JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, February 07, 2016

Pendedahan : Putera Raja Arab terima US $ 77 Juta Dari 1MDB

  Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali dalam satu temu bual eksklusif dengan Sinchew Daily kelmarin menyatakan orang yang menderma RM2.6 bilion kepada Datuk Seri Najib Razak ialah salah seorang putera Allahyarham Raja Abdullah Abdulaziz Al Saud .

 Apandi bagaimanapun tidak mendedahkan identiti penderma itu. 

 "Kami tahu nama dia (penderma). Dia bukan arwah Raja Saudi tetapi anak raja itu. Dia masih hidup," pendakwa utama negara itu dipetik berkata akhbar berbahasa Cina itu.

Kenapa dia nak merahsiakannya sangat? Walau apa pun kita masih boleh dapat maklumat dari sumber lain...alam siber yang luas tanpa sempadan! 

Sama-samalah kita fikirkan maklumat itu benar atau bohong...

 Putra Turki anak ke-7 raja Arab itu sama sekali tidak secara peribadi kaya seperti yang digambarkan. Derma RM2.6 bilion memang tak masuk akal!

 Cerita yang dicetuskan oleh artikel BBC bahawa Putera Turki, yang digambarkan sebagai mempunyai "kepentingan perniagaan yang luas di Malaysia", adalah 'penderma' durian runtuh Najib adalah melucukan.

 Jauh sekali untuk menderma, Putera Turki ini telah merompak wang dari Malaysia!
Pasangan Malaysia ini telah terperdaya kononnya kapal layar besar Tatoosh itu dimiliki oleh Putera Turki yang merupakan pemilik PetroSaudi. Tetapi yang sebenarnya disewa untuk majlis itu bagi tujuan menarik perhatian dan memperdayakan mereka.Najib menyangka bahawa dia telah melabur dalam sebuah syarikat besar yang dimiliki oleh seorang pelabur di Arab, yang dikaitkan dengan keluarga Diraja
  Menurut pendedahan Sarawak Report, Nawaf Obaid merupakan salah satu daripada pelbagai ejen-ejen yang diupah oleh Pejabat Perdana Menteri sejak beberapa tahun kebelakangan ini untuk 'spin' terhadap musuh-musuh politik Najib dalam media barat.

 Dia mendapat ganjaran besar di belakang tabir dengan memberikan layanan PR melalui 'taklimat' kepada wartawan asing dan melalui "Op Eds" dalam surat khabar.

 Sarawak Report telah mendedahkan bukti pembayaran lebih AS $ 1.7 juta kepada Nawaf, melalui pemindahan wang dari saudaranya Tarek Obaid, sebagai balasan kerana penglibatan beliau dalam kempen untuk memfitnah Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dalam media dan di kalangan kerajaan Amerika Syarikat selepas 2010. 

Sila hantar abang saya satu juta dolar
(daripada wang yang saya dapat dari 1MDB?)
Sarawak Report turut mendedahkan penglibatan Nawaf Obaid sebagai sumber penting berkaitan dengan Najib dan 1MDB. 

Abang Nawaf ini adalah tidak lain daripada Tarek Obaid, yang merupakan Pengarah PetroSaudi, syarikat yang kini sedang disiasat oleh pihak berkuasa Switzerland dan Singapura, bersama-sama dengan FBI dan Serious Fraud Office, kerana mengaut beratus-ratus juta daripada dana pembangunan 1MDB Malaysia.

 Wang yang telah dibayar kepada  Nawaf oleh Tarek sebenarnya boleh dikesan kepada berpuluh-puluh juta dolar yang Tarek perolehi melalui ganjaran daripada 'penasihat rasmi' Najib Jho Low, yang asalnya dirompak daripada 1MDB.

 Sarawak Report telah mengingatkan BBC supaya sangat berhati-hati tentang sebarang maklumat yang berpunca daripada sumber yang tunggal Nawaf Obaid.

 Pemberian yang berdasarkan sumber tunggal adalah tanda-tanda bahawa Putera Turki bin Abdullah, anak ke-7 Raja Abdullah yang telah meninggal itu , telah terlibat entah bagaimana dalam pembayaran murah hati ini kepada Najib.

 Putera Turki juga mempunyai kepentingan dalam seluruh urusan, kerana dia adalah pemegang 50% Saham PetroSaudi dan seperti Tarek, beliau mendapat ganjaran lumayan dengan sogokan besar daripada wang yang diekstrak daripada 1MDB.

 Wang jejak (di atas) yang diperolehi daripada data e-mail PetroSaudi sendiri (terima kasih kepada pemberi maklumat yg sekarang dipenjara Xavier Justo) menunjukkan bahawa Putra Turki yang sama sekali tidak secara peribadi kaya seperti yang digambarkan, menerima sekurang-kurangnya US $ 77 juta daripada perjanjian itu.

 Berikut adalah pengesahan yang dihantar oleh JP Morgan Swiss kepada PetroSaudi selepas mereka mengendalikan bayaran:
Pembayaran selanjutnya membawa jumlah keseluruhan kepada US $ 77 juta dari
akaun JP Morgan Tarek ini yg menerima ratusan juta dari Good Star dan 1MDB. 
Notis pembayaran kepada Tarek Obaid oleh JP Morgan.
  Oleh itu, cerita yang dicetuskan oleh artikel BBC bahawa Putera Turki, yang digambarkan sebagai mempunyai "kepentingan perniagaan yang luas di Malaysia", adalah  'penderma' durian runtuh Najib adalah melucukan. Lebih lucu lagi bila Peguam Negara nak kelentong kita pula!

 Jauh sekali untuk menderma, Putera Turki ini telah merompak wang dari Malaysia!

 Ia telah menjadikan dirinya terdedah kepada tekanan, kerana orang di sekeliling Najib telah berusaha sedaya upaya untuk mencari seorang Arab yang meyakinkan untuk mengaku sebagai penderma. 

Cerita di sekitar KL bahawa ia sememangnya Putera Turki, yang diperkenalkan kepada Timbalan Perdana Menteri dan pegawai-pegawai SPRM sebagai sumber wang.

 Atas dasar jaminan peribadi ini, disokong oleh bukti yg tidak pernah ditampilkan, kedua-dua pihak kini secara terbuka mengumumkan bahawa mereka telah 'bertemu penderma' dan 'berpuas hati'.

 Tidak mengejutkan, bila mana Putera Turki dikatakan menolak bulat-bulat pendedahan awam berhubung perkara itu. Juga tidak ada apa-apa bukti diperolehi bahawa wang itu datang daripada mulutnyanya sendiri, yang telah kita tunjukkan sudah dibeli dengan harga US $ 77 juta. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...