JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, February 16, 2016

Melayu terhutang budi dengan siapa? Penagih dadah Melayu itu atau Ismail Sabri?


Jadi remaja lelaki yang mencuri telefon bimbit di Low Yat Plaza pada Julai tahun lepas adalah seorang penagih dadah.

 Shahrul Anuar Abdul Aziz, 22, didenda RM2,000 oleh Mahkamah Majistret di Kuala Lumpur Jumaat lalu apabila dia mengaku bersalah terhadap penyalahgunaan dadah.

 Majistret Muhamad Faizal Ismail turut memerintahkan Shahrul Anuar menjalani hukuman penjara sebulan jika gagal membayar denda itu dan menjalani dua tahun pengawasan polis.

 Apa yang menarik dalam kes ini adalah bahawa dia didakwa mengambil methamphetamine di tandas pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur, pada pukul 4.15 petang, pada 12 Julai tahun lepas.

 Persoalannya, bagaimana Shahrul Anuar mendapat dadah di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi? - di IBU PEJABAT POLIS!??

 Kita boleh membuat kesimpulan bahawa sama ada dia dibekalkan dengan methamphetamine dari dalam atau oleh pengunjung dari luar. Apa-apa pun, mengapa badan dia tidak diperiksa untuk  apabila dia dalam tahanan polis?

 Orang ramai perlu beri penjelasan oleh polis.

 Shahrul Anuar adalah lelaki yang hampir menyebabkan rusuhan kaum di tengah-tengah Kuala Lumpur selepas dia mencuri telefon daripada sebuah kedai di Low Yat Plaza.

 Kecurian itu disahkan oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

 Jadi Shahrul Anuar telah disahkan seorang pencuri biasa dan penagih dadah. Kami tahu betul bahawa penagih dadah terlalu malas untuk bekerja tetapi akan pergi untuk wang mudah untuk memberi makan tabiat mereka yang sakit.

 Tetapi adakah anda ingat siapa yang datang untuk menyelamatkan seorang pencuri biasa dan penagih dadah?

 Siapa lagi tetapi seorang menteri yang bernama Ismail Sabri.

 Menteri ini tidak ambil tahu mengenai fakta kes tetapi memilih untuk bertindak demi bangsa, atau ia kelihatan begitu.

 Dia percaya cerita fiksyen yang seorang peniaga Cina telah menjual telefon klon kepada pelanggan Melayu dan kerana itu dia mesti mencari keadilan untuk bangsanya.

 Jadi Ismail Sabri buat Low Yat Plaza 2 di Kompleks Mara - semua kerana pencuri biasa dan seorang penagih dadah biasa.

 Yang demikian itu menunjukan jelas tentang mentaliti menteri.- sumber

Komen al-Husseyn :

  Itulah mengenai mentaliti pak menteri yang rasis. Bagaimana pula dengan sistem keadilan? Mungkin juga rasis kalau diperhatikan denda yang dikenakan ke atas penagih dadah Melayu ini berbanding dengan hukuman denda yang dikenakan keatas tiga jurujual Cina yg didapati bersalah yang masing-masing didenda RM1,800 kerana membelasah penagih dadah Melayu ini.

  Tiga jurujual Cina itu turut berdepan hukuman penjara dua bulan sekiranya gagal membayar denda itu. Mereka didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM2,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. ~ sumber

  Manakala penagih dadah Melayu ini didenda RM2,000 sahaja atau menjalani hukuman penjara sebulan jika gagal membayar denda tersebut...

  Dia didakwa mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 15 akta sama, yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga dua tahun dan boleh dikenakan pengawasan polis sehingga tiga tahun. ~ sumber

   Bayangkanlah, penagih tu mengambil dadah di Ibu Pejabat Polis! Sepatutnya tentulah hukumannya lebih berat lagi kerana mencemarkan tempat polis sendiri - bukan balai polis biasa, tetapi Ibu Pejabat Polis Malaysia!

 Jadi apa ceritanya? Cer bandingkanlah betapa lenientnya.... untungnya jadi Melayu!Kan? 

Dan kalau tidak kerana penagih dadah Melayu ini buat havoc, peniaga Melayu tentu tidak akan dapat berniaga di Low Yat Plaza 2 di Kompleks Mara.... Jadi orang Melayu harus terhutang budi dengan siapa? Penagih dadah Melayu itu atau Ismail Sabri?
Comments
3 Comments

3 comments :

sahak said...

Low yat 2 indah kabar dr rupa..huhu

sahak said...

Low yat 2 indah kabar dr rupa..huhu

Anonymous said...

Jgn guna nama low yat2.... Kann nama cina.... Jk letak nama MELUAT pun ok.... Mcm laa tk ada nama melayu....bodohnya bangsa melayu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...