JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, March 08, 2016

Adakah rakyat akan mengundi Pas, parti yang tidak ada pendirian dan berserabut seperti ini?

  
  Parti Pas walaupun satu organisasi parti yang sudah lama wujud di tanah air, namun ia terbukti adalah satu organisasi parti yang semakin bercelaru dan tidak terurus dengan rapi.

 Hari ini dia cakap lain, esok cakap lain. Presiden cakap ini, Naib presiden cakap itu, setiausaha pula cakap itu, ini....tak peningkah kita semua??

 Kenyataan setiausaha Pas diatas mendakwa hala tuju deklarasi itu tidak jelas ....?? Dan katanya lagi, Pas tidak boleh sertai sehingga kami jelas mengenai apa yang sedang berlaku ....??

  Hoit! Dua hari lalu dilaporkan di sini : Presiden Pas menganggap Deklarasi Rakyat Selamatkan Malaysia bersama Tun Dr Mahathir Mohamad Jumaat lalu boleh diterima. Hang tanyalah sendiri apasal presiden hang cakap deklarasi itu boleh diterima!
 

  Kalau Deklarasi Rakyat itu tidak boleh diterima apasal Mustafa Ali telah turut menandatangani deklarasi tersebut? Lihat gambar atas.

  Mohd Khairuddin tidak menandatanganinya bukan kerana hala tuju deklarasi itu tidak jelas seperti dakwaan kamu! tetapi alasannya:
“ana (saya) hanya hadir tetapi tidak sign declaration kerana mandat dari Presiden hanya untuk hadir mendengar dan menemani Cikgu Pa…” 
  Selain Mustafa dan Mohd Khairuddin, turut sertai dalam majlis deklarasi tersebut ialah bekas Naib Presiden Pas Datuk Husam Musa (Adun Salor) dan Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar.

 Takiyuddin berkata, PAS turut menolak tindakan menyingkirkan perdana menteri melalui kaedah itu yang menurutnya tidak pernah dilakukan dalam sistem pemerintahan negara ini.Tidak pula dijelaskan 'kaedah itu' yang dikatakan oleh Takiyuddin  itu.

 Untuk makluman Takiyuddin dan yang sewaktu dengannya, fokus utama deklarasi itu adalah untuk menyingkirkan Najib sebagai perdana menteri sebagai dinyatakan dalam perkara 36 Deklarasi Rakyat :
 0leh kerana sebab-sebab ini, kami rakyat Malaysia seperti yang tertera bersetuju dan menyokong:
a) penyingkiran Dato' Sri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia menerusi saluran yang aman dan mengikut undang-undang yang dibenarkan.
b) Penyingkiran semua mereka yang bersekongkol dengannya
c) Pemansuhan semua undang-undang dan perjanjian baru yang Jetas metanggar hak asasi yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan dan melemahkan polisi terpilih, dan
d) Pemulihan integriti institusi yang telah dilemahkan, seperti polis, SPRM, Bank Negara dan PAC.
 Dan paling lucu bila Setiusaha Pas itu kata, "Kami akan minta mereka beri penjelasan kenapa mereka berada di sana. Saya sebagai setiausaha agung tak tahu kenapa mereka ada di situ..."

  Kita yang duduk kat kampung pun tahu, Husam dan Mahfuz hadir atas kapasiti individu warga negara dan bukan mewakili parti, sementara Mustafa Ali dan Khairuddin pula mendapat keizinan khas dari Hj Hadi....

  Ketinggalan sungguh setiausaha Pas ini....Dia tak baca ker status di laman facebook Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang mendakwa kehadiran Mustafa dan Khairuddin dalam majlis itu telah mendapat 'kebenaran khas' presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang?

  Adakah rakyat akan mengundi Pas, parti yang tidak ada pendirian dan berserabut seperti ini?

Kenyataan  Datuk Takiyuddin Hassan :

  PAS tidak menyertai deklarasi pada 4 Mac kerana parti itu tidak jelas dengan hala tuju yang ingin digerakkan oleh kumpulan yang diketuai bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu, kata Setiausaha Agungnya Datuk Takiyuddin Hassan.

 Beliau berkata deklarasi Mahathir itu tidak memaklumkan tentang tindakan seterusnya yang akan diambil oleh kumpulan yang menandatanganinya terutama tentang siapa pengganti sekiranya Datuk Seri Najib Tun Razak disingkirkan daripada jawatan Perdana Menteri.

 "Kami tidak boleh sertai sehingga kami jelas mengenai apa yang sedang berlaku, mesti ada kesinambungan daripada itu tapi kita tidak dimaklumkan tentang apa seterusnya," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen selepas Majlis Perasmian Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-13, di sini hari ini.

 Anggota Parlimen Kota Bharu itu berkata PAS turut menolak tindakan menyingkirkan perdana menteri melalui kaedah itu yang menurutnya tidak pernah dilakukan dalam sistem pemerintahan negara ini.

 "Tidak pernah berlaku dalam sistem negara ini yang kita boleh tukar perdana menteri melalui cara itu, tidak pernah, malah melalui pungutan suara sekali pun...bukan itu caranya.

 "Kita boleh adakan usul untuk undi tidak percaya dalam Parlimen, cara itu boleh. (Tapi) PAS mahu tahu siapa calonnya," katanya.

 Takiyuddin berkata PAS akan memanggil semua anggotanya yang hadir pada majlis deklarasi Mahathir minggu lepas untuk mendengar penjelasan berhubung tindakan mereka.

 "Kami akan minta mereka beri penjelasan kenapa mereka berada di sana. Saya sebagai setiausaha agung tak tahu kenapa mereka ada di situ. Bukan saya kata kita akan ambil tindakan, tapi kita akan dapatkan penjelasan mereka," katanya.

 Antara yang hadir pada majlis itu ialah Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Mustafa Ali, Ketua Penerangan Dewan Ulama Datuk Dr Khairuddin Aman Razali at-Takiri (PAS-Kuala Nerus), anggota Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar dan anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor Datuk Husam Musa.

 Dalam pada itu Ketua Penerangan PAS Pusat Nasruddin Hassan (PAS-Temerloh) berkata Khairuddin dihantar menyertai majlis itu untuk mendapatkan maklumat secara dekat berkaitan motif dan matlamat penganjur.

 "Kami hantar wakil atas arahan Presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dalam masa sama PAS buat keputusan kami tidak terlibat. Mereka yang pergi mungkin diundang secara peribadi," katanya. ~sumber
Comments
6 Comments

6 comments :

Boley Jalan said...

Adoi....Ana gibab dah dgn farti agama ni hooooi. Presideng nya Tok tok lah tok tok la! Apa dia cakap pung ana tara paham dah!

Anonymous said...

PAS is PAST

Anonymous said...

Depa tunggu babi terbang bagi tau kat depa.

Ritchie Blackmore said...

4 kali pru ana undi itu fas lah..ini kali itu fas tak dapat undi ana lah ..enta ada faham kah??

Ali said...

Malangnya rakyat Malaysia. Umno 1 hal,pas bangang 1 hal..

Anonymous said...

Mcmana dia dilantik jadi Ajk FAM pun tak tahulah...boleh ker dia buat kerja...kalau cam ni hancurlah bolasepak malaysia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...