JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, March 17, 2016

Nur Jazlan: Umno patut berterima kasih kepada pakatan PAS-Ikatan kerana memecahbelakan pembangkang

KUALA LUMPUR, 16 Mac - Umno perlu mengucapkan terima kasih kepada PAS dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) kerana mewujudkan satu pakatan baru yang akan memecahkan lagi sokongan di kalangan pembangkang, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata hari ini.

 Timbalan Menteri Dalam Negeri itu berkata langkah itu akan menjejaskan peluang yang sedia tipis Pakatan Harapan untuk merampas kuasa dari Barisan Nasional.

 "Saya rasa Umno perlu berterima kasih kepada mereka kerana memecahbelahkan Pakatan. Ini akan melemahkan Pakatan ... walaupun sebagai gabungan tiga parti sebelum ini, Pakatan gagal memenangi kerajaan.

 "Sekarang, mereka berpisah dari Pakatan, maka mereka telah mengurangkan peluang mereka," katanya.

 Beliau berkata perkembangan itu bermakna BN tidak lagi perlu menghadapi pembangkang yang kuat kerana bersatu.

 Ahli Parlimen Pulai itu berkata pakatan baru (Pas+Ikatan) harus bermula dengan menunjukkan kesannya terhadap pembangkang pada pilihan raya Sarawak yang akan datang, di mana pertembungan pelbagai penjuru akan memberi manfaat kepada BN yang sedia ada.

 "Suatu ketika mereka kuat, mereka semua bersatu; PAS, PKR dan DAP, tetapi kini, mereka berpecah kepada dua. Kedua-duanya tidak akan menjadi kuat. Ikatan tidak ada apa-apa. Apa akar umbi yang mereka ada? Tidak ada apa!" Katanya.

 Awal hari ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan rakan sejawatannya dari Ikatan, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir mengumumkan perikatan baru mereka dalam satu sidang akhbar di ibu pejabat parti itu di sini hari ini. 

 PAS sebelum ini menjalin kerjasama dengan PKR dan DAP sebagai Pakatan Rakyat selepas Pilihan Raya mercu tanda 2008. pakatan mereka runtuh tahun lepas berikutan perbezaan pendapat antara parti Islam konservatif dan DAP.

 PKR dan DAP kemudiannya membentuk Pakatan Harapan dengan Amanah. PAS telah dijemput untuk menyertai, tetapi enggan berbuat demikian dan menegaskan bahawa PR berfungsi dengan hanya ia dan PKR anggota yang masih tinggal.~ sumber
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Itu yg sebenarnye yg umno mau tuang presideng buat dan telah tercapai.pembangkang kena kerja kuat sikit sampaikan kepada ahli2 pas

Anonymous said...

tahniah kpd ahli pas krn sentiasa wala' kpd presideng yg akan bantu umno/bn kekal perintah. itulah matlamat UG dan agen2 umno dlm pas. sekali lg tahniah kpd ahli dan penyokong pas

anuariun zaidin said...

Betul datuk nur jazlan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...