JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, March 09, 2016

ISU CADANGAN PEMBINAAN KONDOMINIUM BERSEBELAHAN MASJID SULTAN MUHAMMAD KE II, TELIPOT, KOTA BHARU, KELANTAN.

Masjid yg dapat menampung lebih 1,500 jemaah dalam kawasan 
‘elit’ bandar ini telah terancam oleh Yayasan Islam Kelantan (YIK) 
yg  merancang untuk membina sebuah kondominium 24 tingkat 
di atas lot tanah PT 470 yang mengandungi Tadika Tengku Anis 
dan terletak  betul-betul bersebelahan dengan Masjid ini
  Parti Amanah Negara Negeri Kelantan menyokong penuh cadangan YB ADUN Salor dlm ucapannya ketika membahaskan usul ucapan terima kasih ke atas Titah Perasmian Tuanku Al Sultan dlm persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan yg sedang berlangsung skrg ini supaya Kerajaan Kelantan membatalkan cadangan pembinaan sebuah kondominium di atas sekeping tanah lapang bersebelahan Masjid Sultan Muhammad Ke II, Telipot.

 Selaras dengan kedudukan Masjid tersebut dipinggir bandar Kota Bharu dan berdekatan dgn Istana Telipot yg skrg ini sedang diduduki oleh Sultan Muhammad Ke II, selain pembinaan rumah rumah mewah di Jalan Raja Dewa oleh Syarikat Tijani, adalah wajar masjid tersebut diperbesarkan utk menampung pertambahan ahli jemaah yg semakin meningkat.

 Wpun Pihak Berkuasa Negeri mempunyai kuasa untuk mengubah syarat asal kegunaan tanah tersebut, ternyata tujuan tanah tersebut telah dikhaskan semenjak turun temurun sbg kegunaan awam. Ianya bukan shj dicatat atas geran tanah tersebut, tetapi telah digunakan sbg Pusat Pengajian Pra Sekolah, iaitu Tadika Sakinah di Zaman Dato Hj Mohd Asri sbg MB Kelantan dan terkini sbg Tadika Tengku Anis.

Pada 29 Mei 2015,Penduduk Kejiranan Raja Dewa mengadakan bantahan secara aman kerana menyedari bangunan itu akan menjadi ancaman kepada masjid tersebut. Bagi mereka tapak tersebut adalah lebih baik digunakan utk pembesaran masjid bagi menampung  jemaah yg semakin bertambah setiap tahun. Pada masa yang sama, mereka bimbang penghuni kondom tersebut dari kalangan bukan Islam kerana harganya yang terlalu mahal dan dijangka bakal melebihi RM600,000.

 Jika projek ini diteruskan, maka anggapan sesetengah pihak yg mengatakan penutupan Tadika Tengku Anis yg telah sekian lama beroperasi di atas tanah tersebut adalah sesuatu yg disengajakan bagi membolehkan pihak2 tertentu membangunkan semula dgn projek komersial ada kebenarannya kerana Tadika ini sblmnya bukan beroperasi di bawah pengurusan Yayasan Islam Kelantan (YIK). YIK sewajarnya tidak mengambil kesempatan tersebut untuk mengubah syarat asal kegunaan tanah drp bangunan sekolah kpd bangunan komersial.

 Kerajaan Kelantan ada pilihan lain utk membangunkan kondominium di kawasan tersebut jika ianya benar2 merupakan satu keperluan kerana saya difahamkan tanah2 yg berada dihadapan Masjid Sultan Muhammad Ke II spt tapak menara Telekom dan gelanggang badminton di sebelahnya masih berstatus tanah kerajaan.

 Parti Amanah Negara Negeri Kelantan berpandangan, sesuai dgn masjid tersebut yg telah dinamakan dgn nama Masjid Sultan Muhammad Ke II dan lokasinya yg berdekatan dgn pusat bandar Kota Bharu dan Istana Telipot, dinaikkan taraf menjadi Masjid Draja Negeri. Jika ini dilakukan, sudah tentu tanah tersebut adalah tanah yg paling sesuai untuk diserahkan kpd MAIK bagi tujuan pembesaran masjid.

 Pihak MAIK dan orang ramai boleh mencari dana bagi tujuan tersebut, dan YIK tidak akan menanggung apa2 kerugian kerana tanah tersebut akan dibayar dgn nilai semasa sbgmana yg telah disebut oleh Jkuasa Penduduk dlm momerandumnya kpd YAB Menteri Besar Kelantan.

Che Ibrahim Mohamed.
Naib Pengerusi, 
Parti Amanah Negara Negeri Kelantan. 
Bertarikh 9/3/2016.~ sumber
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Perangai dah sama dengan UMNO....hanya tahu gadai tanah

Husmad Ahmad said...

Pas bawah Tok guru tgna jauh lebuh baik dari Ahmad yaacob yg mungkin akan kalah.

Anonymous said...

Melepas laa comisen aq.....huhuuhuu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...