JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, March 17, 2016

Penganalisis: Pakatan baru hanya usaha PAS untuk berpaut kepada relevan


 KUALA LUMPUR, 17 Mac - perkongsian baru antara PAS dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) hanyalah tunggangan Pas supaya parti itu nampak relevan dengan politik Malaysia, menurut penganalisis politik.

 Merujuk kepada kekaburan Ikatan di kalangan parti-parti politik tempatan, mereka berkata ia membawa beberapa faedah ketara yang membolehkan PAS untuk mendakwa bahawa ia mempunyai rakan kongsi yang berbilang budaya dan berbilang kaum.

 Wan Saiful Wan Jan, Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), berkata walaupun kerjasama itu adalah satu kejayaan besar bagi Ikatan, ia menghantar isyarat kurang menarik mengenai PAS.

 "Ikatan tidak diketahui oleh ramai dan perkongsian ini pasti menaikkan namanya dalam arena politik, tetapi bagi PAS, ia menunjukkan tanda terdesak untuk bekerjasama dengan pihak yang tidak begitu dikenali.

 "Pas seolah-olah sedang cuba untuk memberitahu politik Malaysia 'Hey, lihat saya, saya pun ada rakan, juga!' Dan mungkin membuat Pakatan Harapan jadi cemburu sedikit dalam proses itu," katanya.

 Wan Saiful juga sangsi dengan daya maju jangka panjang blok baru, menyatakan bahawa kedua-dua presiden - PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ikatan, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir - mempunyai pandangan politik yang bercanggah .

 Ketua di kalangan ini adalah Hadi yang bercita-cita untuk meneruskan penguatkuasakan hudud, kanun keseksaan Islam, yang mendorong permusuhan dengan DAP, bekas sekutu dan akhirnya membawa kepada perpecahan Pakatan Rakyat.

 Semasa pengumuman pakatan baru semalam, kedua-dua pihak enggan menyatakan dengan jelas kedudukan Ikatan mengenai hudud kecuali bahawa ia menghormati hak PAS untuk cuba memperkenalkan undang-undang jenayah Islam itu melalui "saluran demokrasi".

 Wan Saiful berkata, walaupun Ikatan adalah berdiplomasi pada topik hari ini, bekas menteri Umno Abdul Kadir sebelum ini berkata beliau menentang pelaksanaan hudud di Malaysia.

 "Jadi, saya tidak pasti berapa lama kedua-dua akan tinggal bersama-sama," katanya.

    Bagi penganalisis Dr Faizal Hazis, pakatan PAS-Ikatan tidak begitu ideal untuk mereka satu sama lain dan landskap politik tempatan. Beliau juga meramalkan bahawa Ikatan akan berakhir dengan dikuasai oleh PAS sebagai parti Islam itu terus mendesak nilai-nilai Islamnya.

 Profesor Madya di Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Universiti Kebangsaan Malaysia berkata, orang ramai juga akan melihat perjanjian itu sebagai "parti PAS" dan bukannya gabungan parti berbilang kaum.

 "Ikatan sebuah parti yang baru dan ia akan mengambil masa bertahun-tahun untuk mendapatkan daya tarikan. Sama seperti DAP, ia mengambil masa  lebih daripada 30 tahun untuk mendapat beberapa keputusan dalam pilihan raya negeri Sarawak.

 "Bagi Ikatan untuk menggantikan DAP dan PKR, ia tidak akan berlaku hari ini atau esok," katanya.

 Mengenai sama ada ini pakatan ini telah direkayasa untuk membantu PAS kelihatan lebih berbilang kaum dalam berdepan pilihan raya negeri Sarawak, Faizal berkata ia boleh menjadi kemungkinan itu, tetapi menambah bahawa ia adalah tidak mungkin untuk membuat apa-apa kesan yang besar ke atas Barisan Nasional atau Pakatan Harapan.

 Beliau percaya bahawa kedua-dua pihak hanya akan menunjukkan prestasi yang baik di kubu kuat PAS, di mana terdapat tidak ada di Malaysia Timur.

 "Secara jujur, saya amat terperanjat mengapa PAS memilih untuk membentuk satu pakatan dengan Ikatan. Parti itu tidak mempunyai perwakilan di Parlimen dan apatah lagi, ia adalah kumpulan serpihan Umno tanpa apa-apa rekod, "katanya.

 Ketika dihubungi, pengumpul suara Ibrahim Suffian berkata kerjasama itu mungkin palsu sebagai satu usaha untuk memulihkan rayuan PAS dengan orang bukan Melayu dan juga untuk mempamerkan lebih sederhana di kalangan pengundi dikawasan yang lebih ramai  campuran etniknya.

 Pengarah program di rumah pengundian Merdeka Center menggambarkan Ikatan sebagai "parti yang kecil" dengan hampir tidak ada kehadiran akar umbi.

 "Ia adalah sangat tidak mungkin bahawa Ikatan akan mendapat banyak pengikut di kalangan pengundi. Ia akan menjadi sukar bagi mereka untuk mendapatkan sokongan baru dalam arena politik yang penuh dengan banyak jenama politik lama," katanya.

 Abdul Hadi dan Abdul Kadir hari ini mengumumkan perikatan antara dua pihak mereka, membentuk apa yang mereka dakwa sebagai blok politik ketiga selepas BN dan Pakatan Harapan.

 Ikatan dilancarkan Mei lalu selepas satu berjuang dua tahun untuk mendapatkan kelulusan berdaftar.

 PAS sebelum ini dengan kerjasama PKR dan DAP sebagai Pakatan Rakyat selepas Pilihan Raya mercu tanda 2008. Pakatan mereka runtuh tahun lepas berikutan perbezaan pendapat antara parti Islam konservatif dan DAP.~ sumber

Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...