JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, March 15, 2016

Selamat Tinggal dari Malaysian Insider

 59 kakitangan TMI yang diberhentikan itu akan menerima pakej pampasan,
tetapi tidak dinyatakan jumlahnya.
KUALA LUMPUR, 14 Mac - The Edge Media Group (TEMG) hari ini berkata ia gagal mendapatkan pembeli untuk mengambil alih The Malaysian Insider (TMI), yang akan ditutup dari tengah malam, kerana media itu menanggung kerugian kira-kira RM10.

  Penerbit dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TEMG, Ho Kay Tat berkata TEMG telah didatangi oleh tiga parti, yang semuanya perniagaan media, yang berminat untuk mengambil alih TMI, sambil menambah bahawa terdapat juga pembelian oleh pengurusan (MBO) tawaran itu telah sedia ada.

 "Malangnya, kami tidak dapat mencapai persetujuan dengan mana-mana pihak luar dan juga untuk MBO berlaku. 

 "Kami percaya masalah baru-baru ini TMI telah dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah membuat ia lebih sukar bagi jualan dimuktamadkan walaupun perbincangan telah bermula sebelum itu," kata Ho dalam satu kenyataan. 

 Kerajaan baru-baru ini menyekat akses kepada TMI, dengan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak mendakwa portal berita telah menyebabkan orang ramai "kekeliruan" dengan satu artikel yang memetik sumber yang tidak dinamakan dari panel advisery Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). 

Ho 59, berkata kakitangan TMI yang diberhentikan itu akan menerima pakej pampasan, tetapi tidak dinyatakan jumlahnya.

 Menurut Ho, TEMG tidak lagi mampu untuk menjaga TMI berjalan selepas pertubuhan media itu menanggung kerugian kira-kira RM10 juta sejak memperoleh portal berita pada Jun 2014. TMI telah ditubuhkan kira-kira lapan tahun lalu pada bulan Februari 2008. 

 "Penutupan TMI harus menjadi peringatan kepada orang-orang kita dalam industri media dan juga orang awam yang kewartawanan yang baik tidak boleh dikekalkan tanpa sokongan komersial. Dan apabila kewartawanan yang baik berhenti, masyarakat yang kalah," katanya.~ sumber

Nota : Blog al-Husseyn mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua kakitangan TMI kerana TMI adalah antara media yang menjadi sumber rujukan blog ini. Semoga kalian maju jaya dilapangan yang baru dan selamat maju jaya.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...