JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, February 05, 2016

Gobind cabar Ketua Polis Negara hak untuk bertanyakan motif pempunuhan Altantuya

 Ahli parlimen pembangkang Gobind Singh Deo mencabar Ketua Polis Negara hari ini untuk bertindak terhadapnya, berkata beliau tidak akan berhenti mendesak jawapan kepada persoalan motif dalam pembunuhan 2006 Altantuya Shaariibuu, yang masih diselaputi dalam misteri.

 Ahli Parlimen DAP Puchong itu mendakwa Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar "tidak mempunyai hak" memberitahu orang ramai untuk berhenti bertanya soalan kontroversi 2006 pembunuhan model Mongolia; itu adalah satu perkara yang melibatkan kepentingan awam.

 "Ramai yang mempersoalkan. Orang ramai telah mempersoalkan. Wartawan telah mempersoalkan. Peguam mempersoalkan. Lim Kit Siang mempersoalkan. Dan saya telah mempersoalkan. Adakah dia memberi amaran kepada kita semua?" Soal Gobind dalam satu kenyataan di sini.

 "Jikalaulah dia, biar saya beritahu dia, jangan main-main dengan saya. Jangan nak beri amaran atau mengugut kami," katanya.

 Sebagai seorang ahli parlimen, Gobind berkata bahawa adalah menjadi tanggungjawabnya untuk bertanya samada polis telah menyiasat secukupnya motif di sebalik pembunuhan Altantuya.

 Khalid, sebagai ketua polis negara, adalah bertanggungjawab untuk memberi jawapan kepada soalan seperti itu, kata Ahli Parlimen.

 "Jadi saya meminta beliau untuk menyatakan sekali lagi. Adakah polis menyiasat motif untuk membunuh Altantuya Shaariibuu. Jika tidak, mengapa tidak? Jika ya, adakah polis tahu yang mengarahkan pembunuhannya dan mengapa?

 "Jika Ketua Polis Negara tidak boleh berdepan dengan soalan-soalan yang menekan lagi, dan jika dia fikir dia boleh tangkap saya kerana bertanya untuk menjalankan tugas saya sebagai Ahli Parlimen, saya cabar dia akan lakukan. Saya akan hadapinya," kata Gobind.

 Semalam, Khalid dipetik Malaysiakini sebagai memberi amaran kepada orang ramai agar tidak membangkitkan isu motif dalam pembunuhan Altantuya, bahawa mahkamah telah membuat keputusan mengenai kes itu.

 "Mahkamah tertinggi telah membuat keputusan, jadi tiada apa yang lebih untuk diperkatakan. Dan saya memberi amaran kepada mereka yang ingin mengulas lanjut kerana mungkin ada menghina (mahkamah)," katanya yang dipetik oleh portal berita itu.

 Khalid juga dipetik minggu lalu menolak dakwaan yang dibangkitkan oleh Abdul Razak Baginda, salah seorang tertuduh dalam kes yang telah dibebaskan daripada bersubahat dengan pembunuhan Altantuya.

 Dalam temu bual dengan The Malaysian Insider, Abdul Razak telah menunjukkan bahawa ramai yang telah meninggal dunia semasa dalam tahanan polis dan bahawa "polis jahat" telah membunuh model Mongolia itu.

 "Ini adalah hanya satu atau dua kes (di mana polis menyebabkan kematian itu). Ini berlaku di mana-mana. Jadi kenyataan selimut tidak boleh diterima, "Khalid dipetik sebagai berkata sebagai tindak balas kepada Abdul Razak.

 Dengan mengambil kira kenyataan Abdul Razak, veteran DAP Lim kemudian berkata dalam satu kenyataan bahawa kerana mahkamah belum lagi mewujudkan motif pembunuhan dalam kes itu, ia adalah tugas polis untuk menjawab soalan. 

 Khalid kemudian menjawab dengan mengatakan bahawa kes ini telah melalui proses di mahkamah. Bulan lalu, Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan mahkamah rendah untuk menjatuhkan hukuman bekas komando polis Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar ke tali gantung atas kematian Altantuya. Azilah kini menunggu hukuman mati manakala Sirul berada di bawah tahanan di Australia. ~  sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...