JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, February 01, 2016

Akibat kegagalan penguatkuasaan undang-undang dan kewangan negara yang tidak telus ....

Pada 18 Ogos 2015 lalu, bekas Naib Ketua Umno Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, ditemani oleh seorang peguam Matthias Chang telah menyerahkan segala bahan bukti dan kronologi kes skandal 1MDB kepada Peguam Negara Switzerland yang beribu pejabat di Bern. 

 Mereka mahu pihak penguatkuasa undang-undang dan 'Swiss Financial Regulator Finma' membuat siasatan secara komprehensif terhadap semua salahlaku penyelewengan kes skandal 1MDB yang membabitkan Swiss bank serta beberapa bank antarabangsa.

 Tindakan tersebut diambil kerana mereka kecewa dengan pihak penguatkuasaan undang-undang dan kewangan di negara sendiri yang nampak secara ketara tidak menyiasat kes ini secara professional dan telus.

 Mungkin atas tindakan tersebut, Pejabat Peguam Negara Switzerland telah membuka kertas siasatan berhubung 1MDB di Switzerland .

 Ekoran itu, Peguam Negara Switzerland Michael Laubner telah meminta kerjasama Malaysia dalam siasatan berhubung tuduhan rasuah membabitkan pegawai asing, salah laku di pejabat awam, pengubahan wang haram dan salah urus jenayah membabitkan 1MDB. 'Penyelewengan' yang disyaki itu dilaporkan bernilai kira-kira AS$4 bilion (RM16.6 bilion).

 Peguam Negara Malaysia terpaksalah akur dan menyatakannya persetujuannya untuk memberikan kerjasama. Dia nak kata apa lagi? Tentulah dia akan kata Najib tak bersalah!

  Dengan orang Malaysia bolehlah Apandi Ali kelentong apa saja... tapi ini bukan orang sembarangan. Tentu kawan dia tu akan tanya dan nak tahu bukan perkara yang sembarangan....

 Maka secara sini Khairudin nasihatkan Apandi Ali supaya jangan takut untuk memberikan kerjasama penuh kepada rakan sejawatnya dari Switzerland dalam siasatan dana 1MDB!

  Yang hairannya, orang yang tahu malu kerana mengaku telah berjumpa penderma RM2.6 juta yang sudah mati itu pula yang berasa cuak dan risau....

 "Dengan membuat kenyataan terbuka begitu pada hemat saya ia tidak baik kerana bukan sahaja akan menyebabkan kerenggangan hubungan antara dua negara tetapi juga menyebabkan bias (memihak) dalam laporan media," katanya di sini
Comments
1 Comments

1 comment :

Ali said...

Pak pandir najib risau kot pak kadok apandi tukar haluan.Wak zahid pulak risau tak dpt rasa kerusi pm...tu je

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...