JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, February 15, 2016

Husam rayu Raja-Raja Melayu mengenai siasatan ke dalam 1MDB

  
  Selepas Datuk Seri Mukhriz Mahathir merayu kepada Majlis Raja-raja untuk memanggil pelbagai agensi yang menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) supaya membuat laporan kepada majlis itu mengenai hasil siasatan mereka , kini Datuk Husam Musa pula turut merayu kepada Majlis mengenai perkara yang sama.

 Menulis di fesbuknya, Husam  berkata, satu-satunya yang tinggal dalam kejauhan harapan kita - Majlis Raja-Raja dan para Sultan kerana semua institusi - Parlimen, SPRM, Audit Negara, Bank Negara, Peguam Negara, PDRM - nampaknya telah ditewaskan atau dijinakkan. 

Husam memohon agar Majlis Raja-Raja yang akan bersidang pada 17 Februari dan 18, dapat memanggil SPRM menyembahkan maklumat mengenai kertas terakhirnya mengenai 1MDB.

  "Jika ia berlaku, ia akan menunjukkan Raja-Raja muncul menjadi titik terakhir rakyat menaruh harapan mewujudkan mekanisma meluruskan semula perjalanan negara tercinta.

"Mungkinkah di sana ada sinar harapan?" Husam mengakhiri tulisan difesbuknya itu.

 Begitulah juga harapan kebanyakan rakyat Malaysia agar Raja-Raja Melayu selaku payung negara agar dapat memberikan perlindungan sewajarnya kepada sistem kenegaraan yang semakin bercelaru.

  Minggu lalu, bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir juga telah memohon kepada Majlis Raja-Raja untuk memerintahkan pelbagai agensi menyiasat 1MDB melaporkan kepada mereka mengenai hasil siasatan mereka.

 "Menjelang Persidangan mesyuarat Raja-Raja yang akan diadakan pada 17 Februari dan 18, dengan segala hormat, saya merayu kepada Duli Yang Maha Mulia untuk memanggil Peguam Negara, Bank Negara Malaysia Gabenor, Ketua Polis Negara, Rasuah Malaysia Suruhanjaya Pencegahan rasuah Malaysia Ketua (SPRM), Ketua audit Negara dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang (PAC) ... melaporkan, secara telus dan benar, hasil siasatan mereka ke dalam 1MDB, tanpa melindungi mana-mana pihak," Mukhriz berkata.

 "Jika ini tidak dapat dilakukan, atau berlaku campur tangan oleh pihak yang disiasat, atau laporan yang diterima tidak dipercayai, maka saya merayu kepada Majlis Raja-raja menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Di Raja bagi mendedahkan kebenaran mengenai 1MDB secepat mungkin," katanya di sini
Comments
7 Comments

7 comments :

abrarmujahideen said...

Saluran yg tepat adalah melalui pemegang mohor raja2 bukan sebaran terbuka.

Alhusseyn Alhusseyn said...

abrarmujahideen, itulah saluran yg sebenarnya. Tetapi apakah pemegang mohor raja-raja bebas dari pemahaman politik pemerintah? Moga dengan secara terbuka begini, Raja-raja yang peka dengan denyut nadi rakyat, Raja-raja yg mengaku berjiwa rakyat, yg mengaku sebagai payung kpd rakyat jelata..... akan mengambil langkah sebagaimana yg disarankan oleh Husam dan juga Mukhriz yang mewakili suara rakyat negara ini.

wan amero said...

Saluran tepat?hahahaha bengong sungguh.

abrarmujahideen said...

Sekadar melepas batuk di tangga atau gembleng suara rakyat utk mendesak Majlis Raja2 supaya sgt prihatin ttg masalah rakyat dan negara..cayok tua admin

mohamad adel said...

kahkahkahkahkahkahkakh adakah aku sedang bermimpi atau cash is king

Alhusseyn Alhusseyn said...

Kecelaruan berlaku apabila saluran yang sepatutnya sudah habis tersumbat gara-gara cash is king!

Ali said...

Jgn harap sgt raja2 ni..dia org dah hidup mewah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...