JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, March 17, 2016

Wartawan Australia : Itu adalah sarkis!

    Soalan yang mengakibatkan   wartawan@ 4corners , Linton Besser @lb_online
ditangkap di Malaysia dan di singkir pulang
KUCHING: Wartawan Perbadanan Penyiaran Australia wartawan Linton Besser menyifatkan penangkapan, pelepasan dan seterusnya penghantaran pulang dia dan rakannya Louie Eroglu sebagai "sarkis".

 "Sarkas. Pertama saya tidak mendaftar untuk acara tersebut, kemudian saya telah agresif, kemudian saya melanggar kepungan. Sekarang ini," Besser menulis di tweet pada Selasa.

 Dilampirkan kepada tweet beliau adalah screengrab laporan memetik Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Hamzah Zainuddin berkata kawalan keselamatan yang lebih ketat sekitar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah disebabkan kebimbangan mungkin penculikan. 

Hamzah, yang membuat komen tersebut sewaktu Besser dan jurukamera Eroglu telah diletakkan di atas kapal terbang di sini, menolak tanggapan bahawa tidak ada kebebasan akhbar di negara ini.

 Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed juga mencadangkan Besser dan Eroglu telah disiasat kerana tidak mempunyai permit kerja.

@ Kakitangan 4Corners Linton Besser & Louie Eroglu
di lapangan terbang Kuching sedang mendapatkan
penerbangan ke Singapura
 Besser dan Eroglu telah ditangkap, ditahan dan disoal kerana menghalang pegawai awam menjalankan tugas di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan. 

 Kedua-dua mereka merakam satu segmen untuk ABC Four Corners, program laporan penyiasatan.

 Dalam temu bual dengan ABC sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi Singapura, Besser berkata; "Ia telah dilaporkan secara meluas bahawa kami telah disingkir pulang oleh pihak berkuasa Malaysia dan sesungguhnya kami telah dibawa dengan segera melalui lapangan terbang dan imigresen dan kastam oleh polis beruniform.

 "Dan sepanjang jalan ke tempat duduk kami di dalam kapal terbang itu ... kami tidak langsung dimaklumkan bahawa kami dihalau pulang. Pasport kami tidak mengatakan kami telah dihalau pulang. Kami tidak pernah diberi sekeping kertas untuk mengatakan bahawa ini yang berlaku," katanya. 

 Besser berkata mereka akan kekal di Singapura untuk beberapa hari lagi untuk meneruskan siasatan mereka. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...