JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, February 11, 2016

UK turut lancarkan siasatan pada dana 1MDB

UK dilaporkan telah menyertai senarai agensi-agensi antarabangsa yang lain dalam menjalankan siasatan mereka ke atas amalan rasuah yang didakwa melibatkan dana kerajaan Malaysia, 1Malaysia Development Berhad.

 Walaupun tidak disahkan, penglibatan UK mungkin disebabkan oleh dakwaan penglibatan Royal Bank of Scotland dalam pemindahan wang dana negera keluar dari Malaysia. Dikatakan bahawa RBS Coutts di Zurich, yang dimiliki oleh RBS, adalah salah satu daripada bank-bank yang telah memindahkan wang dana negera keluar dari Malaysia.

Pejabat Penipuan Serius di UK dikatakan sedang meneliti dakwaan berkenaan tabung negera itu yang telah didedahkan dalam Sarawa Report, sebuah laman web berita yang berpangkalan di London yang memberi tumpuan kepada negeri Sarawak. Laman web oleh Clare Rewcastle-Brown, ipar kepada bekas Perdana Menteri UK, Gordon Brown.

 The Times melaporkan awal minggu ini bahawa ia telah melihat dokumen menghubungkan RBS Coutts di Zurich ke pemindahan wang keluar dari Malaysia daripada dana negera itu. 

"Bank itu menghadapi beberapa persoalan berkaitan pemeriksaan pematuhan dan manfaat yg diperolehi daripada wang itu," kata akhbar itu.

 RBS Coutts telah berkata bahawa ia tidak dapat mengulas kerana ia adalah 'rahsia pelanggan'. Begitu juga Pejabat Penipuan Serius tidak akan mengulas mengenai kes itu, The Times melaporkan.

  Kontroversi Perdana Menteri Malaysia Najib Razak lebih menjerut apabila Arab Saudi mendakwa minggu lalu bahawa hampir kepada $ 700m dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi ahli politik itu BUKAN sumbangan politik seperti yang didakwa sebelum ini tetapi adalah untuk tujuan pelaburan.

 Dana dalam akaun Najib menarik minat yang meluas selepas Wall Street Journal melaporkan bahawa wang yang datang dari syarikat syarat hutang 1MDB. Najib telah menafikan sekeras-kerasnya dan dia telah pun dibersihkan oleh suruhanjaya anti-rasuah tempatan yang berkata bahawa wang itu datang daripada penderma yang tidak dikenali dan bukan dari 1MDB seperti yang didakwa. 

 Menteri Luar  Arab Saudi, Adel al-Jubeir berkata, dana itu adalah sebahagian daripada perjanjian perniagaan. 

"Ia adalah seorang warganegara Arab swasta. Saya percaya, dan dana pergi ke pelaburan di Malaysia," katanya minggu lalu. Dakwaan bahawa Najib telah dikatakan memulangkan $ 620M kepada keluarga diraja itu kerana dana itu tidak digunakan; tidak boleh disahkan.

Beberapa laporan berita mendakwa bahawa seorang ahli keluarga diraja itu bercakap dengan syarat namanya tidak disiarkan, berkata bahawa wang yang datang dari seorang putera Arab dan itu bukan merupakan derma seperti yang didakwa sebelum ini oleh pihak berkuasa Malaysia.

 Pada 4 Februari, Perancis mengumumkan Bahawa Pendakwa akan menyiasat dakwaan bahawa Najib mengambil komisyen sebahagian daripada $ 1.2 bilion (£ 0.8bn) pembelian senjata. Organisasi berita di US telah melaporkan bahawa FBI sedang menyiasat penggubahan wang haram di 1MBD dan Juri Persekutuan AS sedang meneliti Najib.

 Bukan itu sahaja, Switzerland telah berkata bulan lalu bahawa ia telah meminta Malaysia secara rasmi bantuan untuk siasatannya ke atas kemungkinan pelanggaran undang-undang Swiss yang berkaitan dengan sogokan kepada pegawai asing, salah laku di Pejabat Awam, pengubahan wang haram dan solat urus dana Jenayah di negeri ini kepada. Di Singapura, pihak berkuasa telah merampas sebilangan besar akaun bank berhubung dengan 1MDB.- IBT.~ SUMBER
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Padan Muka kau Najib!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...