JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, February 28, 2016

Azalina ugut Muhyiddin dan Gani Patail??


 Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said mendakwa bahawa pendedahan Muhyiddin itu hanya dibuat selepas digantung sebagai Timbalan Presiden Umno, dan ini mungkin subahat dalam plot penyingkiran terhadap Najib.

 "Mengapa hanya kini Tan Sri Muhyiddin membuat pengakuan itu, sebaik sahaja selepas beliau digantung sebagai Timbalan Presiden? Apakah motif tersembunyi dan agenda? Tindakannya itu dilihat sebagai bersubahat kerana dia mendakwa mempunyai maklumat mengenai perbuatan jenayah yang didakwa, tetapi tidak melaporkan kepada pihak berkuasa sehingga hari ini?" Soalnya dalam satu kenyataan.

 Muhyiddin mendakwa telah diberi taklimat oleh bekas Peguam Negara ketika mereka masih di pejabat, suatu bukti jenayah didakwa terhadap Perdana Menteri keatas kontroversi deposit wang RM2.6 bilion yang kononnya disalurkan melalui syarikat berkaitan dengan syarikat milik kerajaan 1 Malaysia Development ke dalam akaun peribadinya.

 "Ini adalah satu pengakuan bahawa terdapat konspirasi peringkat tertinggi untuk menjatuhkan Perdana Menteri, dalam apa yang akan menjadi rampasan kuasa terhadap proses demokrasi dan keputusan rakyat pada pilihan raya umum lepas," kata Azalina.

 Tambahnya, jika benar, kedua-dua Muhyiddin dan bekas pendakwa raya akan melanggar undang-undang bersama-sama.

 "Pertama, hakikat bahawa duduk Peguam Negara telah secara peribadi memberi taklimat dan perkongsian maklumat undang-undang sulit dengan Tan Sri Muhyiddin, ahli Jemaah Menteri dan ahli Umno yang jelas mempunyai kepentingan, bukan sahaja tidak beretika tetapi juga melanggar Akta Rahsia Rasmi, " katanya.

  "Oleh itu, ia seolah-olah bahawa Tan Sri Muhyiddin bukan sahaja melanggar Akta Rahsia Rasmi, tetapi juga bersubahat dalam konspirasi bermotifkan politik untuk memanipulasi dan penyalahgunaan sistem perundangan kita untuk menggulingkan Perdana Menteri yang dipilih secara demokratik," katanya.

 Portal berita Malaysiakini melaporkan bahawa bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail telah dihubungi untuk mengulas mengenai kenyataan Muhyiddin itu tetapi enggan mengulas.

 "Saya tidak mahu komen apa-apa," beliau dipetik sebagai berkata.~ sumber

Komen al-Husseyn :

  Pengawal Berita Rejim Najib telah diarahkan supaya tidak membenarkan penerbitan sebarang berita yang memburuk-burukan mereka yang berada dalam kerajaan.

 
Selepas meneliti kertas pertuduhan itu secara
terperinci, saya dapati ada tandatangan abang
saya, Kevin bersebelahan pindaan itu. Saya biasa
dengan tandatangan dan singkatan yang
digunakannya," kata Charles  
di sini 
Apabila orang yang berkuasa mula mengharamkan sesuatu dengan alasan "mereka mengelirukan orang ramai" maka ketahuilah bahawa itu adalah kerana, pada hakikatnya, ia telah menyatakan kebenaran kepada orang ramai. Sebagai contoh, Sarawak Report telah diharamkan selepas ia menerbitkan deraf asal pertuduhan terhadap Najib.


 Dengan alasan bahawa pendedahan ini semua adalah "palsu" yang direka "utk mengelirukan orang ramai".

  Kalau dokumen draf pertuduhan itu palsu, kenapa pihak polis menyerbu Bahagian Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)?

 Polis menangkap dan menyoal siasat pegawai SPRM berhubung dengan lembaran draf pertuduhan itu, adakah ini bermakna bahawa memang sebenarnya wujud draf kertas pertuduhan rasuah terhadap Najib di premis SPRM, dan bahawa draf kertas pertuduhan ini telah bocor kepada media sosial? 

 Bahawa penyingkiran mendadak Gani boleh diaggap sebagai satu percubaan Najib untuk mengelakkan pendakwaan. 

  Sebelum ini, Muhyiddin telah mengeluarkan kenyataan yang beliau mahu audit forensik dilakukan ke atas 1MDB sejak penubuhannya (pada tahun 2009) dan Jawatankuasa Akaun Awam Parlimen (PAC) menyiasat 1MBD serta-merta tanpa menunggu laporan Ketua Juruaudit Negara. Kenapa gesaan Muhyiddin ini tidak dilaklsanakan?

 Selagi bekas peguam negara belum menafikan atau mengesahkan kesahihan kenyataan Muhyiddin itu dan juga dokumen deraf pertuduhan yang disiarkan Sarawak Report , adalah salah untuk membuat kesimpulan. 

  Demi kepentingan umum, diharapkan Gani untuk tampil dan menjelaskan perkara ini.

  Azalina Othman tidak boleh membuat kesimpulan dengan mendakwa terdapat satu plot untuk menjatuhkan PM .
Comments
5 Comments

5 comments :

Anonymous said...

Bagus2 bn lwn bn....pembangkang pulak drosakkan pas...jahanam negara..

Ali said...

Najib ni bkn wajib di buang tp wajib d pancung.

Anonymous said...

Dia ni bak balas jasa najib kerana di lantik jadi menteghi dan Inilah tugasnye..dia tak mau menilai fakta isu sebenar yg berbangkit..

Koperasi Prihatin Kedah Berhad said...

Aku yakin dan percaya memang ada konspirasi peringkat tertinggi bagi menghalalkan apa jua perbuatan jahat dan korupsi pemimpin.

Anonymous said...

Tomboy ni kuat betol bodek jilattt. Menteri rm30,000 pm. Sapo tak mauu?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...