JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, April 01, 2016

DEDAH: Keluarga Najib cuti berpoya-poya dan berbelanja besar di luar negara walaupun rakyat Malaysia sedang menderita dilanda banjir besar


  Berpoya-poya dan membeli-belah yang didakwa oleh The Wall Street Journal (WSJ) kelihatan sepadan dengan tarikh dalam laporan Perdana Menteri Najib Abdul Razak dan isterinya 2014 cuti Rosmah Mansor di selatan Eropah.

 Cuti tersebut diikuti lawatan kerja dua hari Najib ke The Netherlands untuk mengucapkan takziah dan membincangkan tindakan seterusnya dengan rakan sejawatannya dari Belanda dua minggu selepas MH17 ditembak jatuh di Ukraine pada tahun 2014. 

 Asia Sentinel kemudian telah melaporkan bahawa Najib dan Rosmah melanjutkan perjalanan mereka untuk cuti yang telah dirancang ke Eropah termasuk berhenti di Paris, Sardinia, Cannes, Rome dan London.

 Ini dipadankan status Instagram oleh anak lelaki mereka Norashman Najib, menunjukkan dia di pantai. Dia menggunakan hashtag #sardinia  dalam pos Ogos 7. 

 WSJ melaporkan bahawa Rosmah telah menggunakan kad kredit untuk berbelanja besar EUR750,000 (RM3.3 juta) ke atas barangan mewah di De Grisogono, kedai barang kemas Swiss milik di Porto Cervo, sebuah resort  kecil Sardinian. 

 Kad kredit yang sama digunakan empat bulan kemudian untuk US $ 130,625 (RM508,000) Chanel shopping spree di Hawaii pada bulan Disember 2014 - dua hari sebelum perlawanan golf  Najib dengan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama di Honolulu.

 Najib kemudian dikritik kerana berada di luar negara ketika sebahagian daripada negara ini telah dilanda banjir besar. Perdana Menteri akhirnya memendekkan lawatan beliau apabila keadaan banjir bertambah buruk dan kembali pada 27 Disember. 

 Najib mengambil penerbangan komersil ke Hong Kong, di mana beliau telah dibawa pulang oleh pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia, tetapi jet rasmi - dengan Rosmah dipercayai di atas kapal itu - telah dikesan terbang dari Hawaii, berhenti di Los Angeles, Indianapolis, New York, London, Dubai dan Bangkok sebelum pulang ke Kuala Lumpur.

 Pejabat Perdana Menteri kemudiannya menjelaskan jet rasmi mempunyai isu-isu teknikal, menekankan bahawa ia mempunyai berhenti sebentar  lima hari di Indianapolis untuk penyelenggaraan dari 26 Disember - 31 Disember.


 Pada 26 Disember, jet rasmi telah dikesan di Los Angeles - bandar yang sama Norashman berkata beliau berada di pada 28 Disember.

"Sangat gembira untuk kembali semula di LA"  katanya di Instagram, hashtag #hollywoodhills.

 Menurut WSJ, Noorashman menerima AS $ 70,000 (RM272,000) daripada akaun dikatakan milik bapanya pada 4 Julai, 2014.

  Anak Perdana Menteri itu telah kemudian menyiarkan di Instagram bahawa di bulan itu, dia telah sukarela untuk sup dapur Kechara, bandar melarat.

  Satu lagi perbelanjaan yang disebut oleh WSJ telah didahulukan dengan majlis yang lebih menggembirakan - majlis pertunangan anak perempuan Najib, Nooryana Najwa di Hotel Shangri-La Hotel di Kuala Lumpur.

  Majlis tersebut ialah pada 17 Jun, 2011, dan 11 hari kemudian, AS $ 56,000 (RM218,000) telah dibelanjakan di pedagang kereta mewah Signature Kereta eksotik, Kuala Lumpur.

  ABC Australia sebelum ini telah melaporkan bahawa AS $ 395,782.40 (RM1.5 juta) telah dibelanjakan di hotel tersebut , tetapi tiada tarikh diberikan. ~ sumber


Comments
5 Comments

5 comments :

Malaysiabaru said...

Rupaynya rakyat dah mula pahan

2b oleh Saudi wAhabi algilababi adalah utk mananajiib jadi ketua segala isis si asean

Dan cetuskan asean spring

Rm4.5b adalah duit curi 1mdobi utk pru13 melalui cimb nazir razak sebagai baruah

Kalau tidak betul PMO psrlu nafikan supaya rakyat faham tidak keliru

tanya sama itu hud hud said...

Rahsia lanun penyamun terbongkar satu persatu..

Anonymous said...

Najib..kau mmg setannnnnn

Anonymous said...

Sprm lihat jee....dgn meleleleh air liurrr...

Anonymous said...

berita tak rasmi telah tersebar,pak lah dan (....) mmg telah dilantik menjadi punasihat najib.sebab tu najib boleh lagi tersenyum

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...