JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, March 31, 2016

Tangkapan pertama 1MBD : Ada yang dah terkencing dalam seluar !


  Penangkapan pertama yang berkaitan 1MDB telah berlaku atas permintaan Amerika Syarikat, dalam satu langkah yang akan menghantar gelombang kejutan dan gementar melalui pertubuhan politik Malaysia dan juga dalam perniagaan berkaitan di Hollywood dan Las Vegas.

  Sumber yang rapat dengan pegawai Jabatan Kehakiman di Amerika Syarikat telah mengesahkan kepada Sarawak Report bahawa bekas Ketua Pegawai Eksekutif Aabar, Mohamed Al Husseiny (atas kanan), telah ditahan oleh pihak berkuasa di Abu Dhabi, yang kini memproses permohonan ekstradisi oleh US Department of Justice, berhubungan dengan caj mengenai 1MDB.

 Al Husseiny, yang berasal dari Kenya, memegang kewarganegaraan US, walaupun telah berpindah ke Abu Dhabi.

 Ini adalah langkah pertama dalam satu penyiasatan yang telah dijalankan di Amerika Syarikat dan negara-negara lain untuk beberapa bulan, ke dalam kehilangan berbilion-bilion dolar daripada dana pembangunan Malaysia.

Sementara itu, Perdana Menteri, Najib Tun Razak, yang merupakan pemegang saham tunggal dan penandatangan dana, tegas menafikan berlaku sebarang kesalahan.

 Pemain utama di International Petroleum Investment Company (IPIC) Anak syarikat 

  Sementara Ketua Pegawai Eksekutif Aabar (anak syarikat IPIC) sehingga bulan Julai tahun lalu, Al Husseiny merupakan pemain utama dalam sebilangan tawaran kontroversi yang melibatkan 1MDB, yang berbilion-bilion ringgit nampaknya telah hilang.

 Beliau juga mendepani bail-out hutang besar-besaran 1MDB, dalam satu langkah yang mengejutkan Jun lalu. Ia adalah salah satu tindakan yang terakhir dalam jawatan, di mana dia telah dipecat pada bulan berikutnya.

 Terdapat banyak soalan lain yang berkaitan dengan pengurusan Aabar, di mana Al Husseiny dianggap sebagai orang kanan bekas Pengerusi, kelab malam supremo yang kaki pesta, Khadem Al Qubaisi, juga Ketua Pegawai Eksekutif IPIC.

 Al Qubaisi tercampak keluar dari semua jawatan rasminya beberapa minggu lebih awal pada bulan April tahun lalu dan selepas tempoh tahanan di bawah rumah, dia melarikan diri ke Selatan Perancis, di mana dia mempunyai harta yang besar.

 Sarawak Report telah mengenal pasti bahawa Al Qubaisi juga telah dikeluarkan daripada beberapa jawatan perniagaan peribadinya lebih dua minggu lalu - dalam tempoh yang sama IPIC secara misteri telah mengeluarkan semua rujukan kepada beberapa anak syarikat utama Aabar (yang dikaitkan dengan Khadem) dari laman webnya. Baca lagi di sini
Comments
3 Comments

3 comments :

tanya sama itu hud hud said...

Lanun,berak dalam seluar,semua org boleh bau pun,dia tetap cakap,mana ada berak..
Pemakan dedak pakat hidu seluar dia dan becakap mana ada bau taik pun..
Oh msiaku

Anonymous said...

Huhuhu.....happy rakyat malaysia jk semua penyangak2 nie di dakwa.

Anonymous said...

Siap beli pampeslah mereka yang terlibat ngan 1MDB, ye

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...