JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, February 04, 2016

Mahkamah Mesir bebaskan 149 hukuman mati pro-Islam

KAHERAH: Sebuah mahkamah rayuan Mesir membebaskan hukuman mati keatas 149 pro-Islam yang dituduh membunuh anggota polis dalam serangan mob di balai mereka pada Rbu lalu, kata sumber kehakiman.

 Mahkamah mengarahkan perbicaraan semula bagi defendan berikutan serangan itu, yang mengorbankan 13 anggota polis berhampiran Kaherah pada 14 Ogos 2013, di haripihak polis menembak mati beratus penunjuk perasaan Islam di ibu negara.

 Keputusan awal pada bulan Februari 2015 di tengah-tengah siri hukuman mati dalam perbicaraan besar-besaran, telah dikritik di peringkat antarabangsa, kerana kerajaan bertindak keras terhadap penyokong presiden Islam digulingkan Mohamed Morsi.

 Mahkamah juga telah menghukum 37 orang mati tanpa kehadiran mereka, tetapi mereka perlu menyerahkan diri mereka untuk perbicaraan semula.

 Alasan bagi keputusan Mahkamah Rayuan masih belum diperolehi, tetapi mahkamah telah membatalkan beratus-ratus hukuman mati sepanjang tahun lalu, untuk melegakan pejuang hak asasi dan kekecewaan beberapa dalam kerajaan yang menggesa hukuman mati pantas.

 Tujuh orang telah dibunuh kerana keganasan politik sejak penyingkiran Morsi, termasuk enam yang disabitkan menganggotai sebuah kumpulan militan Islam.

 Penggulingan Morsi oleh tentera , Presiden pertama yang dipilih secara bebas di negara ini, diikuti pertumpahan darah dalam negeri yang paling buruk dalam sejarah moden negara.

 Morsi memerintah hanya setahun, amat membahagikan negara ini, dan penyingkiran beliau telah mengakibatkan bantahan besar-bsaran oleh aktivis Islam dan polis menyuraikan dengan peluru hidup.

 Pada 14 Ogos 2013, kurang daripada dua bulan selepas penggulingan beliau, polis telah merempuh  dua kem bantahan di Kaherah, membunuh kira-kira 700 penunjuk perasaan.

 Penyokong Morsi di seluruh negara menyerang balai polis, membunuh berpuluh-puluh pegawai, dan membakar gereja-gereja Kristian Koptik.

 Morsi sendiri sedang menghadapi beberapa perbicaraan dan telah dihukum mati dalam satu kes.

 Beberapa pemimpin gerakan Islam Ikhwan Muslimin, termasuk ketuanya Mohamed Badie, telah dijatuhi hukuman sama ada mati atau penjara yang panjang.

 Pergerakan itu telah disenarai hitam sebagai "organisasi pengganas" dan asetnya dirampas.

 Tindakan keras polis yang pada mulanya mensasarkan penyokong Morsi kemudiannya diperluaskan kepada pemimpin dan aktivis sekular dan berhaluan kiri. - AFP 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...