JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, March 03, 2016

Forum Ekonomi Jeddah (JEF) : Najib bidan terjun ??

PM Najib tiba di Jeddah pada hari Isnin disambut oleh Putera Saud bin Abdullah bin Mansour bin Jelawi, Setiausaha Makkah Wilayah Pentadbiran
 Hal Ehwal Keselamatan dan beberapa pegawai.
  Walaupun PM Najib adalah tetamu utama pada majlis perasmian Forum Ekonomi Jeddah (JEF) pada malam Selasa lalu, bersama-sama dengan Gabenor Makkah, Putera Khaled Al-Faisal  akhbar Arabnews langsung tidak menyebut nama Najib dalam liputan beritanya mengenai majlis perasmian tersebut.

   Apakah ucapan Najib di majlis perasmian tersebut tidak begitu penting hingga tidak  diberi liputan langsung. Mungkin wartawan Arabnews tidak faham bahasa Inggeri Najib. Najib kena belajar bahasa Arab supaya senang dia berkomunikasi dengan mereka nanti.

Dikatakan hanya bersembang-sembang jer
-Tweeter Raja Salman?
  Bahrain News melaporkan secara ringkas sahaja mengenai Perdana Menteri Malaysia itu yang telah mengadakan sesi rasmi perbincangan dengan Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud mengenai kerjasama dalam semua bidang dan cara-cara untuk meningkatkan hubungan dua hala, di samping perkembangan Islam dan antarabangsa.

  Mujurlah melalui temubual dibilik hotelnya, Najib mendapat liputan yang agak istimewa. Lihat kepada tajuk dan isi beritanya, Najib sesungguh sangat kuat mengampu:

  Perdana Menteri Malaysia, Mohammed Najib Tun Razak mengulangi sokongan penuh dan tidak berbelah negaranya bagi Arab Saudi.
 Dalam temu bual eksklusif dengan Arab News di hotel mewah Qasr Al-Sharq  di Jeddah pada Selasa, beliau berkata, tujuan utama lawatan beliau adalah untuk mengukuhkan lagi keadaan yang sangat baik, hubungan dua hala antara Arab Saudi dan Malaysia.
 "Dan khususnya untuk membangunkan hubungan kerja yang sangat mesra dan rapat dengan Penjaga Dua Masjid Suci Raja Salman dan dengan Putera Mahkota Mohammed bin Naif dan Timbalan Putera Mahkota Mohammed bin Salman," katanya. - (Putera Mahkota Mohammed bin Naif tiba di Tunis Selasa, mengetuai delegasi Saudi ke Sesi ke-33 Menteri-menteri Arab Dalam Negeri.)
 Sebagai sebahagian daripada lawatan itu, Najib adalah tetamu utama pada majlis perasmian Forum Ekonomi Jeddah (JEF) bersama-sama dengan Gabenor Makkah, Putera Khaled Al-Faisal pada malam Selasa.
 Bercakap mengenai tema JEF 2016, beliau berkata Malaysia telah mempunyai lebih daripada dua dekad pengalaman kukuh dalam konsep perkongsian awam-swasta.
 "Kami telah terlibat dalam perkongsian awam-swasta selama lebih 25 tahun sekarang. Kami mendapati bahawa itu adalah satu konsep yang sangat produktif yang membolehkan sektor swasta memainkan peranan yang besar sebagai pemangkin untuk pembangunan ekonomi di negara ini," katanya.
 Menurutnya, perkongsian awam-swasta mengurangkan penggunaan dana awam. "Ia membolehkan projek yang akan dijalankan yang sebaliknya mungkin tidak akan dapat dilaksanakan kerana kekangan kepada pembiayaan awam," katanya. (Betul ker nih??)
 Najib mengakui bahawa mereka telah membuat kesilapan di sepanjang jalan. (hingga sekarang pun...hanya menkayakan kroni)
"Ya, kami telah membuat beberapa kesilapan, tetapi kami percaya bahawa kita telah belajar dari itu, dan mempunyai jauh lebih dapat diandalkan dan model perkongsian awam-swasta yang lebih kukuh sekarang berbanding sebelum ini."
 Seperti Arab Saudi memulakan melaksanakan konsep itu secara besar-besaran sebagai sebahagian daripada Program Transformasi Negara, Perdana Menteri Malaysia mempunyai kata-kata nasihat.
 "Ia adalah lebih baik untuk mempunyai proses pembidaan, proses pembidaan kompetitif," katanya. "Pada mulanya, kami mula secara first-come-first-served di mana sektor swasta datang dengan cadangan dan kemudian cadangan ini telah dirunding dengan mereka. Kami menyedari kemudiannya bahawa proses first-come-first-serve ini bukan idea yang terbaik. Adalah lebih baik bagi kerajaan untuk mengenal pasti peluang dan kemudian membukanya untuk pembidaan. "
 Bagi meyakinkan, beliau berkata manfaat bida kompetitif adalah bahawa "anda tidak terikat kepada satu cadangan tertentu hanya kerana mereka (sektor swasta) telah mengenal pasti projek yang lebih awal." 
Katanya, beliau mahu melihat hubungan perdagangan Arab-Malaysia menjadi lebih kuat.
 "Kami memahami halangan antarabangsa yang kukuh. Tahap perdagangan dua hala antara kedua-dua negara berada pada $ 2,8 bilion untuk 2015, tetapi ini adalah satu penurunan daripada tahap $ 4 bilion dalam 2014; ia adalah penurunan sebanyak 16.4 peratus. Ini adalah disebabkan oleh keadaan tidak menentu ekonomi dan juga kerana kejatuhan harga minyak. Sebahagian besar daripada import kita terdiri daripada petroleum mentah dan produk petroleum. Kami mahu membawa hubungan pada tahap yang lebih tinggi. " ~ sumber 
 Kenapa Najib hanya berbual-bual dengan Raja Salman sahaja tetapi tidak menyertai sama  acara Forum Ekonomi Jeddah (JEF) yang dianjurkan selama tiga hari itu?

