JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, February 08, 2016

Anggota PAC: Ketua Bank Negara perlu beri keterangan berhubung 1MDB

Tony Pua :Ada orang lain yg patut dipanggil! 
KUALA LUMPUR, 7 Feb - Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) perlu menyoal Tan Sri Zeti Akhtar Aziz atas 1Malaysia Development Bhd (1MDB), kata Tony Pua hari ini apabila mempertikaikan kenyataan Datuk Hasan Ariffin yang hanya dua orang saksi sahaja yang tinggal untuk memberi keterangan.

 Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara melahirkan rasa terkejut terhadap pengumuman Hasan ke atas perkara itu semalam, menegaskan bahawa PAC tidak pernah membincangkan isu itu sebelum pengumuman pengerusi.

 Ahli PAC itu menegaskan bahawa masih terdapat saksi lain yang relevan dengan siasatan yang sedang dijalankan ke atas firma milik kerajaan itu.

 "Mereka yang harus dipanggil oleh PAC termasuk Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dan satu lagi (1MDB) bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MBD, Mohd Hazem Abd Rahman.

"Ia adalah penting untuk PAC untuk mendengar secara langsung daripada Tan Sri Zeti dan pegawai Bank Negara kerana Bank Pusat itu melalui satu kenyataan pada Oktober tahun lepas, membatalkan tiga kebenaran yang diberikan kepada 1MDB di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (ECA) untuk pelaburan luar negara berjumlah US $ 1.83 bilion," kata Pua dalam satu kenyataan hari ini.

 Beliau berkata keterangan Hazem adalah sama penting kerana beliau telah menyelia AS $ 3 bilion (RM12.5 bilion) bon terbitan melalui Goldman Sachs dan juga pembelian RM1.2 bilion tanah di Pulau Pinang.

 Pua menambah bahawa Hazem telah dijadualkan untuk muncul apabila PAC masih dipengerusikan oleh Datuk Nur Jazlan Mohamed. Nur Jazlan meletak jawatan apabila beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Dalam Negeri. 

 Siasatan PAC telah digantung buat sementara waktu sehingga Hasan telah dinamakan sebagai pengganti Nur Jazlan tahun lepas.

 Lain-lain yang telah secara rasmi diminta untuk memberi keterangan kepada PAC termasuk jutawan Low Taek Jho. 

 Tony Pua menggesa Hasan untuk membincangkan lagi isu saksi dengan PAC pada mesyuarat akan datang.

 Hasan dilaporkan berkata semalam bahawa hanya dua orang saksi lagi yg akan dipanggil sebelum PAC menutup siasatan 1MDB: bekas Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan bekas pengerusi Tan Sri Mohd Bakke Salleh.

 PAC mula menyiasat 1MDB Mac lalu berikutan arahan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...