JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, February 03, 2016

Bekas menteri undang-undang fail semakan semula keputusan Peguam Negara membersihkan Najib

KUALA LUMPUR, 2 Feb - Datuk Zaid Ibrahim hari ini memfailkan permohonan mahkamah untuk menyemak semula keputusan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali tidak mendakwa terhadap Datuk Seri Najib Razak dan juga perintah yang kedua di graftbusters Malaysia untuk menutup dua kes terhadap Perdana Menteri.

 Dalam satu kenyataan akhbar, bekas menteri undang-undang de facto itu berkata beliau memohon kebenaran semakan kehakiman daripada mahkamah atas alasan keputusan Peguam Negara pada RM2.6 bilion dan kes-kes SRC International adalah tidak munasabah dan merupakan "senaman tidak wajar mengikut budi bicara".

 Zaid mendakwa Peguam Negara tidak menikmati "budi bicara mutlak" kerana budi bicara yang diberikan kepadanya dalam Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan menunjukkan tugasnya perlu dijalankan dengan mengambil kira kepentingan awam dan juga dengan rasa keadilan.

 "Setakat yang saya telah dinasihatkan, tiada apa yang dikenali dalam undang-undang sebagai konsep 'budi bicara mutlak.

 "Tanggapan budi bicara tidak terbatas itu sebenarnya bertentangan dengan kedaulatan undang-undang, dan ia adalah untuk sebab ini saya terpaksa bertindak," kata bekas ahli Umno itu dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam blognya.

 Zaid berkata beliau memohon semakan kehakiman terhadap dua perkara - keputusan Apandi untuk membersihkan Najib daripada kejahatan dalam derma RM2.6 bilion dan kes-kes SRC Antarabangsa; dan perintahnya memberitahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menutup dua kes tersebut.

 Bekas Menteri itu berkata laporan dan kenyataan daripada SPRM dan agensi-agensi penyiasatan lain telah menunjukkan bahawa terdapat "bukti kukuh" yang menunjukkan salah laku dalam kes-kes, ada yang boleh melibatkan undang-undang seperti Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Akta Aktiviti Haram 2001, Akta Perkhidmatan Kewangan 2013, dan juga kemungkinan pecah amanah dan kesalahan lain di bawah Kanun Keseksaan.

 Dalam keadaan ini, Zaid berkata beliau memohon kebenaran mahkamah untuk mendengar permohonannya untuk semakan, dan tiga relif lain - satu perintah certiorari mengetepikan keputusan Peguam Negara; perintah mandamus menarik AG untuk menggunakan kuasa budi bicara untuk mempertimbangkan membuat dakwaan terhadap Najib; dan pengisytiharan dari mahkamah bahawa keputusan Peguam Negara menarik SPRM untuk menutup kedua-dua kes adalah tidak berperlembagaan.

 "Saya terpaksa mengambil tindakan ini kerana saya berhak mengambil berat tentang akibat buruk kepada kedaulatan undang-undang di negara ini jika keputusan seorang lelaki tidak boleh ditanya tanpa mengambil kira fakta-fakta dan hal keadaan kes itu," kata Zaid. 

 Selasa lepas, Apandi mengumumkan bahawa beliau telah mendapati tiada bukti salah laku dalam probe kerosakan di SRC International, sebuah unit yang sebelum ini dimiliki oleh 1Malaysia Development Berhad, dan pemindahan sumbangan RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi Najib. 

 Tambahnya, dia akan kembalikan kertas siasatan itu kepada SPRM dan mengarahkan mereka untuk menutup kes.

 Sebagai tindak balas kepada kritikan terhadap keputusannya, Apandi dilaporkan berkata mempersoalkan keputusan Peguam Negara bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

 Beliau berkata Perkara 145 (3) Undang-undang tertinggi di negara ini memberi kuasa kepada beliau untuk menjalankan atau menghentikan apa-apa prosiding bagi suatu pertuduhan / kesalahan, dengan pengecualian prosiding yang melibatkan Syariah dan Mahkamah Tentera.

 "Ini adalah pendirian saya. Sesiapa sahaja yang tidak bersetuju, mereka bebas untuk mendapatkan penjelasan mengenai keputusan saya di mahkamah persekutuan," Apandi dipetik sebagai berkata dalam akhbar Berita Harian pada Khamis lepas. ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Peguam Negara telah bertindak sebijik macam Musang Berjanggut dalam isu ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...