JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, February 29, 2016

Adakah cerita karut ini Pasma yg buat?

MENGAPA HAJI HADI WAJIB BERUNDUR DARIPADA PRESIDEN PAS PUSAT TAHUN INI (2015), ANTARANYA (ini antaranya sahaja, ada lagi dalil2 yang lain yang lebih sulit):-

1. Tuan Guru Mursyidul Am sokong DS Anwar dalam isu 16 September tetapi Haji Hadi tidak setuju, berlaku perbalahan antara Tuan Guru Mursyidul Am dengan Haji Hadi, mengapa Haji Hadi tidak wala' kepada Tuan Guru Mursyidul Am?. Surat terbuka Tuan Guru Mursyidul Am kepada Harakah yang menyokong 16 September tidak disiarkan oleh Harakah, arahan daripada Siapa?. Haji Hadi atau Mustafa Ali?.

 2. Haji Hadi hendak PAS Perak bentuk kerajaan dengan umno di Perak selepas PRU-12 tahun 2008. 

3. Haji Hadi adakan rundingan dengan Pak Lah untuk bentuk kerajaan UG.

4. Isu PM, dalam mesyuarat PR PAS setuju DS Anwar jadi PM tetapi dalam mesyuarat PAS Pusat Mac 2013 tolak DS Anwar jadi PM dan hantar wakil memujuk Kuli untuk jadi PM.

5. Bertembung di dun Kota Damansara dan tiga dun di Terengganu PRU-13 (dalam mesyuarat PR telah dipersetujui PKR bertanding, tetapi hari penamaan calon Haji Hadi bagi watikah khas kepada calon PAS). 

6. Haji Hadi gagal selesaikan masalah PAS Kedah sehingga PAS tumbang di Kedah dalam PRU-13 walau pun telah ada usul daripada dewan ulamak PAS Kedah supaya tukar MB sebelum PRU-13.

7. Isu MB Selangor dalam mesyuarat 17 Ogos sudah setuju Wan Azizah dan Azmin sebagai calon MB dan telah bersetuju tidak menuntut MB Selangor, tetapi selepas itu Haji Hadi hendak PAS jadi MB Selangor. Dr.M kata BN tidak pernah hantar nama lebih daripada seorang samada calon MB atau PM sewaktu zamannya dan kaedah itu kekal hingga sekarang. Apa yang Haji Hadi hendak di Selangor?. (Haji Hadi hantar tiga nama yang tiga2 itu adun PAS, tetapi dalam ucapan penggulungan cakap PAS tak kemaruk nak jadi MB Selangor, cakap lain dan tindakan lain). 

8. Dalam mesyuarat PR, PAS hendak kekal dalam PR dan dalam muktamar PAS juga telah dipersetujui perkukuhkan PR, tetapi dalam mesyuarat JK PAS Pusat 25 Ogos Haji Hadi hendak bersama umno (rujuk mesyuarat 25 Ogos14). 

9. Mesyuarat Majlis Syuro Ulamak selepas 25 Ogos tidak cukup korum dan notis jemputan mesyuarat juga tidak cukup 14 hari, Haji Hadi bercakap mengenai perlembagaan PAS tetapi Haji Hadi sendiri pijak Perlembagaan PAS. 

10. Haji Hadi tak bersetuju dengan cadangan supaya Y.B. Dr Syed Azman dipilih sebagai MB Terengganu ketika krisis MB di Terengganu (seolah-olah Haji Hadi mahu umno/BN kekal memerintah Terengganu). 

11. Pilihanraya semula di Perak selepas rampasan kuasa oleh umno/BN tidak dipersetujui oleh Haji Hadi dengan alasan takut DAP akan jadi MB (nampak sangat fikrah Haji Hadi dah sama dengan fikrah umno). 

12. Malam PRK Parlimen Bukit Gantang 2009 dalam mesyuarat Lajnah politik PAS Pusat di Markaz Tarbiyah PAS Perak Air Kuning,Taiping Haji Hadi membangkitkan bahawa Najib Tun Razak ada hubunginya membincangkan kerajaan perpaduan, tetapi Almarhum Tuan Guru Harun Taib telah membantah usul tersebut dan mohon presiden fokus kepada PRK Bukit Gantang. 

13. Berita Awani 13.2.2015 perbualan melalui telefon dengan Nasharudin Mat Isa, Nasharudin mengesahkan telah ada perbincangan mengenai kerajaan perpaduan dengan umno oleh Majlis Syuro PAS Pusat sejak 2008 lagi, tetapi tanpa pengetahuan Tuan Guru Nik Aziz. 

14. Sebelum PRU-13 telah dibuat perjanjian bertulis ditandatangani oleh Haji Hadi selaku presiden PAS dan Ustaz Azizan Razak, Ustaz Azizan tidak akan dicalunkan bertanding PRU-13, tetapi Haji Hadi langgar perjanjian yang dia sendiri ada tandatangan. 

15. Haji Hadi sokong persempadanan kawasan pilihanraya yang akan memberikan kemenangan kepada umno/BN. 

16. Pendaftaran PR gagal kerana Haji Hadi seolah-olah tidak mahu PR didaftarkan. 

17. Haji Hadi arahkan Mat Yaakub angkat sumpah jadi MB Kelantan walau pun Tuan Guru Nik Aziz belum buat apa2 keputusan (angkat sumpah pun secara tergesa-gesa). ~ sumber

Muhd Mufiz Tuan Hj Ismail : ..berat tuduhan CIM dih? Tak wajar ditolak mentah-mentah. Kena siasat dulu. Kena tabayun......sebahagian besar masaalah PAS bercelaru hari ini adalah berpunca drp HH....kepimpinan yang lemah. 

 Kita terima hakikat yang kecelaruan yang berlaku dalam PAS hari ini berpunca dari pemilihan. Pemilihan dah 9 bulan berlalu. Jadi sepatutnya sudah ada usaha untuk merapatkan saf. Sudah ada usaha untuk membina balik persaudaraan dan silaturahin yang terenggang didalam PAS disebbkan oleh p3milihan lepas. Tapi xde usaha kearah itu. PAS dulu kuat kerana ikatan persaudaraan dan silaturahim kukuh sesama ahli.

 Bila parti masih bercelaru akibat pemilihan yang sengit dan xde usaha untuk memulihkan keadaan - ini tanda paling asas dan utama menunjukkan kelemahan kepimpinan.

Muhd Mufiz : Bukan sahaja melanggar perjanjian...dah jadi satu pengkhianatan....pengkhianatan kpd amanah jawatan sebagai Presiden, pengkhianatan kepada dasar dan perlembagaan PAS....yang sedihnya beliau seorang ulamak yg hebat dan mempunyai ijazah sarjana bidang politik Islam dari Al Azhar!!!!!!!....kalau pakmat kapit yg buat kita boleh paham sbb dia buta sejarah perjuangan PAS dan perlembagaan parti...pakmat kapit buts huruf...
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Aku rasa dia ada masalah yang lebih besar dari yang hangpa sebut berkaitan dengan peribodi yang akan menjatuhkan kehidupan sebenar diri dia kot. Kita tutup saja cerita ni ! Walaupun orang pangge dia ulamaq. Ini firasat aku.

Raja Sarimah Raja Alias said...

Fitnah fitnah fitnah. Cukup la dosa yg ada.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...