JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, March 12, 2016

Jom ramai-ramai bersama Mat Sabu malam ini !


   Hukuman saman RM200 ribu yang dikenakan ke atas Tuan Hj Mohammad Sabu itu adalah satu contoh kezaliman dalam usaha menutup mulut rakyat daripada mendedahkan konspirasi jahat yang didalangi oleh pemerintahan zalim UMNO/BN.

  Namun ramai yang percaya Umno BN berkomplot dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memalsukan kad pengenalan untuk melayakkan warga asing mengundi bagi membantu kemenangan mereka dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).

  Perbuatan ini  sukar dibuktikan kerana ia dilakukan secara terancang dan licik oleh SPR atau JPN dengan arahan oleh pihak yang lebih berkuasa untuk melakukan penipuan.

  Dalam pernyataan tuntutan itu, Mohamad Sabu didakwa telah mengeluarkan kata-kata fitnah di dalam artikel 'Wan Ahmad Tak Boleh Dipercayai' dan 'Ragu Peranan SPR-Wan Ahmad Omar Mesti Letak Jawatan' yang telah dilaporkan dan diterbitkan oleh akhbar Harakah edisi Jumaat/ 1-3 Feb 2013.

  Walaupun plaintif berjaya membuktikan kesnya terhadap Mat Sabu dan Mustafa selaku defendan, beberapa bukti terkumpul dalam Suruhanjaya Siasatan Diraja itu membuktikan bahawa daftar pemilih ketika PRU-13, 5 Mei lalu dipenuhi pengundi IC bermasalah.

 Penolong Ketua JPN Bahagian IC, Ruslan Alias, telah menyatakan terdapat 130,549 nombor kad pengenalan lama dalam rekod mereka dianggap bermasalah kerana memiliki maklumat yang tidak lengkap.

 Namun hasil siasatan yang dilakukan oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) merumuskan bahawa pengeluaran kad pengenalan (IC) biru secara haram kepada pendatang asing di Sabah didorong faktor kewangan.

  "Tidak ada dalam hasil siasatan suruhanjaya itu menunjukkan pengeluaran IC kepada pendatang asing dibuat atas kepentingan politik, khususnya atas nama 'Projek IC," menurut Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa di sini

  Begitulah alasan untuk mengaburi dan menutup konspirasi jahat yang didalanginya oleh pihak pemerintah.

 Walau bagaimana pun, bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman mengakui pernah mengeluarkan lebih 60,000 kad pengenalan palsu kepada pekerja asing di Sabah sekitar 90-an, atas arahan Umno bagi tujuan menjatuhkan kerajaan PBS di Sabah ketika itu.

  Pendedahan ini di bocorkan oleh Kabel diplomatik Amerika Syarikat Kabel yang dimuat naik di portal Wikileaks ~sumber.

   Mat Sabu telah menyuarakan keraguan rakyat terhadap daftar pemilih di Sabah sebagai bermasalah sebagaimana bukti dikemukakan dalam keterangan oleh seorang saksi JPN kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI).

 Ternyata bahawa Mat Sabu adalah pejuang rakyat yang dizalimi hanya kerana semata-mata menyuarakan kepentingan hak rakyat yang semakin hilang kepercayaan terhadap SPR.

  Mat Sabu menuduh bukan tanpa fakta tetapi kebenaran tidak memihak kepadanya. Mat Sabu adalah ibarat mentimun menerjah durian. Bergolek pun kena, digolek apatah lagi kerana sememangnya si durian itu telah lama berdendam dengan Mat Sabu !

  Orang ramai dijemput bersama pada malam ini untuk menyatakan solidariti mereka menyokong perjuangan Mat Sabu dengan melancarkan kutipan derma untuk membantunya.

  Jom ramai-ramai ke Solidariti Mat Sabu jam 8.00 malam ini di Jalan Pemimpin, Kampung Manjoi Ipoh.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...