JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, March 21, 2016

Guan Eng cabar Shabudin : Ulangi tuduhan anda di luar Parlimen


  KUALA LUMPUR, 20 Mac - Lim Guan Eng hari ini mencabar Datuk Shabudin Yahaya Umno untuk mendakwa dia sekali lagi melakukan rasuah tetapi kali ini di luar Dewan Rakyat , jadi mereka tidak akan dilindungi oleh keistimewaan parlimen.

 Ketua Menteri Pulau Pinang itu berkata Shabudin telah tidak memperdulikan cabaran beliau untuk bersemuka hari ini untuk membincangkan apa-apa bukti bahawa dia telah membeli rumah George Town secara rasuah  dan berkata adalah tidak adil kerana beliau tidak diberi peluang untuk membela diri.

 "Saya amat kecewa kerana Shabudin tidak berani menerima jemputan saya untuk bersemuka pagi ini supaya dia boleh memberi bukti tentang dakwaan beliau di Parlimen.

 "Saya adalah salah untuk menganggap dia adalah seorang pemimpin yang berani yang mempunyai keberanian berdepan sebarang cabaran untuk mendedahkan kebenaran," kata Lim dalam satu kenyataan.

 "Ini bukan sikap pemimpin yang bertanggungjawab dan bermoral. Oleh itu, saya mahu dia mengulangi dakwaan rasuah yang dibuatnya terhadap saya di luar Parlimen supaya saya boleh mempunyai peluang untuk menyaman beliau kerana fitnah," katanya. 

Setiausaha Agung DAP itu pada Jumaat lalu telah meminta untuk bertemu dengan Shabudin hari ini untuk membincangkan dakwaan beliau secara terbuka di hadapan media.

 Tetapi malam tadi, Shabudin menghantar jemputan media, mengatakan bahawa beliau akan mengadakan sidang akhbar pada jam 11 pagi ini di pejabatnya di masa yang sama Lim mencadangkan untuk bersemuka dengan beliau. 

 LGE bukan saja memberi peluang pihak media
ke kediamannya di Jalan Pinhorn, malah menggesa
SPRM membuat siasatan segera terhadapnya .
Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu pada Khamis lalu mendakwa di Dewan Rakyat bahawa pembelian rumah Lim di Jalan Pinhorn di George Town itu adalah mencurigakan.

 Ahli parlimen Umno itu mendakwa mempunyai bukti mengaitkan pembelian tahun lepas untuk jualan 2012 tanah kerajaan di Taman Manggis kepada pemaju swasta untuk membina sebuah hospital swasta dan hotel.

 Beliau mendakwa Lim membeli rumah dengan harga di bawah pasaran daripada penjual yang telah dikaitkan dengan syarikat yang membeli tanah Taman Manggis.

 "Saya bersedia untuk mendengar hujah dan ulasan beliau apa bukti dia (Shabudin) mempunyai dalam mesyuarat hari ini," kata Lim. 

"Malangnya, Shabudin berundur dan melarikan diri daripada peluang untuk membuktikan bahawa dakwaannya itu bukan fitnah. Ini tidak adil kepada saya sebagai mangsa," katanya.

 Lim juga berkata beliau akan menulis surat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa agensi itu untuk mempercepatkan siasatan mengenai perkara itu dan memastikan ia menjalankan tugasnya secara profesional, tanpa sebarang gangguan daripada pihak ketiga.

 Agensi itu berkata pada hari Jumaat bahawa ia akan melancarkan siasatan berhubung dakwaan Shabudin ini. ~ sumber
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

agak2 rumah yang menuduh berapa harga?

tanya sama itu hud hud said...

Perangai org umno dgn pas sebijik,
Tuduh kut belakang,tak berbukti..
Sama la mcm pas tuduh amanah tunggangan Dap,bila amanah ajak bersemuka atau berdebat atas tuduhan tersebut,pas bacul tak berani sahut cabaran

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...