JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, April 01, 2016

Luxembourg siasat pengubahan wang haram ke dalam 1MDB

 Pendakwa negeri Luxembourg melancarkan siasatan kehakiman terhadap dakwaan pengubahan wang haram, yang meliputi pembayaran berjumlah ratusan juta dolar, terhadap dana  1Malaysia Development Bhd (1MDB). 

  Pendakwa berkata siasatan berikutan bukti bahawa dana yang dipegang oleh kerajaan Malaysia dalam akaun luar pesisir di Singapura, Switzerland dan Luxembourg telah disalahgunakan. 

  "Siasatan ini bertujuan untuk mengesan asal-usul empat pertukaran pada tahun 2012 dan satu di pada awal 2013 untuk sejumlah beberapa beratus-ratus juta dolar," kata kenyataan itu. 

  Dakwaan berkenaan khususnya jumlah wang yang dibayar selepas pengeluaran dua bon pada bulan Mei dan Oktober 2012. 

  1MDB, yang lembaga penasihatnya dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, telah menjadi subjek beberapa siasatan sejak tahun lepas oleh pihak berkuasa di Malaysia , Switzerland, Singapura dan Amerika Syarikat berikutan tuduhan salah urus kewangan dan rasuah. 

  1MBD sebelum ini telah menafikan semua dakwaan sambil berkata ia akan bekerjasama dengan siasatan. Ia tidak segera bertindak balas terhadap e-mail Luxembourg yang bertanyalkan komen. 

  Ketua pendakwa Switzerland berkata pada Januari bahawa siasatan jenayah ke atas 1MDB menunjukkan kira-kira AS $ 4 bilion (kira-kira RM15.5 bilion) nampaknya telah disalahgunakan daripada syarikat-syarikat Malaysia.

 Singapura berkata ia telah membekukan sebilangan besar akaun bank sebagai sebahagian daripada penyiasatan terhadap kemungkinan pengubahan wang haram yang dikaitkan dengan dana tersebut. - sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...