JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, January 26, 2016

‘Tiada salah’, AG arah SPRM tutup kertas siasatan PM

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali hari ini berkata, tiada kesalahan jenayah yang dilakukan oleh Datuk Seri Najib Razak berhubung wang sumbangan RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya serta siasatan berkaitan SRC International. 

Sehubungan itu, beliau berkata pihaknya akan mengendalikan kertas siasatan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan mengarahkan supaya kertas siasatan tersebut ditutup serta tiada pendakwaan akan dibuat terhadap perdana menteri.

 "Berdasarkan keseluruhan fakta dan keterangan, saya sebagai pendakwaraya berpuas hati bahawa tiada apa-apa kesalahan jenayah yang dilakukan perdana menteri berkait ketiga-tiga kertas siasatan.

 "Pada hari ini, kertas-kertas siasatan yang berkaitan akan dikembalikan kepada pihak SPRM dengan arahan supaya ketiga-tiga kertas siasatan ditutup," katanya.

 Beliau berkata demikian dalam sidang media di Pejabat Peguam Negara di Putrajaya hari ini. ~ sumber

Komen al-Husseyn :

Saya cuma teringatkan apa yang Syed Ali tulis :

Seperti yang saya katakan sebelum ini, "agensi penguat kuasa" seperti SPRM, BNM, Polis, Imigresen, Kastam, Jabatan Cukai Pendapatan akan hanya menghantar satu kertas siasatan kepada Peguam Negara jika ada kes. Sebaik sahaja mereka mengemukakan kertas siasatan siap ia bermakna terdapat kes untuk pendakwaan - sekurang-kurangnya pada pendapat mereka.

Tiada agensi 'penguatkuasaan' akan mengemukakan kertas siasatan kepada Peguam Negara berkata "Tidak ada kes".

Hakikat bahawa Peguam Negara telah meminta SPRM untuk penjelasan cukup bukti bahawa terdapat satu cadangan oleh SPRM untuk mendakwa.
Comments
2 Comments

2 comments :

Koperasi Prihatin Kedah Berhad said...

Sesungguhnya tidak dihalalkan walaupun 1 sen kepada mereka yang menggunakan dan menipu harta rakyat. Semoga Allah melaknati mereka yang kianati rakyat Malaysia sehingga mereka benar-benar bertaubat.

Anonymous said...

Dunia milik kau..bohong lah sepuas2nya..kau jawap depan Allah nanti..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...