JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, March 23, 2016

Dr M heret Najib ke mahkamah, tuntut ganti rugi RM2.6b


    Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua yang lain hari ini memfailkan saman terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi kemungkiran kewajipan fidusiari dan salah-laku tort misfeasance dalam jawatan awam.

 Saman itu difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

 Selain Mahathir, plaintif lain adalah bekas ahli Wanita Umno Langkawi Anina Saadudin dan bekas Naib Ketua Umno bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

 Najib adalah defendan tunggal dalam tuntutan itu.

 Ketiga-tiga plaintif adalah sebahagian daripada gerakan Deklarasi Rakyat untuk menyingkirkan Najib sebagai perdana menteri.

 Mereka memohon perintah mahkamah untuk mengisytiharkan Najib melakukan tort misfeasans dalam jawatan awam dan tort kemungkiran fidusiari dengan menyalah-gunakan kedudukannya.

 Menurut mereka, Najib sebagai perdana menteri, pengerusi BN, presiden Umno dengan niat jahat dan mala fide menghalang, mencampuri, menindas dan menyalah pintas pelbagai siasatan dan inkuiri berhubung skandal 1MDB berserta kemasukan dana dalam anggaran USD700 juta (RM2.6 bilion) ke dalam akaun peribadi banknya.

 Mereka juga memohon perisytiharan yang sama di mana Najib menyalah-gunakan kedudukan beliau untuk mengambil tindakan terhadap Anina dan Khairuddin.

 Mereka juga menuntut RM2.6 bilion sebagai ganti rugi teladan dan ganti rugi berpanjangan sebanyak RM42 juta. ~ sumber
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Maka akan bersilatlah panglima2 umno yg berkeris tumpul nak pertahankan bosnye.nak tikam madey tak lut kerana keris tumpul.shafei lah peguam yg dah habis terer akan dilantik.shafei dah kena dengan nuar dlm kes Nallakarupan.tunggu hj hadi suruh madey bawak saksi berjubah dan bersarban.

Anonymous said...

Rasanyer...kehakiman nak terima ke tidak???

Anonymous said...

Mahatir akan menang 100% Dah lupa ke mahkamah yg ada sekarang ni Mahatir yg kasi ubah kaw kaw, pandai lah nanti mahatir pulas telinga hakim

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...