujuk arahan Peguam Negara untuk menutup tiga fail siasatan yang melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak kepada Panel Penilaian Operasi (PPO).

 Pengurusan tertinggi SPRM memutuskan untuk berbuat demikian berikutan perbincangan mengenai arahan Tan Sri Mohamed Apandi Ali untuk menutup siasatan kontroversi RM2.6 bilion  dan pemindahan dana SRC ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri.

 Dalam reaksinya, Apandi, dalam mesej teks dari luar negara, memberitahu The Malaysian Insider bahawa mana-mana badan yang ditubuhkan untuk mempersoalkan apa-apa keputusan Peguam Negara akan bertentangan dengan Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan.

 Perkara 145 memberi AG, yang juga pendakwa raya, budi bicara tunggal untuk memulakan, meneruskan atau memberhentikan apa-apa prosiding jenayah terhadap mana-mana orang tertuduh.

 "Itu pendirian saya. Sesiapa sahaja yang tidak bersetuju dengan ini bebas untuk mendapatkan tafsiran keputusan saya di Mahkamah Persekutuan," kata Apandi.

 Suruhanjaya anti-rasuah, dalam satu kenyataan hari ini, berkata: 

"SPRM telah membuat keputusan untuk membentangkan keputusan yang dibuat oleh Peguam Negara kepada PPO, sebuah badan bebas yang ditubuhkan oleh kerajaan selaras dengan Akta SPRM 2009, untuk penilaian dan pertimbangan PPO, dan juga sebagai satu lagi panel khas yang akan dilantik.

 "Salah satu rujukan PPO adalah untuk memberi pandangan berkenaan dengan kes di mana keputusan untuk tidak mendakwa dibuat oleh pendakwa raya," katanya.

 Apandi pada Selasa mengarahkan siasatan ditutup selepas mengisytiharkan bahawa Najib tidak melakukan apa-apa kesalahan jenayah berhubung dengan dakwaan RM2.6 bilion yang dipindahkan ke dalam akaun peribadinya.

 Dalam membersihkan Perdana Menteri dari apa-apa salah laku, Apandi berkata keterangan daripada siasatan menunjukkan bahawa AS $ 681,000,000 (RM2.08 bilion) yang dipindahkan ke dalam akaun Najib adalah:

Definasi Rasuah
 >> Sumbangan peribadi daripada keluarga diraja Saudi yang diberikan kepadanya tanpa balasan; 

 >> Disahkan oleh penderma sebagai telah diberikan kepada Najib secara peribadi;

 >> Bukan dorongan atau upah untuk melakukan atau tidak melakukan apa-apa yang berkaitan dengan kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri.

 Apandi juga berkata Najib telah pulang US $ 620,000,000 (RM2.03 bilion) kepada keluarga diraja Saudi pada bulan Ogos 2013 kerana wang itu tidak digunakan.

 PPO - salah satu daripada lima badan bebas yang ditubuhkan untuk memantau operasi SPRM - dipengerusikan oleh Tan Sri Dr Hamid Bugo (Sapura pengarah Kencana Petroleum) dan terdiri daripada bekas pengerusi Isis Tan Sri Jawhar Hassan, bekas Timbalan Gabenor Bank Negara, Datuk Zamani Abdul Ghani, bekas Timbalan Ketua Audit Negara Datuk Azizah Arshad, bekas Biro Pengaduan Awam diector Datuk Wan Abdul Wahab Abdullah, Pengarah UiTM Institut Penyelidikan Perakaunan Prof Dr Normah Omar, jenayah dari Dr MP Sundramoorthy dan bekas Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee.

 Sementara itu, bekas Menteri Tan Sri Rafidah Aziz menyuarakan kebimbangannya sama ada pengumuman oleh Peguam Negara akan menetapkan 'precedent' kepada sumbangan pada masa hadapan.

 Dalam Facebook, beliau berkata Apandi perlu bersedia untuk menjelaskan butir-butir dan implikasi keputusan mengenai perkara itu.

 "Adakah ia 'precedent' sekarang (bahawa) derma yang disalurkan kepada individu melalui akaun peribadi boleh dipulangkan tidak semestinya sepenuhnya dan dianggap bersih?" tanya Rafidah, yang menyatakan bahawa rakyat Malaysia telah bertanya tentang bagaimana jumlah yang tidak dikembalikan kepada penderma itu, telah digunakan, sama ada ia adalah dibenarkan undang-undang.

 "Saya berharap ini tidak akan membuka jalan untuk semua jenis tafsiran dan penyalahgunaan bahawa orang yang mempunyai niat yang meragukan akan menggunakannya untuk keluar dari apa sahaja yang melanggar undang-undang dan peraturan yang mereka telah terjebak ke dalamnya," tambahnya.

 Bekas pemimpin Umno, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berkata Peguam Negara perlu memberi penjelasan kepada orang ramai  mengenai siapa yang telah memasukan RM42 juta ke dalam akaun peribadi Najib dan apa yang berlaku kepada dana tersebut.~ sumber 

Komen al-Husseyn :

Mungkin Apandi Ali tidak pernah dengar kata-kata DS Najib semasa Perasmian Program Pegawai Integriti Bertauliah (CeIO) di Putrajaya pada Februari 2012 seperti berikut : 

 "Setiap sumbangan yang dihulurkan perlulah disertakan resit penerimaan dan dimasukkan ke dalam akaun parti. 

 " Menerusi akaun yang teratur ia boleh diaudit pada tiap-tiap tahun kewangan berakhir. 

 " Kerajaan percaya dengan cara itu akan mengelakkan sebarang bentuk rasuah dan penyelewengan di peringkat akar umbi dan sumbangan itu dapat disampaikan kepada parti dan rakyat di semua peringkat." Katanya melalui rakaman di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...