 Najib sepatutnya bersama menyertai forum anjuran Dewan Perniagaan dan Industri Jeddah (JCCI) yang dikenali sebagai "Davos di Timur Tengah" itu kerana ia turut dihadiri oleh beberapa pakar-pakar ekonomi Arab berprofil tinggi dan global dan ketua pegawai eksekutif menghadiri JEF yang akan membincangkan banyak peluang yang terbuka kepada penswastaan kerajaan.

Rupa-rupanya...Najib jadi ucaptama kedua ini adalah 'Bidan terjun' sahaja  kalau menurut laporan Sarawak Report :

  Pengumuman dibuat secara mengejut pada Isnin Februari 29, pemergian Najib untuk selama 4 hari 'lawatan kerja' ke Arab Saudi dan akan "membuat ucaptama" pada Forum Ekonomi Jeddah. Ia adalah satu kejutan besar kerana tidak pernah mendengar tentang rancangan tersebut.

<< Lihatlah dalam senarai penceramah utama yang tersiar pada Isnin, hari pengumuman pemergian Najib, nama Najib tidak ada nama tersenarai pu...

  Mustahil pihak penaja terlupakan nama Najib kan?

Nah lihatlah, pada hari Selasa 1 Mac, tiba-tiba nama Najib muncul sebagai penceramah di tempat kedua!

Nama dan gambar Najib tiba-tiba terpampang ...hanya pada hari Selasa!

 Forum ini adalah syarikat perdagangan di mana penaja membayar untuk personaliti terkenal dan slot penceramah . Apa yang Najib perlu lakukan ialah melambakan lebih banyak wang tunai Malaysia kerana menurut laman dalam talian:

 <<Bayar untuk menjadi penaja dan dapat "5 minit berprofil tinggi peluang bercakap" yang disediakan untuk anda sebagai sebahagian daripada pakej ganjaran anda.

Jadi, sekali lagi, Najib dapat bermegah hubungan dan kerjasama Arab khas yang dibeli.
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Siapa taka kenal...MATA DUITAN
Nak jumpa Obama pajai DUIT
Nak bayar card credit pakai DUIT
Nak beli cincin pakai DUIT
Nak dpt derma billion2 pakai DUIT
Nak kawinkan anak paksi DUIT
Nak bg ucapan pun pakai DUIT
Nak tanding PRU pun pakai DUIT

Anonymous said...

Forum ekonomi Jeddah atau Jaddah?? satu lagi HaramJadah? Molek lah tu. Forum ekonomi antara 2 negara hebat. Satu menderma rm2.6b. Satu lagi terima derma dan telah pulangkan sebanyak rm2.03b krn tak habis guna. Huhu. Pelik kalu derma gunakanlah ikut suka kita habis ke tidak. Baki tak perlu pulang balik. Hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...